Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pardon za anonym, netuším, proč je můj příspěvek výše anonymní ![]()
@lecijasek píše:
Zápal plic není sranda. Tohle bych tedy nezradila nikomu.
Jinak k dotazu - na horečku čípek, na kašel zkusit půjčit inhalátor a lék inhalovat. Je to i účinnější. U nás půjčuje dětská doktorka. No a o ATB se poradit s doktorkou. Já dávala násilím a okamžitě po polknutí dala zapít sladkým pitím a uplacela třeba bonbonem nebo čokoládou. Ale to byly starší. Takhle malým jsem nemusela dávat v sirupu nic, tak nemám zkušenost. Zkusila bych to možná naředit do sladkého piti. Třeba by se chytil.
Já to neradím. Jen to zahrnuju jako jednu z možností. Když někdy vidím ty seky doktorů, tak i tohle se může stát (např. atb na angínu a pak je z toho šestá nemoc a tak).
@JaPetra píše:
zinat 125 mg. Bereme 2.5 ml po 12 hodinach
@JaPetra píše:
zinat 125 mg. Bereme 2.5 ml po 12 hodinach
Do dvou let měla naše dcera atb. minimálně 4×. Poprvé v půl roce. S Nurofenem neměla problém, Klacid, Augumentin také po určité době zvládla a nechala se ukecat. Ale se Zinnatem měla velký problem. Ten měla 14 dní poté, co předtím už 14 dní měla jiná atb. Nevzala ho jinak, než, že jsem ho přistříkávala k prsu při kojení. I tak na ty bitvy asi dlouho nezapomenu i když je to už několik let. ![]()
Dneska už je z ní celkem slušný polykač léků, ani zapíjet by to kolikrát nechtěla. ![]()
An. kvůli dceři
Zinat je hnusnej. taky jsme to takhle měli a byl stejně starej. na třetí pokus zabralo : atb do střikačky od nurofenu, mimino položit a stříknout do pusy. ale ne všechno!!! jen tak 3 ml. a za deset minut zase a zase a zase. takže cca na šestkrát. trvalo to vždy hodinu, ale dostala jsem to do něj a nevyblil to. je to jedniá možnost. jinak to vyblil a skončili bychom na injekcích.
Musíš mu ten sirup stříknout do tváře, tam ho jazykem nevyplyvne
syn byl v půl roce hospitalizovaný a léky dostával každé 2 hodiny. Sestřička mě naučila fintu, jak na to. Polož dítě na záda, klekni na něj, kolenama stiskni jeho nohy, potom mu dej ruce podél těla a ty se pošoupni dopředu a koleny mu přitiskni ty ruce k tělu. Tím se nemůže bránit. Prstem zestrany pusinky přes dásně otevři pusu, a pak už jen podej sirup. Většinou ale dítě bude plakat, jak se nemůže hýbat, tak stačí jednou rukou držet hlavu a druhou dát sirup, ale do tváře!
až na to příjdeš, půjde to samo. Já takhle denně bojuju s 2,5 letým a ten už má sakra sílu ![]()
@Terezxx problem ale neni lek do ditete dostat ale aby se v nem udrzel. Nas to totiz zvracel. Komplet. Slo to jedine po malickejch davkach jak jsem psala vyse.
A dostavil se nějaký účinek? Kojenci a malé děti vždy určitou dávku sirupu „vrátí“ a při předepisovaném dávkování se s tím počítá.
Já jsem musela podávat ATB Klacid dvoutýdennímu miminku, i když dcerce tenkrát z pusinky vytékalo, účinek se dostavil do 48 hodin.
Také měla počínající zápal plic - nález na RTG a hrozný kašel, dusila se. Měla podezření na černý kašel nebo plicní chlamydie, naštěstí se to nepotvrdilo.
Je potřeba si uvědomit, že ne všechny bakterie zvyšují CRP, některé druhy plicních chlamydií ne. Celkově mě překvapuje, kolik je tu samozvaných lékařek v podobných diskuzích.
Pokud má zakladatelka pochybnosti, měla by to konzultovat s lékařem, ne tady.
@Alyss1 píše:
@Terezxx problem ale neni lek do ditete dostat ale aby se v nem udrzel. Nas to totiz zvracel. Komplet. Slo to jedine po malickejch davkach jak jsem psala vyse.
Jo, presne. Nas se nepere, ale jak spolkne atb, za chvili to komplet vyhodí. Takze si to davkuje sam po pidi troskach a.taky asi 45minut, ale.jen tak je nevyblil
@Jana206 píše:
A dostavil se nějaký účinek? Kojenci a malé děti vždy určitou dávku sirupu „vrátí“ a při předepisovaném dávkování se s tím počítá.
Já jsem musela podávat ATB Klacid dvoutýdennímu miminku, i když dcerce tenkrát z pusinky vytékalo, účinek se dostavil do 48 hodin.Také měla počínající zápal plic - nález na RTG a hrozný kašel, dusila se. Měla podezření na černý kašel nebo plicní chlamydie, naštěstí se to nepotvrdilo.
Pokud má zakladatelka pochybnosti, měla by to konzultovat s lékařem, ne tady.
Je potřeba si uvědomit, že ne všechny bakterie zvyšují CRP, některé druhy plicních chlamydií ne. Celkově mě překvapuje, kolik je tu samozvaných lékařek v podobných diskuzích.
já ale nemám žádné pochybnosti ohledně diagnózy. našemu lékaři maximálně duveruji, jen s čím jsem potřebovala poradit, jsou ty léky. Jinak přesně jak píšete. Noc byla dnes bez teplot, probuzení s úsměvem a zájmem o hraní. Očička má pořád takové skleněné, ale rozhodně je mu líp. Zkombinovali jsme vaše rady, ranní podání léku v zakleku a do tváře. Byl to hrozný boj, ale povedlo se. Snad už to teda půjde líp. Ještě v pondělí zkusím u dr. jestli by nám nedal tu silnější variantu, jak jste mi radili, abychom mohli dávat menší množství.
@Alyss1 píše:
Aha, to jsem asi špatně pochopila
asi bych zkusila jiné léky nebo ty čípky. Mě je také po nějakých lécích šíleně zle a stejné jen jiného druhu, mi nedělají nic ![]()
@Terezxx píše:
Já takhle denně bojuju s 2,5 letým a ten už má sakra sílu
Fascinuje mě, že v „blbé“ zoo si dají tu práci a divoká zvířata na zákroky natrénují, takže si třeba nechají přes mříže odebrat krev nebo ostříhat drápy, a rodičům za to jejich dítě nestojí a radši denně takhle šíleně bojují
.
Mě u syna, když byl prcek a měl nějaký hnusný antibiotika v roztoku (nebyl to ani sirup, ale nějaká prášková suspenze), tak pomohlo, když sem mu to dávala v minidávkách a mezitím zapíjel sladkým pitím a kakaem.
A jak psali ostatní, na teplotu čípky a na kašel jsem používala nikoliv sirupy ale kapky „lihové“. Těch se dává podstatně menší množství, takže to líp snášel…
@Terezxx píše:
Já takhle denně bojuju s 2,5 letým a ten už má sakra sílu
A já takhle bojuju se 4 letým a ten má taky strašnou sílu, ale po dobrým to nejde ani za nic… ![]()
@zoy píše:
Jako já ho vcelku chápu, dvakrát jsem si musela vzít na bolení hlavy dětský sirup (nic jiného doma nebylo) a dvakrát jsem se po něm pozvracela.
a kolik jsi toho na svoji váhu musela vypít? Půl lahvičky? Se nediv, že ti bylo blbě, i obyčejnej ovocnej sirup na šťávu, když si dáš lžičku tak dobrý, ale zkus ho vypít půl deci ![]()
@JaPetra Já dávám, pokud to jde, jinou lékovou formu, než sirup (čípky třeba) a pokud to nejde, tak míchám sirup s jídlem. Mně obě děti bůhvíproč ze sirupů blinkají. Přitom se jim jinak zvlášť nebrání, že by to blili vzteky. Starší si vše vezme dobrovolně, mladší se sice ksichtí, ale když mu řeknu, že je nemocný a sirup mu pomůže, tak si taky vezme. Ale ve větší polovině případů se za chvíli poblinkají. Když měl mladší loni ATB, míchala jsem mu tu tekutinu do ochucené rýžové kaše, jinak v něm prvních pár dávek taky vůbec nezůstalo.