Nevlastní syn v péči

Anonymní
24.5.22 13:31

Nevlastní syn v péči

Zdravím,
předem chci přiznat, že mám také podíl viny na tom, jak to u nás vypadá, akorát mi už chybí pohled třetích laických bytostí.
Jsme s přítelem dva půl roku a před necelým rokem jsme dostali do plné péče jeho syna (6). Bohužel výchova otce a matky byla nedostatečná a k tomu se zřejmě připisuje ADHD, agrese.
Ano, nebylo ode mne zodpovědné do tohoto přivést našeho společného potomka. Souhlasím. Kde je problém? S počátku partner prohlašoval, že syn je jen jeho a výchova a starání se o něj bude jeho parketa. Já jsem měla být v roli té kamarádky, která s námi bydlí. Jenže přítel to nezvládá a z kluka roste slušně řečeno rozmazlený fakan, ke všemu agresivní. Nejmladšího jsem měla vychovávat já, bohužel se narodil s VV a nebalovaly se další a další potíže. Tohle jsem si řešila sama, protože to je přeci moje dítě (slova přítele). Pak jsem se složila, přístup přítele se nepatrně změnil a teď je to lepší a lepší. Problém je, že jeho syn místo toho aby se vyvijel a stabilizoval se, tak je to horší a horší. A já se přiznám, mám úplnou alergii na něj. O víkendu jsme byli na chatě, měla jsem v ruce hadici a měla jsem chuť ho zmáčet. Chyběl kousíček. Malinkej. Raději jsem odešla. Já jen ho vidím a je mi zle. Začali jsme chodit do krizového centra pro tyto případy, já chodím na terapie, ale jediné, co z toho vzešlo je, že mam velké požadavky. Už nemůžu, přítel by měl také někam docházet, ale on je přeci v pohodě. Přítelovo rodina to vidí stejně nebo obdobně jako já, ale už se distancují. Ti můžou, já jsem s nimi nonstop. A přítel mi nadává :nevim: můžu si za to částečně sama, vím to. Spíš nějaké zkušenosti, rady?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81500
24.5.22 13:40

Myslím, že k tomu přistupuješ vcelku racionálně a na bezdětnou nextku ne tak hystericky, jak je obvyklé. Takže si myslím, že jsi až do těd postupovala cajk, využila všekeré možnosti - od krizového centra, řešení s chlapem, snahy se distancovat, raději odejít. Ale jsou věci, které ezměníš a mám obavu, že výchovná interakce - tvůj chlap- jeho dítě, patří mezi ně. Možná už jste dospěli k maximu, co on zvládne změnit, udělat. Takže bud se s tím smířit, naučit se s tím žít nebo si najít jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.22 14:02

@Lama Lama kdyby mi byl ten jeho syn u zadku, tak se nestarám o právníky a o návrh k soudu, aby nám ho svěřili do péče. Navíc ten syn má asi i ty své problémy (ADHD apod.), Ale tatínek raději prohlásí, že mi ostatní jsme kkt* a že on je v pořádku :nevim: já chci aby jsme žili v pohodě, ale když jsem říkala synovi, ať jsi jde vyčistit zuby a spát, byla jsem za zlou. Že je normální u dětí odporovat. Fakt jsem na mašli. Půl dne uklízím po nich bordel, protože nemůžu synatora buzerovat, aby po sobě uklidil pastu z umyvadla apod. Cítím se nedoceněná a nařknutá, že nic nedělám a že se stráním a v posteli nic.

• Citovat
  • Upravit
53190
24.5.22 14:07

Problém jako obvykle není tam, kde si ty myslíš, že je: není v tom klukovi, ale v jeho otci. Co to jako je, „já ho měla vychovávat, protože je to moje dítě“??? Jeho snad není?? 8o Osobně myslím, že pokud chlap nechce se situací nic dělat, bude ti lépe bez něj a jeho syna. A ať si péči o něj zařídí sám. Přijde mi, že jsi mu dobrá tak akorát jako hlídačka dětí :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8881
24.5.22 14:10

No…Koukám, že to samaritánství Tě vychází docela dost draho.
Počty nejsou moje silná stranka, ale do tohohle bych nešla. Proč si bezdětná holka najde a zůstane s detným chlapem, ještě navíc s takovým případem a ještě si s ním za svobodná udělá dítě… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
24.5.22 14:11

Srovnej si tatinka. Zbytek prijde sam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
24.5.22 14:11
@Anonymní píše:
@Lama Lama kdyby mi byl ten jeho syn u zadku, tak se nestarám o právníky a o návrh k soudu, aby nám ho svěřili do péče. Navíc ten syn má asi i ty své problémy (ADHD apod.), Ale tatínek raději prohlásí, že mi ostatní jsme kkt* a že on je v pořádku :nevim: já chci aby jsme žili v pohodě, ale když jsem říkala synovi, ať jsi jde vyčistit zuby a spát, byla jsem za zlou. Že je normální u dětí odporovat. Fakt jsem na mašli. Půl dne uklízím po nich bordel, protože nemůžu synatora buzerovat, aby po sobě uklidil pastu z umyvadla apod. Cítím se nedoceněná a nařknutá, že nic nedělám a že se stráním a v posteli nic.

Ale chápeš to, že prostě pokud to nechtěj rodiče, tak ty to prostě nespasíš, nehneš s tím. On o to nemá zájem, tak proč by to oceňoval?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
24.5.22 14:15
@unuděná píše:
Problém jako obvykle není tam, kde si ty myslíš, že je: není v tom klukovi, ale v jeho otci. Co to jako je, „já ho měla vychovávat, protože je to moje dítě“??? Jeho snad není?? 8o Osobně myslím, že pokud chlap nechce se situací nic dělat, bude ti lépe bez něj a jeho syna. A ať si péči o něj zařídí sám. Přijde mi, že jsi mu dobrá tak akorát jako hlídačka dětí :zed:

Ale tak to mi zrovna z tohodle příspěvku vychází, že to ví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
24.5.22 14:17
@Lama Lama píše:
Ale tak to mi zrovna z tohodle příspěvku vychází, že to ví.

A přesto nad tím jen lomí rukama, než by to vyřešila. Ona kdyby na měsíc s vlastním dítětem vyklidila pole, aby chlap dostal lekci a pořádně nakouknul pod pokličku péče o vlastního syna, tak by dost možná nemusela chodit do žádných krizových poraden. Buď by se začal starat tak, jak má, nebo by se k němu už nemusela vracet. Dám ruku do ohně za to, že po týdnu by doběhl s kyticí a omluvou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
24.5.22 14:18

Maminka syna funguje jak?

Zdrhej, tohle nema cenu (problem je v otci, ne v synovi).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.22 14:26

@Lucie_Sx maminka nemá moc zájem a ani zázemí, kde by mohla se synem být. Byla nedávno ve vězení a synator má z její výchovy super trauma
Nechávala ho v noci samotného doma apod. Le jako každé dítě miluje svou maminku. Jen ona jeho maximálně 2× do měsíce na pět hodin. Děvčata mě by i pomohlo, kdyby se zapojila rodina. Alespoň jednou za těch 14 dní by synator byl u babí, u tety. Řeknu to na tvrdo, když tu není tak fungujeme normálně.

• Citovat
  • Upravit
53190
24.5.22 14:28
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx maminka nemá moc zájem a ani zázemí, kde by mohla se synem být. Byla nedávno ve vězení a synator má z její výchovy super trauma
Nechávala ho v noci samotného doma apod. Le jako každé dítě miluje svou maminku. Jen ona jeho maximálně 2× do měsíce na pět hodin. Děvčata mě by i pomohlo, kdyby se zapojila rodina. Alespoň jednou za těch 14 dní by synator byl u babí, u tety. Řeknu to na tvrdo, když tu není tak fungujeme normálně.

Ať se zapojí jeho otec proboha!!! :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8881
24.5.22 14:29
@unuděná píše:
Ať se zapojí jeho otec proboha!!! :zed:

Nepochopím… :zed: Takové oběti a úplně zbytečně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2218
24.5.22 17:01

Tak je fakt, že jste to podělala tím, že jste přistoupila na model: jeho syn-jeho starost. Neexistuje, pokud spolu žijete. To se prostě nevlastní rodič nějakýmu vychovnymu působení nemůže vyhnout přece. A dodělali jste to ještě větším nesmyslem, že mladší bude výhradně „váš“.Tady je vidět, jak je přítel, ač otec, totálně nevyzrálý. Vy už evidentně začínáte být lehce příčetná - prostě to tam vemte do ruky. Nastolte si pravidla, která budou do budoucna dodržovat obě děti bez rozdílu stejně. Budete řešit výchovné a jiné záležitosti pokaždé, když bude potřeba - a ve společné domácnosti to nutné je. Když něco provede za vaší přítomnosti, vyřídíte si to s ním okamžitě a ne, že se bude čekat na otce. Ten kluk musí být totálně v prd.li. Žije s dvěmi dospělými lidmi, který to mají celý řídit, ale jeden nic řídit nemůže, druhý neví, která bije a vymýšlí nesmysly - to neskýtá moc bezpečný prostředí. Partnerovi dejte jasně najevo, že ty otěže celý rodiny berete bez diskuze do ruky s ním i vy, že vám nebude určovat role on, že ta vám byla určena ve chvíli, kdy se ve vaší společné domácnosti ocitlo dítě. A že to mladší odteď není jen vaše záležitost, i jeho. Ono to zní drsně, ale i když děti zazloběj, ty jasný hranice a vědomí, že to dospělý řídí a uřídí, oceňují, ne že ne. Jo, budete za zlou, když budete trvat na pravidlech, jako čištění zubů, kdy večeřet a kdy spát, ale… Když se nenecháte zastrašit, budete asertivní a trvat na svým, uvidíte, že se ten vztah k vám od syna zlepší (možná to bude horší s tatínkem, ale prostě neuhnout).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
24.5.22 17:21

@Tofifea hezky shrnuto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie