Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravim holky…
Tak jsem tady zas ![]()
Už nevím co mam dělat. Malý se mi u kojeni extrémně rozčiluje, ale jen k večeru, kolem te 18-19h. Trvá to už tak 2 týdny a já už jsem z toho zoufalá, protože jsem takhle schopná kojit i hodinu a půl. Šíleně pláče, odtahuje se a tahá mi za prso (to mimochodem šíleně bolí
). Už nevím co s tím. Zkoušela jsem různé polohy, ale pořád neskutečný řev. Tak jsem se jen chtěla zeptat jestli s tím mate nějaká zkušenost ![]()
Predem dekuji za jakékoliv rady ![]()
Dcera mi to dělala i u krmení z lahve. Ječela, jak kdybych ji chtěla otrávit. Hrozný stres pro všechny. Zkoušela jsem různé savičky, mléka, místnosti, časy, polohy, zahušťění mléka kvůli refluxu, kapky na prdíky… Nepomohlo nic. Po letech bych to přičetla počátečním projevům ADHD. Ale ty si můžeš říct, že je třeba jen večer moc unavený na to sát mléko. Nebo že mu špatně teče.
@Anonymní píše:Doufám že to brzy přejde :/ po tom skoro 2 hodinovém kojeni mam vzdycky pocit ze mé bradavky zachvili doslouží
Dcera mi to dělala i u krmení z lahve. Ječela, jak kdybych ji chtěla otrávit. Hrozný stres pro všechny. Zkoušela jsem různé savičky, mléka, místnosti, časy, polohy, zahušťění mléka kvůli refluxu, kapky na prdíky… Nepomohlo nic. Po letech bych to přičetla počátečním projevům ADHD. Ale ty si můžeš říct, že je třeba jen večer moc unavený na to sát mléko. Nebo že mu špatně teče.
A kolik mu je? Mi to v urcitem období dělaly všechny děti, nevsimej si toho a ono to prejde ![]()
A teče mu tam něco? Přibývá na váze? Je tam minimálně 8 durch mokrých plen?
@Alex243 píše:
Doufám že to brzy přejde :/ po tom skoro 2 hodinovém kojeni mam vzdycky pocit ze mé bradavky zachvili dosloužíuž je mam zase cele rozdrásané do krve jako po porodu
Nejsem žádná laktační poradkyně, ale nenech si to líbit. Nezlepší se to tím, bude se to jen zhoršovat. Nakrm ho v noci, když spí a neprudí u toho. U nás se to zlepšilo v roce, když mi dcera sebrala lžičku z ruky a začala se krmit sama. Jedla mizerně a neskutečně dlouho, ale neřvala u toho.
@Alex243 Ano, mám zkušenost, u dvou dětí. Upřímně, v dnešní době to nejí populární, ale mě pomohl dudlík. U jednoho dítěte mi i zachránil kojení. Navíc mám vpáčené bradavky, které při přidávání bolí, takže nějaké hodinové kojení s neustálým přisáváním by mě odrovnalo. U jednoho to trvalo par týdnů (to jsem to řešil víc) a u druhého par dní (to jsem už byla zkušenější a měla to na háku). Souvislost s povahou, jak tu někdo psal, vnímám taky. Dítě, u kterého jsem to nezažila, je klidné, pohodové. Děti, u kterých jsem to zažila, jsou citlivější, v batolecím a předškolním věku byly plačtivější, víc věci prožívají, ale nic extrémního.
Příspěvek upraven 02.06.23 v 20:41
@Semtex píše:
A kolik mu je? Mi to v urcitem období dělaly všechny děti, nevsimej si toho a ono to prejde
Včera 10 týdnu… a nejde si toho nevsimat😕 vzdycky se prisaje a po 20 sekundách se zase odtahuje a křičí… opravdu to většinou trva 1,5-2. Bradavky mam bolavé, krvavé a ani masticky nepomahaji.
Příspěvek upraven 03.06.23 v 17:20
@truelly píše:
A teče mu tam něco? Přibývá na váze? Je tam minimálně 8 durch mokrých plen?
No prave když zkusim jemně stlačit bradavku tak to teče
na váze přibývá krasně a plen má mokrých až až někdy až 12 ![]()
@Hoa Mai píše:Dudlík nepomáhá ani trochu. Je úplně bez dudlíku. Máme jich doma asi 20
@Alex243 Ano, mám zkušenost, u dvou dětí. Upřímně, v dnešní době to nejí populární, ale mě pomohl dudlík. U jednoho dítěte mi i zachránil kojení. Navíc mám vpáčené bradavky, které při přidávání bolí, takže nějaké hodinové kojení s neustálým přisáváním by mě odrovnalo. U jednoho to trvalo par týdnů (to jsem to řešil víc) a u druhého par dní (to jsem už byla zkušenější a měla to na háku). Souvislost s povahou, jak tu někdo psal, vnímám taky. Dítě, u kterého jsem to nezažila, je klidné, pohodové. Děti, u kterých jsem to zažila, jsou citlivější, v batolecím a předškolním věku byly plačtivější, víc věci prožívají, ale nic extrémního.
Příspěvek upraven 03.06.23 v 18:08
@Alex243 Každému pomůže něco jiného. Mnoho takových děti vezme flašku, moje dítě dostalo po 7 hodinách nepití ze zkusmo podané flašky hysterický záchvat. Takže jsme “museli” ( i když zároveň chtěli) vydržet pouze s kojením. Zkoušejte a mějte pevné nervy.
@Hoa Mai píše:
@Alex243 Každému pomůže něco jiného. Mnoho takových děti vezme flašku, moje dítě dostalo po 7 hodinách nepití ze zkusmo podané flašky hysterický záchvat. Takže jsme “museli” ( i když zároveň chtěli) vydržet pouze s kojením. Zkoušejte a mějte pevné nervy.
Zkousela jsem dávat odsate mm z lahvičky a to bylo snad ještě horsi než u toho kojeni ![]()
Doporučila bych kontaktovat laktační poradkyni. Ale zhruba kolem třetího měsíce fakt ten bojkot začíná často, “ustaluje” se laktace a dětičky zvyklé na pěkný tok se najednou musí snažit a štve je to. Radí se jim prso necpat, když křičí a pouští se, ale kojit v polospánku a za pochodu. A bradavky do krve by neměly být ani po hodině kojení. Kouše je nějak? Každopádně prsa hodně větrat, ať se tam nedostane kvasinka a zánět.
@MamkaDouDou píše:
Doporučila bych kontaktovat laktační poradkyni. Ale zhruba kolem třetího měsíce fakt ten bojkot začíná často, “ustaluje” se laktace a dětičky zvyklé na pěkný tok se najednou musí snažit a štve je to. Radí se jim prso necpat, když křičí a pouští se, ale kojit v polospánku a za pochodu. A bradavky do krve by neměly být ani po hodině kojení. Kouše je nějak? Každopádně prsa hodně větrat, ať se tam nedostane kvasinka a zánět.
No o bojkotu vim.. jen mi prijde divné, že se takhle rozčiluje jen kolem té 18-19h.. potom, kolem té 21-22h už zase pije krásně a max 20 minut. No hodně za ty bradavky tahá a kouše když se začne rozčilovat. Takže když začne plakat, proste jen utisit a dál kojit až když se uklidní?