Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Dn0712 píše: Více
já moc nechápu, co vám přijde k smíchu na porodu ve vodě nebo doma s vlastní PA. Dnes to i porodnice běžně nabízí, například CPA Litoměřice dokonce počítá s nějakým množstvím domácích porodů v nerizikových případech, kdy aktivně spolupracují s PA, která dohlíží na rodičku a jsou připraveni v případě jakéhokoliv náznaku potíží rodičku okamžitě přijmout. Co se týče vertikálních porodních poloh, samotná WHO doporučuje právě tyto, jsou myslím celkem 3.
V době, kdy není tak těžké si tyto informace obstarat se divím, že ještě existuje tolik žen, co si myslí, že je to něco tak strašně alternativního nebo nemožného u nás.
Jinak porody doma se v EU také provádí i v západních zemích, fungují tam PA v rámci kontinuální péče. Tady je to bohužel mnohdy pořád leckde jak za totáče. :/
@Velryba černá píše: Více
teď jsem dočetla vlákno, tak sorráč.
@Petalyn prosím tě, já se problematice očkování nějakým způsobem věnuji sedmnáct let. To fakt není o načtení jedné skupiny na FB.
@Havlova píše: Více
za mě je spíš i problém, že dost se začínaly zavírat menší lokální porodnice a pak to někteří lidé mají fakt z ruky v těch horších oblastech a pokud se to nepovede, asi se může i stát, že pak prostě porodí jednoduše doma. Nezminuji teď extrémy, co si ani nedomluví tu PA, nejsou sledování lékaři v průběhu těhotenství a PA a domluvené s nejbližší porodnicí.
Ale je jasný, že správně by měli volat aspoň potom tu rychlou na dodatečné ošetření, kontrolu. :/
@Šmoulice píše: Více
tak ono MM je docela malý zázrak. Nedávno jsem o tom četla i výsledky nějakých studií a je to celkem fascinující, co vše obsahuje, s čím může u dítěte pomoci. To, že mnohdy pomáhá i s tou dětskou rýmou nebo boostuje imunitu a jak se přizpůsobuje složením i v rámci denní doby nebo obsahožených látek. To se těžko nějakým UM simuluje.
@Petalyn píše: Více
Tak ti, co by jeli do porodnice a mají třeba překotný porod většinou tu sanitu volají ještě v průběhu.
@inkakřivák No, já jsem takový „vaxer“. Kromě chřipky a covidu mám leccos, tetanovku dokonce o jednu víc, tu mi píchli kombinovanou s černým kašlem. Prý to nevadí, tak mám teď těch protilátek snad až do konce života😄. Já bych to určitě neriskovala. Na druhou stranu ale mám do jisté míry pochopení pro ty maminky, které očko odkládají na pozdější dobu, že mají obavy, co taková hexa udělá a jestli nebudou problémy. Odložit ano, vůbec neočkovat ani ten základ, to ne.
no asi tak,
a třeba moje dítě mělo první úraz ve dvou letech, a to otřes mozku s ochrnutím, ale kůže porušena nebyla, a ani jsem nikdy novorozence nedávala lozit na zahradu, nějak toho nejsem zrovna příznivcem, ani na hřišti jsem ji nenechávala lozit, dokud nechodila,
ale jelikož možnost očkovat tetanus později je velmi složitá, viz @Velryba černá, tak na tohle jsem neměla sílu, a dítě mám očkované normálně podle doporučeného schématu, do loňska měla všechno povinné očkování, dobrovolné ne, ale loni si sama rozhodla, že se chce nechat naočkovat proti klíšťovce, tak jsem ji naočkovat nechala
je fakt, že když dcera byla mimino, začaly jí jednou hnisat oči, také jsem použila MM, ale kdyby to hned nepomohlo, druhý den bych s ní šla k doktorce, ale pomohlo to okamžitě
@stinga a to víš, že do těch čtyř a čtvrt roku nějaké to zranění měl, dokonce mi na chalupě i na ten hřebík dupnul, k jeho štěstí úplným okrajem chodila, takže to celé prasklo, hřebík sám vypadl ven, tím se ranka otevřela a bylo možno ji řádně ošetřit. Kdyby mu zajel blbě do hloubky, holt bychom vyrazili do nemocnice.
Vis, podle me jsou domácí porody proste hazard jak se zdravím ditete, tak matky. Chápu, že někdo na to ma jiný názor a je mi to jedno, at si každý rodi jak chce. Podle mě se dneska až moc vymysli. Ja jsem rada, ze jsem rodila v porodnici pod dohledem odborníků, nakonec se to zvrtlo a lékaři mohli reagovat. Nedovedu si představit, jak by to dopadlo, kdybych rodila doma.
Jinak u nás v nemocnici mi taky nabízeli několik alternativ, mimojine teda i ve vaně…po přečtení, jak může být porod do vany nebezpečný pro miminko, jsem o tom ani neuvazovala.
Ve drepu by ta gravitace mela asi fungovat, ale když si vzpomenu na svého bolesti a zkoušení vsech možných poloh a naparek, tak jsem byla ráda, když mě chvilku nechali chvilku ležet na zádech.
Ja na porod hezké vzpomínky nemám a jsem ráda, že je nemám spojeny s domovem
@Buba mara já toho mám naočkované ho taky plno. Jednou jsem měla přetaženou tetanovku a jako na potvory jsem si na dovolené v cizině skalpovala koleno. Plno písku, hlíny, radost veliká. Doktor to vyčistil, placl zpět kuzi, přišil a nazdar. To jsem se tenkrát těšila domu a hned jsem šla na tu tetanovku.
A děti lezly normálně po čtyřech po zahradě, občas dlachnily kočku nebo psa, takže já hlasuju pro očkování. Klidně něco i později, ale určitě očkovat.
A domácí porody jsou kapitola sama pro sebe. Jeden jsme měli v rodině - překotný porod, ani sanitka to nestihla. A nebýt toho, že v domě bydlela PA a oba rodiče byli lékaři, nepřežila asi ani matka a určitě ne dítě. Sanitka přijela už po. A to byla nemocnice v místě.
Ještě dodám, že celé těhotenství bylo bezproblémové, takže se nic z toho nedalo předpokládat.
Ale proč to píšeš mně, proboha? Špatná cílovka.