Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Všeho do času. Já měla první dítě až na prahu 40. Snažili jsme se od 30 tzv volným průběhem, v 34 jsem skončila v Caru a ve 38 mi našli darkyni.
Jak tu někdo už psal, nech si zkontrolovat hormonální profil a nebránila bych se ani zmrazeni vlastních vajíček.
@Dollorres píše:
Všeho do času. Já měla první dítě až na prahu 40. Snažili jsme se od 30 tzv volným průběhem, v 34 jsem skončila v Caru a ve 38 mi našli darkyni.
Jak tu někdo už psal, nech si zkontrolovat hormonální profil a nebránila bych se ani zmrazeni vlastních vajíček.
Tak…vajíčka se mají odebrat a nechat zmrazit co nejdříve. Čím je žena starší, tím je počet vajíček menší a hlavně vajíčka jsou méně kvalitní.
Stává se, že už kolem třicítky je málo vajíček.
Čtyřicítce je „stara“ pro odběr vajíček…kvalita může být mizerná. Pak jenom darkyne.
Pokud tě to hodně stresuje, strach, že to později třeba nepůjde, šla bych do toho odběru a zmrazení vajíček. Mám známou které tohle pomohlo, v mládí bojovala se zdravotními problémy a její táta doktor ji k tomu v podstatě donutil už kolem 20, ona ani nechtěla, vůbec nechtěla v té době děti řešit, ani nevěděla, jestli je bude někdy chtít. No, mezi 30 a 40 už sice byla konečně zdravá a vdaná, ale důsledkem těch léčeb a tak měla vajíčka špatná, tak se zmražená hodila, má teď děti. Já jsem se sice s manželem seznámila dřív, ale ve 30, kdy jsem chtěla začít řešit děti, nám život přichystal úplně jiná trápení a na nějakou dobu to bylo mimo debatu, pak to zas nešlo, ivf a tak…no a teď je mi 35 a jsem těhotná přirozeně, asi to teď mělo přijít. Jako vím že nejmladší nejsem, ale ještě mi to přijde v pohodě.
Vetsina holek z mého okolí měla první dite ve věku 28+. Teď nám je 34 a je to tak půl napůl možná? Stále jich je celkem dost, co ještě nemají, mi přijde, ale zároveň hodně už dite má, některé i dvě nebo dokonce tri.
Toho pravého jsem potkala až v 35, za 2 roky jsme se vzali a děti - dvojčata, páreček, se pomocí CARu povedly v mých 40, z vlastních vajíček při 3. IVF. Moje první a poslední děti z jediného mého těhotenství v životě. ![]()