Jak na výchovu? Děti přítel a jídlo

Anonymní
24.5.22 23:11

Děti přítel a jidlo

Dobrý večer.
Obracím se na vás, s problémem u kterého nevím, co je správné.
Z předchozího manželství, mám dvě děti holka 8 let a kluk 11. Mám přítele cca 3 roky a žijeme spolu půl roku. S dětmi byly od jejich seznámení z počátku trochu potíže, ale postupem času si s přítelem vybudovali děti docela hezký vztah. A teď k věci výchovu dětí a vše kolem domácnosti řešíme společně.
Ve všem se jeden druhému snažíme vyjít vstříc a co se týče děti máme jasná pravidla a hranice co ano a co už ne…
Přítel je hodný pracovitý a má nás rád, ale poslední měsíc, se trochu pozastavuji nad jeho reakci že si děti berou jídlo sami a kdykoliv chtějí. Aby jste mě pochopili nikdy jsem jim nezakazovala, že by nesměli do lednice nebo kamkoliv kde je jídlo a vzít si na co mají chuť. Nemyslím tím samozřejmě tunu sladkosti a podobných věcí u těch to máme nastavené zvlášť. Ale prostě pokud uvařím oběd nebo večeři děti ho snědí a jsou si třeba za hodinu pro rohlík..jablko…salám. tak jim nezakazuji ale přítel dělá to že na ně zaútočí stylem a ty jsi se se zeptal (la) jestli si to můžeš vzít? Děti ztuhnou a nevědí jak se zachovat, když já to nikdy nezakazovala…
S přítelem jsem to už zkusila probrat, jeho odpověď je že jíst se má 5krat dene a pokud si děti berou něco bez dovoleni je to pro něj drzost. Už jsem mu několikrát říkala že dětem jídlo zakazovat nebudu a teď bych se chtěla zeptat vás jak to máte doma? Opravdu to dělám špatně? Prosím anonim mám tu známé.. děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6795
24.5.22 23:17

Dite je plnohodnotny clem rodiny, nechapu, proc by si ve vlastni lednicce nemohlo vzit na cokoliv ma chut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
24.5.22 23:18

Já děti učím ptát se, ale to z prostého důvodu, aby mi nevzali něco, co mám na vaření třeba. Ale pokud děti jsou zvyklé, že se ptát nemusí, ať si na to zvykne přítel a je rád, že jsou samostatní. A pokud nemají nějakou nadváhu a vyloženě se nepřejídají, tak bych kašlala na nějaké 5× denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
24.5.22 23:20

Nene..vážně se nás ptáš, jestli nám přijde normální, tlačit děti do ptaní se, jestli se můžou najíst, když mají hlad? To to nevíš sama?
Jsou doma, proč by si nemohly dát jídlo? Musí prokazovat, že už mají hlad? Nebo jde o vyjádření vděčnosti tomu, kdo jídlo nakoupil?
Nebo o vyjádření převahy tvého pritele?
Na co se budou muset ptát příště? Jestli můžou do svého pokoje? Jestli se k tobě můžou přitulit? Úplně mi přeběhl mráz po zádech..

• Citovat
  • Upravit
102382
24.5.22 23:20

Pockej, az si pritel pujde pro neco do lednice a pak se ho zeptej, zda se zeptal, zda si to muze vzit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.22 23:22

@VitaminC no právě a proto mě to je vůči dětem prostě líto jako on je jinak hodnej ale toto prostě mi vadí

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.5.22 23:25

@Svetluska55 no přesně nad tim jsem dnes přemýšlela dokud jsme spolu chodili bylo to v cajku ale toto mě dost zarazilo a popravdě právě nevím jestli prostě nebude něco horšího. jako pokud tato situace s jídlem nastane dětem stejně řeknu ať si to vezmou a s přítelem to řeším zatím domluvou ale jaksi to nepomáhá protože dnes se to opakovalo z toho důvodu jsem se chtěla zeptat tady.

• Citovat
  • Upravit
2218
24.5.22 23:29

Bacha, tyhle rádoby výchovný manýry můžou gradovat. Na konci máte ideální příklad odpovědi na takovou chujovinu. :mrgreen:
 https://youtu.be/9iKAZy57Cx0

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TO_IT
24.5.22 23:29

Mám v ledničce polici, kde je to, z čeho vařím a co mi nikdo nemá brát. Zbytek je k dispozici.
A ano přijde mi normální, že si dítě vezme co chce. Dělali jsme to jako dečka taky.

• Citovat
  • Upravit
TO_IT
24.5.22 23:30
@Anonymní píše:
@Svetluska55 no přesně nad tim jsem dnes přemýšlela dokud jsme spolu chodili bylo to v cajku ale toto mě dost zarazilo a popravdě právě nevím jestli prostě nebude něco horšího. jako pokud tato situace s jídlem nastane dětem stejně řeknu ať si to vezmou a s přítelem to řeším zatím domluvou ale jaksi to nepomáhá protože dnes se to opakovalo z toho důvodu jsem se chtěla zeptat tady.

A on si z ledničky nikdy nic nevezme? Neudělá si toust mimo jídlo, nejde pro jogurt na mlsání, nehledá ovoce a zeleninu??

• Citovat
  • Upravit
2440
24.5.22 23:42

Rodič jsi ty, takže nevím, co přítel řeší. Jasně, že když dětem něco dovolíš, počítají s tím, že to platí a pak jsou zmatené. O drzost by se jednalo tak maximálně v případě, že by bez zeptání příteli snědly jídlo, které tam měl schované na nějakou příležitost, ale to se asi nestalo.

Obecně se nedá říct, jak to má správně být - každá rodina to má nastavené jinak. Já jsem si třeba doma z lednice vždycky směla vzít jen to, co jsem tam měla od mámy připravené. Ale v jiné části rodiny zas každý snědl, co chtěl, takže večer třeba nebylo z čeho kloudně uvařit.

Fakt záleží jen na tom, jak to vyhovuje vám jako rodině. Pokud děti nemají problém s váhou a necpou se nesmysly, trvala bych na svých zajetých pravidlech a přítel ať si zvykne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
24.5.22 23:51

Žijete spolu půl roku takže na začátku… Kdy už začíná vystrkovat růžky. Podle mě to je člověk co musí mít věci totálně pod kontrolou. Myslím si že timto to skončí. Asi bych se provokativně ptala zda si můžeš vzít něco z lednice nebo zda mi udělá rozpis. A pokud by si něco vzal z ledničky začala byxh na něj ječet. Prostě na deb.lni manyry jediné de.ilni reakce.

Takže on by se mnou nevydržel..takže s takovym člověkem bych ani nebyla. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3847
25.5.22 00:20

To bych byl rád, za to, že je dítě samostatné, že si dojde samo do lednice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2218
25.5.22 00:32

Jinak - jak už někdo psal… Si nemyslím, že jde až tak o jídlo a pokus o pravidelnost stravování, spíš o pokus o získání kontroly nad někým, nějaký moci. Protože jinak je to nesmysl. Pokud děti jedí normální jídlo, jak mají, nenahrazují ho (jakože nechají oběd a za půl hodiny si vezmou něco jinýho), tak o nic nejde. Potraviny, který jsou určeny k vaření atd. se mohou dávat do spešl poličky. Není nutno zavádět tyhle móresy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
25.5.22 01:06

Základ je, abyste si s přítelem sedli sami a popovídali. Jak kdo z vás sutiuaci vidí.
Třeba byl přítel výchován jinak a toto mu nepřijde ok. Někdo chce, aby celá rodina jedla spolu, u stolu, druhý to považuje za zbytečnost. Jedni mlsaji celý den, druzí nikoli. Takže by bylo dobré si nastavit stejná pravidla.
Zeptej se přítele, proč mu vadí, že si děti sami mezi jídly berou další jídlo. Zda to, že oběd třeba jen rozšťouraji a potom si vezmou rohlík? Že má pocit, aby si daly normální porci teplého jídla a nemusely se za hodinu dojidat? Že si myslí, že pro tělo je lepší jist pravidelně 5 X denně a ne každou hodinu něco? Má pocit, že jsou děti silnější postavy? Že jedí nezdravě? Nebo zda mu vadí, že bez zeptaní snedi cokoli a on má pocit, že slušnost je zeptat se? A když se zeptají-dovoli jim to sníst?
Spolu se domluvte, jak to budete řešit a to potom oba stejně dodržujte. Děti by měly mít pravidla a ne se bát, že je něco špatně a nevědět proč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí