Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. S mým druhým synkem zažívám poprvé ten luxus akční babičky čerstvě v důchodu v blízkosti našeho bydliště. Už nějakou dobu chodím do práce a o děti se stará tchyně. Oba ji zbožňují. Tak bych se tentokrát chtěla rozhodnout správně. U prvního syna byla školka fiasko, tak od těch 3 let. Přestože byl zvyklý od miminka, na různou formu komerční péče, když jsem byla v práci.
Když jsem porodila mladšího, ze školky jsem ho stáhla, pak covid, pak zkouška znova školka, zase problém, nikdy to snad nebylo úplně perfektní. A to jsme zkoušeli různé druhy. Monte, lesní i státní.
Mému mladšímu budou v lednu 3. A dát ho do školky ještě neplanuju, ale přijde mi, že je mu by to snad takový problém nedělalo. Přestože jsem s nim byla více než 2 roky doma, tak je daleko nezávislejší, osobnostně dominantnější. Sebeobsluha tedy pokulhává. Krmím, oblékám, přebaluju, obouvám. Tak z tohohle důvodu vím, že školka ne.
Tak si říkám, kdy? Když je to vlastně ciste jen svobodné rozhodnutí. Vlastně je to mnohem těžší rozhodnutí, než z nutnosti. ![]()
Lednový syn půjde do školky teď v září. Včera mu bylo 3,5 roku. Kvůli covidu byl problém i s hlídáním babičkou, nebyl zvyklý, nebyl socializovaný, v září jsme zkoušeli kroužek pro maminky s dětmi a nedával to. Už chodím do práce, tak do školky musí. Bude po druhém týdnu i spát. Starší děti šly do školky v 3 a čtvrt a 3 a 5 měsících. Problémy nebyly.
Odpověď je: Každé dítě je na školku zralé jindy
Kdybych měla lednové dítě a měla tu možnost, asi bych dala do školky až od září, takže v těch 3 letech a osmi měsících. Ale potrénovala bych teda tu samostatnost, ta je moc důležitá. Kór ve státní školce, kde je dvacet dětí…
@Kelsey píše:
Není ideální univerzální doba. Každé dítě je jiné.
No jo, ale jak to poznat? Je to tou sebeobsluhou nebo spíš osobností? ![]()
Kazde dite je jine.
Ale pro dite nejprirozenejsi je byt sice mezi detmi, ale na dohled mamu, kdyby neco.
Nejaky klub pro maminky s detmi tam nemate?
Skolku i s mamou.
@123Soňa píše:
Odpověď je: Každé dítě je na školku zralé jindyKdybych měla lednové dítě a měla tu možnost, asi bych dala do školky až od září, takže v těch 3 letech a osmi měsících. Ale potrénovala bych teda tu samostatnost, ta je moc důležitá. Kór ve státní školce, kde je dvacet dětí…
Jo, taky si říkám, ze příští rok v září. Do ty doby se snad naučí. Teď je to ještě takový mimino. ![]()
@Lucie_Sx píše:
Kazde dite je jine.
Ale pro dite nejprirozenejsi je byt sice mezi detmi, ale na dohled mamu, kdyby neco.
Nejaky klub pro maminky s detmi tam nemate?
Skolku i s mamou.
No, bude od září chodit na několik aktivit s babičkou, takže bude v kolektivu i s osobou blízkou. Ale to je většinou v rozmezí 30-60 minut v mateřském centru nebo na lekci plavání. Později by s ním prošla proces adaptace ve školce i ho mohla vyzvednout po O. Jen si nejsem jistá, v jakem věku s tím začít. ![]()
Tomu staršímu jsem totiž z největší pravděpodobnosti školkou úplně zkazila život.
Dcera šla v 2.9 letech do státní školky smíšená třída a tři učitelky na 27 děti. A šála to úplně v pohodě. Respektive ona problém neměla měly ho učitelky protože je ignorovala a dělala si tak nějak svoje. Třeba si 2 hodiny stavěla stavebnici a odmítala jit na svačinu protože „nepotřebuje“ a podobně. Doma když něco " nepotřebovala" šlo to násilím jakékoliv domluvy nefungovaly ( čištění zubů, jde se ven, převléknutí do pyžama atd) Tak ve školce toto nešlo. Ale naučila se tam spolupracovat.
Ale ona je dost svá ona ani když se nám ztratila v zoo tak nebrecela a byla naprosto v klidu našla si hřiště a hrála si tam dokud jsme ji po 20 minutách nenašli.
@ludmilaadamkova píše:
Dcera šla v 2.9 letech do státní školky smíšená třída a tři učitelky na 27 děti. A šála to úplně v pohodě. Respektive ona problém neměla měly ho učitelky protože je ignorovala a dělala si tak nějak svoje. Třeba si 2 hodiny stavěla stavebnici a odmítala jit na svačinu protože „nepotřebuje“ a podobně. Doma když něco " nepotřebovala" šlo to násilím jakékoliv domluvy nefungovaly ( čištění zubů, jde se ven, převléknutí do pyžama atd) Tak ve školce toto nešlo. Ale naučila se tam spolupracovat.Ale ona je dost svá ona ani když se nám ztratila v zoo tak nebrecela a byla naprosto v klidu našla si hřiště a hrála si tam dokud jsme ji po 20 minutách nenašli.
Ty brďo, tak to je hodně silná osobnost. Tam věřím, že si i v té školce zařídila vlastní pravidla. Šikovna holcicka ![]()
@Dollorres píše:
Ty brďo, tak to je hodně silná osobnost. Tam věřím, že si i v té školce zařídila vlastní pravidla. Šikovna holcicka
No to říkají učitelky taky že jí nic nerozhodí se vším si poradí… Jediný co ji teda nas.re když si něco tvoří a někdo jí to rozbije to dostává hysterak ( čím déle to tvoří a pracnější to je tím větší amok)
Brečela akorát když jsme v lese hrály na honěnou a já ji kapku zdrhla víc než bylo záhodnom to brečela. Asi se fakt bála že bych ji tam nechala
a že by tam byla v tom lese sama.
Mám pět dětí..čtyři děti šli mezi 2,5-3roky a zvládli to krásně..No a poslední dítko má ještě čas, ten bude mít za 3měsíce 2roky, ale jsem těhotná takže bude ještě semnou doma. Každopádně doporučuji, aby šlo dítko do školky kolem toho 3roku než v 5letech..často jsou děti ubrečené, protože nejsou zvyklé, ale zase..každé dítě je jiné ![]()
Myslim, ze osobnost je dulezitejsi, nez samoobsluznost. Syn zacal cca ve dvou letech na dve hodiny, po nejake dobe se sam prihlasil o moznost tam poobedvat a pak chtel zkusit i spani. Nejsme tedy v CR - mluvime o 8 detech na dve ucitelky. Bylo krasne videt, jak se rano objima s kamarady. S dcerou planuju stejny postup, take potrebuje kolektiv. Podotykam, ze nemame zadne hlidani a teoreticky by meli byt pekelni zavislacci - nicmene tim, jak jsou extroverti..
@Dollorres Moje mladší dcera školku v rovných 3letech přímo potřebovala a to původně byla mamánek, zavislacek, kojomilovnice, nehlidatelná.. Možná, že protože ji to všechno bylo dopřáno jak potřebovala, byla z ní ve 3letech malá suveréni osoba, která byla chtivá děti a zážitků. Hned čtvrtý den odmítla jít s manželem po obědě domu, protože tam chtěla zůstat spát. Chudák si připadal jak špatnej otec, koho by napadlo, že tohle dítě které s náma spí v posteli od kterého jsme se nemohli hnout na krok, nás takhle rychle odstaví
Starší dcera šla do školky ve 3a3/4, predtim chodila do MC na jedno dopoledne v tydnu bez mě a taky zvládla školku úplně v pohodě, ale chodila po o domu, spaní ve školce přímo nesnášela. Každé dítě je jiné, některé školku potřebuje ve 3,někdo až jako předškolák, záleží na povaze.
@Dollorres píše:
No jo, ale jak to poznat? Je to tou sebeobsluhou nebo spíš osobností?
Je to tou osobností. Když se nebude počůrávat,, tak vše ostatni s ním už v té školce zvládnou. První měl separační úzkost ještě ve 4 letech a u toho byla vhodná doba, kdy to jakž takž zvládnu, l až před 5. rokem. Ale to jsem věděla, že tam bude problém.
U mladšího jsem viděla, že to zvládne lépe. V těch 3 a půl bych ho nedala, kdybych nemusela do práce. Ale nakonec to bylo to nejlepší rozhodnutí. Ve školce se naučil spoustu věcí, které by se se mnou nenaučil, protože se mnou dělá jen to, co ho baví, ve školce dělá to, co ostatní. I tam začal jíst věci, co doma nejí. Začal být samostatný. Našel si kamarády (to až teď ve 4 a půl). Rozhodně je dobře, že jsem ho tam dala.
Být tebou, dala bych ho tak na měsíc dva na 5 dnů v týdnu na dopoledne. Prý bývá lepší adaptace. A až by si zvyknul, tak bych frekvenci snížila.