Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky…je to takový zvláštní dotaz…je to spíš jen ze zvědavosti, ale je tu některá z vás, která nemá své dítko vůbec očkované? Žádný vitamín K, žádné odebrání z patičky a další očkování. Prostě nic.
Trošku to motáš dohromady - očkováníje jedna věc, vitamíny druhá a odběr z patičky třetí - ten testuje vzácné, ale velmi závažné nemoci, kde k dobré prognóze velmi přispěje co nejčastější diagnostika.
Než se pustis do rozhodování o svém diteti, tak se napřed pust do zjišťování informací, abys vůbec věděla, co rozhodujes. Pleteš 3 věci dohromady…odběru z paty by se bránil snad je blázen, s vít. K je to podobný. No a s očkováním vlastně taky, ale to je tak výbušné téma, že se do toho nehodlám pouštět podrobněji.
Mě by zajímalo, co by taková matka vlastně sledovala, když by odmítla něco tak základního jako je test z patičky a vitamín K.
Očkování nehodlám řešit. Tam je to čistě na uvážení rodiče ale díky bohu si dítě v dospělosti může všechny očkování dodělat samo.
Ale test z patičky a vitamín K? To už bych označila za zanedbání péče.
Jenom autorko: vitamín K se dá podávat i kapkami, nemusí to být injekce.
Pokud se tolik bojíš jehel, neměj děti. Mívají spousty úrazů a někdy to musí jít i na šití. Nebo to taky odmítneš, protože zákrok do těla?
@LilyJane píše: Více
jo, slepí mu to bílkem
a zafixuje pavučinou
Novorozenecký screening bych nevynechala, ten časný záchyt testovaných onemocnění je nezbytný pro dobrý vývoj dítěte. Káčko je možno podávat ve formě kapek.
@snajdy1608 píše: Více
A když se píchne jehlou, to se taky počítá do očkování?
@stinga píše: Více
A postříká mateřským mlékem! Protože to je všelék. ![]()
Tak zrovna vitamin K z toho všeho považuju za největší zbytečnost.
@Petula306 píše: Více
To by me zajimalo, podle ceho se to srovnava. Tak bez K muze mit dite smulu a vykrvacet a umrit. Kdyz dostane tetanus, muze zemrit. Kdyz nezjistis vzacne onemocneni, muze bez lecby zemrit. Statistiku pravdepodobnosti jsem si teda nedelala.
@Zmatka píše: Více
já jsem samozřejmě očkovala, ale pst - jak může miminko dostat tetanus? na to musíš mít poškozenou kůži plus se hrabat ve hlíně, která je kontaminovaná například koňským trusem, nebo se škrábnout o rezavý hřebík, rezavý plot, to u novorozence fakt nehrozí, takže se mi také nelíbí, že se to očkuje tak brzy
@stinga no ani ne, ty spóry, byť v různé míře, jsou víceméně všude. Hřebík rozhodně nemusí být rezavý.