Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Velryba černá píše: VíceŠance je tam podle mého nižší. Ty víš o případu, kdy dítě vykrvácelo, protože mu nepodvázal někdo pupečník.
@ambruše jo, oni ale zatajili, že dítě není očkováno a pravděpodobně mu nedali ani ta antibiotika. Zároveň se dítě pohybovalo na stavbě, kde lze uvažovat o přesunech zeminy, výkopových pracech, apod. Možná se šťouralo v hlíně (u dětí běžná činnost) a pak v poraněném nose.
@Velryba černá píše: Více
To je jen k ilustraci, že tetanus není jen z metrového rezavého hřebíku nebo vidlí od koňského trusu zapíchnutých do zadku..
@Havlova no, jsou tam rizika jiná. Ono těch domácích porodů není zase tak málo. Za vysoce rizikové považuji neasistované porody, ale pořád je to rozhodnutí rodičů.
Však dotaz zněl jak mimino chytí tetanus. Teoreticky třeba na té zahradě. Mladá tam lezla, ještě jí nebyl rok.
@ambruše jasně, ale také příklad toho, že si tomu musíš jít v našich podmínkách tak nějak naproti.
@Havlova zase bych rozlišovala třeba děti do šesti měsíců a ty, kterým už je ten rok nebo přibližně.
Ale bohužel ne o jejich životě. To dítě pak bude mrtvé nebo postižené.
Když chtějí rodit doma, měli by si to řádně nastudovat a pozvat si i odborníka. A opravdu je za mě škoda, že ty asistentky nejsou legalizované.
No nevím, Dítě leze po zahradě a něco si strčí někam - to je furt. Zarazí si třísku - taky furt.
@Havlova píše: Více
Většina lidí to tak dělá, věř mi. Mám navíc dojem, že Ústavní soud už rozhodl, že asistentky k porodům doma mohou, jen odpovědnost zůstává na rodičích.
To určitě - dotaz zněl, jak mimino chytne tetanus. Takže ta moje teoreticky tak od 9-10 měsíců na zahradě. Nebo třeba při dopravní nehodě. Pádu kočárku. Poranění třeba psem - podrápání,.. A určitě i jindy. Naštěstí valná většina rodičů je příčetná a tyhle věci řeší.
@ambruše proto jsem dítě průběžně kontrolovala a každé poranění řešila.
Pokud by si některé vyžádalo návštěvu lékaře, zkrátka bych oznámila absenci vakcinace proti tetanu.
@Havlova tak to se děje i v porodnicích, bohužel.