Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anais Brno píše:
@libertado strašit tě nechci, ale mi pořád všichni tvrdili, že je to opožděný vývoj řeči, logoped z počátku hodně pomohl, vlastně nám ukázal, jak ho rozmluvit, ale pak už nás měl poslat dál k někomu, kdo se VD zabývá.
Pediatři ty děti nevidí každý den, tak člověk v podstatě chodí cíleně s tím, že má konkrétní problém…
Zkus se podívat na net něco o té VD načíst, u nás se to projevilo opravdu v té jazykové rovině, syn nemá problém mezi vrstevníky, je hodně manuálně zručný, na kole jezdil brzy, v normálním životě se zorientuje…
Tak spíš když to čtu, tak si říkám, ať se nemusíte ve škole trápit jako my a ty předškolní léta co nejlíp využijete
Můj syn je taky manuálně hodně zručný, na kole jezdí od tří let a letos na dovolené neměl problém ujet 14 kilometrů, chodí na gymnastiku a patří mezi ty pohybově zdatnější děti.. Ve školce má kamarádky samé holky
ale i mezi kluky se neztratí, jen to mluvení nás trápí. Máš pravdu (můžu tedy tykat?), že se obávám nástupu do školy. Nemám problém mu dát odklad pokud to situace bude vyžadovat, nechci ho trápit, ale je to pro mě prostě šok, dcera je od malička ukecaná a chválená, že krásně mluví, vybírají ji na recitační soutěže.. tak je to pro mě novinka. Určitě mrknu na net a přečtu si něco o vývojové poruše řeči..
@libertado tak to je podobný jako u nás. Hele raději plašit ale dát tomu dítěti max co potřebuje. Na FB je skupinka Děti s vývojovou dysfazii. Holky tam mají hodně rad i odkazů na odborníky kam chodí.
Co třeba taková ta vybavnost slov, umí se naučit básničku, vyprávění, jak vypadá spontánní řeč? Tady vyjmenovám co trápí nás, každý dítě to má jinak…
Ono ne každý logoped s těmi dětmi s VD pracuje.
Pokud jsi z okolí Brna tak klidně do zprávy napíšu, kam v Brně
Dcera začala chodit na logo ve 3,5,neuměla bě, pě, vě, ď, ť, ň, c, s, z, č, š, ž, r, ř. Chodili jsme do rovných 6 let, cvičili jsme každý den cca 10 minut, plus jsem ji opravovala, když už uměla, ale nepoužívala. Opruz hrozný ![]()
Postup byl vždycky vyvodit tu hlásku, pak slabiky, slova. Pak slova s tou hláșkou v jiném postavení, pak krátké věty, pak složitější věty, pak slova, kde je ta hlaska dvakrát, pak používat při spontánním projevu při cvičení, pak používat furt. A další hlaska…
Syn začal ve čtyřech, neuměl to stejné a ještě k tomu v, f a l (to jsem ani nevěděla, že je možné neumět říct F). Cvičí od ledna, už umí a používá v, f. Umí, ale moc nepoužívá L, i když se to (pomaličku) posouvá. Bude mu pět, do nástupu do školy určitě správně mluvit nebude, asi ani s odkladem ![]()
@libertado
Tak trénujte třeba 3× denně 10 minut, hlavně ve větách a při popisu obrázků, nebo převyprávění příběhů. Opakovat jen slova nemá smysl. Když zvládne opakovat slova bez chyb, tak přejít k větám, říkánkám, popisu obrázku, děje. Nastavit si to tak, že při tréninku musí mluvit hezky, jinak ho nech, oprav jen občas.
Máte dost podkladů a materiálů na procvičování? Já na každou hlásku toho dávám hromadu - několik listů na slova, když to zvládne, tak pak na věty, na říkanky, na popis obrázku, děje… vždycky zaměřeno na tu konkrétní hlásku
@Anonymní píše:
@libertado
Tak trénujte třeba 3× denně 10 minut, hlavně ve větách a při popisu obrázků, nebo převyprávění příběhů. Opakovat jen slova nemá smysl. Když zvládne opakovat slova bez chyb, tak přejít k větám, říkánkám, popisu obrázku, děje. Nastavit si to tak, že při tréninku musí mluvit hezky, jinak ho nech, oprav jen občas.
Máte dost podkladů a materiálů na procvičování? Já na každou hlásku toho dávám hromadu - několik listů na slova, když to zvládne, tak pak na věty, na říkanky, na popis obrázku, děje… vždycky zaměřeno na tu konkrétní hlásku
Já tedy se připíchnu. A poprosím o rady jak podpořit fonematický sluch. Dítěti jsou čtyři roky a prostě některé z nacvičovaných hlásek vůbec neslyší - nebo aspoň já mám ten pocit, vyvodí hlásku správně, ale už ve slově je to horší, prostě to dle mého neslyší… U jiné hlásky, už konečně ve slovech to jde, ale ve větě při použití necvičených slov je to podstatně horší a snaží se hlásku uplatnit i ve slovech, ve kterých není.
@Finkaa píše:
Já tedy se připíchnu. A poprosím o rady jak podpořit fonematický sluch. Dítěti jsou čtyři roky a prostě některé z nacvičovaných hlásek vůbec neslyší - nebo aspoň já mám ten pocit, vyvodí hlásku správně, ale už ve slově je to horší, prostě to dle mého neslyší… U jiné hlásky, už konečně ve slovech to jde, ale ve větě při použití necvičených slov je to podstatně horší a snaží se hlásku uplatnit i ve slovech, ve kterých není.
To je normální, málokteré čtyřleté dítě má tak perfektně vyvinutý fonetický sluch. Chce to čas, dítko bude dozrávat a postupně se to bude zlepšovat.
Jestli to dobře chápu, tak izolovaně hlásku vytvoří správně, ale ve slově ji nedokáže použít?
Zezačátku mu to půjde třeba jen na začátku slov a to jen některých jednoduchých. Postupem času v dalších…
Ano, vyvození hlásky je dle paní logopedky už dobré, trénovat ovšem dál. Má interdentální sykavky, zafixované už, po půl roce ve slovech, které zná „č“ jde, jednoduché věty s použitím známých slov (a že už jich je za tu dobu dost) umí, básničky dobrý, popis něčeho hrůza, ale to má krátce. Ovšem hlásku „v“ prostě dle mého neslyší a pak jsou ty slova tragédie, kdy i dítě brzy ztrácí trpělivost a motivaci. Ráda bych mu pomohla, ale netuším jak…
@Platanka píše:
Dcera začala chodit na logo ve 3,5,neuměla bě, pě, vě, ď, ť, ň, c, s, z, č, š, ž, r, ř. Chodili jsme do rovných 6 let, cvičili jsme každý den cca 10 minut, plus jsem ji opravovala, když už uměla, ale nepoužívala. Opruz hrozný![]()
Postup byl vždycky vyvodit tu hlásku, pak slabiky, slova. Pak slova s tou hláșkou v jiném postavení, pak krátké věty, pak složitější věty, pak slova, kde je ta hlaska dvakrát, pak používat při spontánním projevu při cvičení, pak používat furt. A další hlaska…
Syn začal ve čtyřech, neuměl to stejné a ještě k tomu v, f a l (to jsem ani nevěděla, že je možné neumět říct F). Cvičí od ledna, už umí a používá v, f. Umí, ale moc nepoužívá L, i když se to (pomaličku) posouvá. Bude mu pět, do nástupu do školy určitě správně mluvit nebude, asi ani s odkladem
My jsme s dcerou na tom byli podobně. Neuměla 11 hlásek. Naštěstí fonematicky sluch měla dobrý, takže když se konečně hlásku po půlroce tréninku naučila, tak ji hned v řeči všude spravila. 3 roky jsme trénovali hodinu denně a do školy už šla a mluvila perfektně. Teď ve 4.tride bohužel zjišťujeme, že je dyslektik. Dost ji to ve škole brzdí
.
Přeju vám, ať se syn všechny hlasky naučí a gratuluji, že jste s dcerou všechno vypilovali. Je to spousta práce.