Problémy v logopedické oblasti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
2.8.22 10:03

Problémy v logopedické oblasti

Ahoj maminky,

mému synovi bylo v dubnu pět let a dosti bojujeme s jeho výslovností. Od listopadu jsme na můj popud začali chodit na logopedii, neboť syn opravdu špatně mluví. Nejprve jsme začali trénovat dě, tě, ně (měkčení hlásek), přešli jsme na č, š, ž a momentálně navazujeme na R tak, že používáme místo tohoto písmenka d (zatím říká tdáva, mdak) a z toho se posléze R snad vyvine..
Nyní proč píšu, paní logopedka je myslím šikovná, trpělivá, když tam syn s ní trénuje (sedím vždy u toho) vyslovuje vcelku dobře, snaží se.. ale jakmile opustíme místnost logopedie a začne mi něco říkat, opět se všemi chybami a takovou svojí hatmatilkou :( denně s ním zkouším mluvit krátká slova, co mu dělají problémy, když mluví špatně pořád ho opravuju (a štve to už nás oba), pořád čekám kdy začne mluvit dobře i mimo trénink logopedie a pořád nic! Říkala jsem to i paní logopedce a povídala, že u některých dětí to takto je, mám prý vydržet a pořád ho opravovat.
Proto se vás maminky ptám - taky se Vám stalo, že dítě se písmenko naučilo vyslovit (tedy práce logopedky by měla být správná), ale jakmile má samo ve volném čase takto mluvit, tak je problém? Trvá to už podle mě celkem dlouho a vůbec nevím, jak syna motivovat, aby si dával na správné mluvení pozor. Třeba včera - umí říct č, tudíž slovo babička by neměl být problém a on zase: pojedeme za babiškou.. Už fakt nevím co s ním, navíc v rodině kromě syna nikdo logopedické problémy nemá (dcera 7 let mluví odjakživa krásně) a tak s tím nemám zkušenosti a možná plaším zbytečně. Ale zajímá mě, kdy se to zlomí? Už si nevím rady :think:

Předem děkuji za rady a raději dávám anonym, děkuji za pochopení :oops:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76280
2.8.22 10:10
@Anonymní píše:
Ahoj maminky,

mému synovi bylo v dubnu pět let a dosti bojujeme s jeho výslovností. Od listopadu jsme na můj popud začali chodit na logopedii, neboť syn opravdu špatně mluví. Nejprve jsme začali trénovat dě, tě, ně (měkčení hlásek), přešli jsme na č, š, ž a momentálně navazujeme na R tak, že používáme místo tohoto písmenka d (zatím říká tdáva, mdak) a z toho se posléze R snad vyvine..
Nyní proč píšu, paní logopedka je myslím šikovná, trpělivá, když tam syn s ní trénuje (sedím vždy u toho) vyslovuje vcelku dobře, snaží se.. ale jakmile opustíme místnost logopedie a začne mi něco říkat, opět se všemi chybami a takovou svojí hatmatilkou :( denně s ním zkouším mluvit krátká slova, co mu dělají problémy, když mluví špatně pořád ho opravuju (a štve to už nás oba), pořád čekám kdy začne mluvit dobře i mimo trénink logopedie a pořád nic! Říkala jsem to i paní logopedce a povídala, že u některých dětí to takto je, mám prý vydržet a pořád ho opravovat.
Proto se vás maminky ptám - taky se Vám stalo, že dítě se písmenko naučilo vyslovit (tedy práce logopedky by měla být správná), ale jakmile má samo ve volném čase takto mluvit, tak je problém? Trvá to už podle mě celkem dlouho a vůbec nevím, jak syna motivovat, aby si dával na správné mluvení pozor. Třeba včera - umí říct č, tudíž slovo babička by neměl být problém a on zase: pojedeme za babiškou.. Už fakt nevím co s ním, navíc v rodině kromě syna nikdo logopedické problémy nemá (dcera 7 let mluví odjakživa krásně) a tak s tím nemám zkušenosti a možná plaším zbytečně. Ale zajímá mě, kdy se to zlomí? Už si nevím rady :think:

Předem děkuji za rady a raději dávám anonym, děkuji za pochopení :oops:

a hlásku L říká správně?
a ano, dcera chodí na logopedii, umí L vyslovit už krásně, ale v běžné řeči to pořád nepoužívá, je zvyklá používat V - taky ji pořád opravujeme, a je to otravné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
2.8.22 10:12
@stinga píše:
a hlásku L říká správně?
a ano, dcera chodí na logopedii, umí L vyslovit už krásně, ale v běžné řeči to pořád nepoužívá, je zvyklá používat V - taky ji pořád opravujeme, a je to otravné

Ano, hlásku L říká správně. Co mu dělá opravdu problém, tak je Č a měkčení hlásek, na to často zapomíná.. Když mi něco vypráví, tak mu hodně často nerozumím, co chce říct :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
2.8.22 10:22

Hlavni prace pri reseni logopedickych potizi se musi odvest doma. My meli (u 3 deti) sešit, kde bylo zapsano, zakresleno co a jak mame trenovat. Musela jsem je nutit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
2.8.22 10:32
@matkabagristy píše:
Hlavni prace pri reseni logopedickych potizi se musi odvest doma. My meli (u 3 deti) sešit, kde bylo zapsano, zakresleno co a jak mame trenovat. Musela jsem je nutit.

Taky ho do toho musím nutit, vyloženě se mu pokaždé nechce. Snažím se to udělat hrou, trénujeme několikrát týdně, když jedeme autem a je chvíle na mluvení tak zkoušíme říkat slova i ve volném čase.. Když se soustředí, vše vysloví pěkně, ale jakmile je to na něm, zapomene se a zase mluví špatně. Tak nevím, co s tím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14672
2.8.22 10:35

U logopedky se soustredi. Ale pri bezne mluve mluvi tak, jak je mu to prirozene. Mluvil tak dlouho a ted se to musi prenaucit.

Dceri bude 6 let, na logopedii chodime od jejich 4,5 let. Take se tam soustredi, i pri cviceni doma. Ale kdyz zacne o necem povidat, tak tam ma opet mnoho chyb. Treba u logopedky rekne liška, ještě, ale bez soustredeni rika hyka, keše. Stale se zlepsuje, jeste v breznu misto “na stole” rikala “ha čoje”, od kvetna rika “na čtole”. Stale ji opravuju, nerozciluje se, ale nekdy me ignoruje. Je extremne inteligentni, jen spatne mluvi, jeji diagnoza je dyslalia gravis. Ma 3 sestry, vsechny mluvi od malicka krasne bez problemu. Nejmladsi je teda 17 mesicu, ale uz ted je videt, ze nejspis nebude mit logopedicke problemy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14672
2.8.22 10:36
@libertado píše:
Taky ho do toho musím nutit, vyloženě se mu pokaždé nechce. Snažím se to udělat hrou, trénujeme několikrát týdně, když jedeme autem a je chvíle na mluvení tak zkoušíme říkat slova i ve volném čase.. Když se soustředí, vše vysloví pěkně, ale jakmile je to na něm, zapomene se a zase mluví špatně. Tak nevím, co s tím..

Ono se mu to postupne “zakoduje” i do bezne mluvy. Zatim ta spravna vyslovnost pro nej neni prirozena, ale casem si ji zazije a uz se na ni nebude muset soustredit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
2.8.22 10:51

Chodím s dcerkou už rok, logopedii cvičíme poctivě - denně okolo 10 min. Naučila se už 7 hlásek, to nám jde dobře. Ale to používání v běžné mluvě je problém… Teď, po tom roce, konečně vidím (spíš slyším) nějaké výsledky. A to ji opravuju, až je mi to samotné protivné. Prý je potřeba trpělivost. Ale rozumím tomu, že je to frustrující…
Držím palce, ať hlásky brzy „naskočí“ i do běžné mluvy! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
465
2.8.22 10:58

Hele na mého žádné nucení neplatí, šprajcne se. Jdeme na to formou hry, hodně chválím, snažím se povzbudit. A po každém tréninku dostane do sešitku nálepku, už má hezkou sbírku a všem ji ukazuje, rád si ji prohlíží. Takové to „cibule, cesta, cín - a teď to zopakuj“ - nevedeme. Sama jsem to nenáviděla jako dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2790
2.8.22 11:01

Já jsem začala z logopedií ještě před třetím rokem a udělala jsem dobře. Má několikačetnou dyslálii (nebo tak nějak je to diagnostikováno). Je to děs :zed: Nejvíc mě ničí, že mu fakt nerozumím pokud se pořádně nesoustředím (teď je mu 4,5 let). Pořád opravujeme, k logopedce chodí tak 1× za 14 dní, doma se snažíme podle sešitu cvičit aspoň 2× týdně. Asi je to málo, ale ten čas fakt nenafouknu :nevim:. Každý večer čteme, povídám si s ním…snad to do šesti let dáme nějak tak, aby mohl nastoupit do školy :think:. Chudák má problém už i mezi vrstevníky. Teď nastoupil do letní školky a stěžoval si, že si s ním nikdo nehraje…no bodejď, když ani neumí říct jak se jmenuje :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4140
2.8.22 11:08

To je jak se psem no… Jak si jednou zafixuje nejaky zlozvyk, tak se to musi tisíckrát opakovat správně, než se to preučí. Jedině trpělivost, nic jinyho nepomůže..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1206
2.8.22 11:27

Když se naše děti učily nějakou hlásku a pak ji už uměly, tak jsem s nimi každý den třeba čtvrt hodiny trénovala to správné vyslovování pomocí hádanek (navzájem jsme si dávali hádanky), vyprávění pohádek (třeba na střídačku - já větu, dítě větu), hráli jsme na představení (recitovali básničky, zpívali písničky), popisovali jsme, co zrovna vidíme. A během té čtvrthodiny jsem hlídala, aby mluvili správně. Měla jsem paní logopedce zapisovat do tabulky, kolik hlásek řekne dítě během té doby správně a kolik ne. Když už se to dítě během té doby spletlo třeba jen 2× a jinak bylo všechno správně, tak teprve jsem je mohla začít „buzerovat“ během běžné řeči. U dcery, která pak odmítala převzít vlastní iniciativu a trpělivě se pořád nechávala ode mě opravovat, jsem zkusila systém odměn. Když za den za mnou přišla 15× se správnou výslovností, dostala odměnu (vždycky jsem udělal čáru na papír na ledničce). Tím se jí to tak nějak dostalo do podvědomí, že si na to musí myslet sama. A ano, zrovna u ní ten nácvik v běžné řeči trval možná třičtvrtě roku, ačkoliv samotný nácvik hlásek byl otázkou jen pár návštěv u logopedky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6418
2.8.22 11:38

U vás je bohužel problém, že jste začali chodit na logopedii pozdě a syn už má svojí hatmatilku a špatnou výslovnost zafixovanou. Takže proto, když se nesoustředí, mluví pořád špatně. Chce to pořád trpělivě cvičit, každý den. Možná bych uvažovala o odkladu, protože výslovnost je v 1.třídě hodně důležitá i na pochopení stavby slov. Cvičit jemnou i hrubou motoriku, hodně kreslit, číst knížky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
2.8.22 11:52

Vy jste začali na logo chodit poměrně pozdě, takže dítě má zafixováiu špatnou výslovnost a o to déle bude trvat, než se to preuci. Denně trénovat správné postavení pro danou hlasku, opravovat, vybrat si pár nejvíce nejpoužívanějších slov, které už mu jdou docela dobře a ty opravovat a vyžadovat, aby zopakoval správně. U nás to třeba trvá i rok, než se preuci. Co uzdička? Rok jsme se trápili s R, pak jsme přešli jinam, smikli uzidicku, do dvou měsíců uměl R, po R už šlo Ř samo. Tyhle dvě písmena umí krásně, od začátku se je učit vyslovovat správně. Zato sykavky už pilujeme půl roku

• Citovat
  • Upravit
Billi
2.8.22 12:01

Chodíme na logopedii od 2 let syna. Je mu 8 a už 2 roky trénujeme R. Aktuálně všude v řeči používá TD, PD… Občas naskočí R. Ale jak mu začalo naskakovat R, přestává používat sykavky. Hodně slov má zafixovanych špatně, nebo to špatně slyší.
Teď jsem zkusila vyměnit logopedku, tak uvidíme.
Prostě logopedie je běh na dlouhou trať.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML