Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dětem brýle čistíme nebo pomáháme čistit. Rodiče dávají do školy krabici nebo sáček jednorázových vlhkých ubrousků určených speciálně na čištění brýlí(máme požadavek).
Je to otázka pár vteřin s tímto, myslím, že se půjde domluvit. Dívat se přes šmouhaté brýle není OK a některé naše děti si na ně taky často sahají.
@laducha píše:
Dělám AP, dětem pomáhám, jak to jde, vyčistím brýle, utřu nos, přehodíme papuče, když mají „kozí nohy“, holkám upravím culíky, sponky a podobně. Přijde mi to normální.
Je to normální a laskavě. Dekuji. ![]()
Nosila jsem brýle už do jeslí. Tam nevím jak to bylo, ale ve školce jsem musela mít i okluzor a nikdy nebyl problém brýle očistit. Ono by byl docela problém mít jedno oko zalepené a druhé omatlané.
Vše je o domluvě. Dala bych do školky vlhčené ubrousky na brýle a požádala učitelky, ať občas brýle zkontrolují.
Dětem s brýlema jsem je vždycky přeleštila, nebo ty větší poslala to udělat, když jsem si všimla, že je to potřeba. Rodiče se o to prosit nemuseli. Otázka je, kolikrát mi to mohlo uniknout, protože ve té záplavě obrácených bačkor, padajících punčocháčů, obrácených a přetočených svršků, krvácejících nosů, mazání ekzematických rukou, obou nohou v jednom otvoru spoďárů, rozeplých knoflíků, zacuchaných vlasů, ztracených sponek..To by člověk musel celý den jen ty děti jedno po druhém prohlížet a upravovat od hlavy k patě. Někde při kontrole 15., by to první už zcela jistě mělo zase nějaký problém ![]()
Tím chci jen říct, že je lepší vést dcerku k samostatné péči o brýle. Za sebe neznám učitelku, které by to dělalo problém, ale reálně není možné, aby nosila v hlavě jen to čištění brýlí, takže 100% jako s maminkou doma, to zcela jistě nebude.
Já dětem ve škole brýle čistím běžně, protože mě to úplně irituje, když je mají zaprasené. Normálně bych učitelky poprosila.
Pokud jsem měla ve třídě dítě s brýlemi, vždy jsem je čistila po obědě a jinak během dne dohlížela na to, zda si je nezmachalo od jídla, barviček nebo vodou pro mytí. Považuji to za úplně samozřejmé. Většina kolegyň to tedy nedělala.
Uhlídat se to 100% nedá, to je jasné, ani doma není naleštěno hned. Kluk měl jednou obě skla namazané lepidlem. Nebylo to moc poznat, jen ke mě šel jak na kolečkových bruslích. Tak mu říkám, jestli je mu špatně? V tu ránu to učitelce došlo a bylo jí to hrozně líto, že vlastně viděla, jak mu kamarádka něco dělá na hlavě a jemu to ve třech letech přišlo zábavné nebo co
. 3 x přišel z procházky bez skla, ty dětské rámečky nedržely. Jedno sklo děti našly po dvou letech a slavnostně mi ho delegace předala
.