Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, náš syn (10 měsíců) začal před pár měsíci pískat. Typicky když je pokakaný nebo něco strašně chce (typicky jídlo). Bohužel, síla pískání se neustále zvyšuje a teď už dosáhla takové úrovně, že když zapiští a já jsem zrovna u něj, tak na pár sekund přestanu slyšet. Je to fakt šílené. S manželkou jsme začali nosit špunty, protože se to prostě už jinak nedá.
Zkoušeli jsme se s ním mnohokrát pěkně domluvit. Zkoušeli jsme mu hned dát co chce. Zkoušeli jsme mu nedat co chce. Zkoušeli jsme mu ukazovat a říkat, že nás z toho strašně bolí uši. Ale nic nezabírá. Často prostě pokračuje v pískání ještě nějakou dobu. Jsme už bezradní ![]()
Je to normální? Máte s tím někdo zkušenost? Co vám případně pomohlo? Prosím poraďte.
Jako vtip dobrý při čtvrtečním večeru
Mimino píská tak, že vás z toho bolí uši ![]()
@ivašot. píše: Více
určitě ji spolkl, toho se jen tak nezbaví ![]()
@Franta118 píše: Více
Začala bych taký pískat se špunty v uších
@teroonka mnooo, vím jaké zvuky dokázaly vyluzovat naše batolata. Naši nepískali, ale pištěli/ječeli, a fakt ten zvuk dokáže být neuvěritelně silný, a opravdu z toho bolí uši.
Jenže naši když tuhle schopnost objevili, bylo jim kolem jedenapůl roku, s nimi už se dalo domluvit a leccos vysvětlit.
Jak dosáhnout pochopení u desetiměsíčního prtěte, to fakt netuším. Prcek si našel velice účinný způsob jak si vydobýt pozornost.
Pane zakladateli, přeji odolné ušní bubínky a pevné nervy, až budete potomkovi vysvětlovat že komunikovat může i jinak.
@Okta píše: Více
je to troll, vždyť si přečti „chtěli jsme se s ním hezky domluvit“ wtf - s několikaměsíčním dítětem se asi moc domlouvat nedá
Trollové jste vy… doufal jsem, že se tu dočkám seriózní rady. Místo toho to tady vypadá jako na gramatictinackoveaposmevacci.cz. Doufám, že vám to udělalo dobře…
Frantooo, nečil se tolik.
Kousek výš jsem tě aspoň drobet podpořila.
Zkoušeli jste pištícího potomka ignorovat? A zároveň mu ukázat nějaký jiný způsob jak s vámi komunikovat?
![]()
Pro něj je to velice účinný způsob jak si přivolat rodičovskou pozornost.
Soucítím. Naši to taky zkoušeli. Ale mám i dobrou zprávu, vyrostli z toho, všichni ctyři ![]()
Když náš malý takhle začal pištět, dělala jsem dlani na jeho puse indiana ( jako když si s dětma hraješ na indiány)…poprvé ho to úplně vykolejilo a pak už to dělal jen pro srandu a postupně to přešlo.. ![]()
Dokud jsi nenapsal: “Zkoušeli jsme se s ním mnohokrát pěkně domluvit,” tak jsem i věřila, že je to skutečný dotaz. Ale touhle větou ses prozradil.
@Kačikáča píše: Více
Prvně děkuji za soucit a za seriózní příspěvek.
S tím ignorováním - myslíš to tak, že jsme to zkoušeli málo? (Je to možné…)
Zkoušeli jsme znakování. Nějakou dobu to fungovalo, resp. asi pořád do nějaké míry funguje, ale spíše už dokáže ukázat, co chce. A nová gesta se teď nějak učit nechce, spíše se tomu jen směje.
Problémem jsou situace, které člověk prostě snadno neodliší, jako zaseknutý prd, náhlá potřeba spánku a tak. Nebo když mu člověk nechtě něco vezme. Potřeboval bych ho nějak naučit, že mě na to má upozornit jinak než pískáním. Jak ale, netuším.
@Janča6 Vidím, že pojem respektující výchova ti asi nic neříká… To, že ještě dítě nemluví, neznamená, že ti nerozumí. Jasně, nejspíše nechápe obsah slov, ale minimálně rozumí intonaci a podobně.
Obávám se, že vaše prtě, je fakt prtě a pišťák je velmi účinnej. Dokud se nenaučí jiný způsob komunikace, bude prostě ječet. Myslím že s tím nic neuděláte, i kdybyste se na hlavu postavili a odpichovali ušima.
Vydržte, ono to nemá jiné řešení než prostě nějak přežít než drobet poporoste, hlavinka nabere nové zkušenosti. Buďte trpěliví vydržte ještě tak dva tři roky, a snad to bude lepší.
Poňoukám, taky by se mohl naučit využívat hlasivky jinak, i o něco dřív.
Držím palce