Jak vychovávat dítě, které si dělá věci po svém?

Anonymní
11.4.25 22:45

dítě tohoto typu

Zdavím, omlouvám se za anonym, ale čte to tu rodina…nechci upozorňovat…

máme doma školkáčka, a protože je to jedináček, a jiná než já, tak vlastně nevím co si mám mylet a nevím pro jaký typ vzdělávání se po ni do budoucna hodí. Taky jak k ní přistupovat. Docela se totiž už teď děsím školy, když vidím, kolik scén máme v podstatě obden třeba s chozením ze školky nebo jakýmikoli činnostmi, které dělat nechce…
no, možná dozraje… možná ne… je to už 4 roky v podstatě stejné, poslednípůlrok teda mírně lepší…

Typické vlastnosti:

• do školky bez breku šla už tak od dvou let a zvládala to skvěle
  • ve „velké“ školce taktéž adaptaci na jedničku, od 3 let v pohodě i pobyt do 17h :oops:
  • je samostatná a od začátku učitelky věděly, že je to dítě, co ten delší pobyt zvládne
  • občas jim tam fňuká a trvá ji, než se pustí do zadaného úkolu, nakonec se ale do něj pustí a dokončí ho, což učitelky docela oceňují, nvím asi je vývojově duležité dokončovat úkoly?
  • Odmalička je schopná se kvůli tomu co ne/chce neuvěřitelně vztekat a brečet. Děláme to jako Flop, odfoukáváme zlobu do mraků, jsem respektující, nechvám vyvztekat, pak pochovám a pak necháme pocítit důsledek. Ale je to pro mě teda vojna v rodičovství, teda. A trvá to i ve 4. Znám zatím jen 1 chlapečka co takové scény dělá a je v podobném věku, a ten má ADHD
  • ty scény kvůli tomu, aby dostala co chce, zažíváme několikrát týdně a je to docela únavné, že to nde bez nich. Výhodou ale je, že pak když pochopí důsledek, můžeme na to příště navázat, akceptuje. Ale neustále, neustále to zkouší. Nejsem moc důsledný typ, ale snažím se. Je schopná si kvůli to, u, že něco chce, lehnout na chodník i v těch 4 bez problému a řvát. Hodně se jí přispůsobuju, moc nechodíme nakupovat, odmítám se tomu vystavovat víc než je nutné. Obchoďák, aniž bychom něco koupili pro ní, to neexistuje, tak se snažím nakupovat bez ní. Být samoživitelka bez hlídání, tak bych asi zažívala noční můry denně.
  • není příliš stydlivá, většinou i sama nváže kontakt s cizími dětmi, které jsou jí sympatické, přidá se. v tom je naprostý můj opak.
  • přátelí se s akčnějšími dětmi, víctímpádem s chlapc, kterí ji strhou do víru hry, ráda se nechá a vymýšlí békárny s nmi. Nevyhledává pomalé, nevýrazné a stydlivé děti, nejsou pro ni zajímavé. samozřejmě velmi ochotně přebírá veškeré „zlozvyky“. doma je ale zlatá, nejzlatější a tichá.
  • je typ, na který pomáhá logická argumentace. Slova „protože je to potřeba“ na ni nefungují, ale na druhou stranu, není potřeba být důsledně logická, stačí, když řeknu " ty nepůjdeš? no tak já zas ti pak nedám zmrzku!" - a účinek, přestože to je vydírací, to má taky. Ale funguje i - pamatuješ jak jsi včera venku brečea, že máš hlad a my s sebou nic neměli? To je přesně ten důvod, proč je dobré snídat, pojd se nasnídat. nechceš mít zase hlad, že? To na ni funguje velmi. Naopak nefunguje odvedení pozornosti

(možná teď popisuju naprosto běžné dítě, nemám srovnán, ale mám pocit, že nejsou všechny děti takové)

• umí si hrát krásně sama. vysloveně genální není, ale má skvělou grafomotoriku, mluví hůř, ale je strašně ráda samostatná. miluje když může něco udělat sama
  • chce strašně moc venku chodit sama, chce abych byla co nejdál od ní. jsou jí čerstvě 4
  • je těžké ji přimět dělat něco co sama neuzná, že dobré, ale když se jí to logicky vysvětlí, přijme to
  • žádn hračky si neschovává, nesyslí..ráda věci sbírá, ale s věcmi jinak nešetří, nezachází opatrně, spíš zkoumá co ty věci vydrží, nemá problém zašlápnout brouka, protože to prostě chce zkusit. všechno rozebere, veci se jí pod rukama rozbíjejí, netrestáme…zkoumá
  • když si dnes nevyčistila zuby a předstrala, že je hotovo, zkusila jsem říct: ale ty zuby si nemusíš čistit kvůli mě…nemusíš mi kvůli mu lhát… ty zuby si čistíš kvůli sobě, kvůli tomu, abys v nich ty neměla bacily a tebe nebolely a nemusel je pan doktor vrtat. mě to je jedno.. Řekla : aha a šla si je vyčistit. 8o… kam byste takovéto dítě směřovali? máte někdo zkušenost jak vychovávat děti tohoto typu?

nemám srovnání, byla jsem v dětství zcela jiná…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17021
11.4.25 22:55
@Anonymní píše: Více

Myslím, že je to takové „běžné dítě“ :nevim: Co bys jako chtěla řešit se vzděláváním? Každý má nějakou povahu, někdo je tišší a klidnější, někdo je akční a je ho všude plno :think: Se synem je to dost podobné, tak, jako většina dětí v obchodě vidí plno pokladů a kde co by chtěl. Když to jde, raději nakupují bez něj, právě skrz nějaké vymýšlení a případně scény :think: Syn má zatím 2,5 roku, ale nevím, co bych jako měla se vzděláváním řešit? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.4.25 23:00

My řešíme ve třech letech nemluvení a plíny, scény a vztekání se.. tohle se řeší, ne takové detaily co vidíš ty na svém dítěti :D

• Citovat
  • Upravit
17021
11.4.25 23:02

Právě nějak taky přemýšlím, co je smyslem diskuze  :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.4.25 23:27

Tak já nemám srovnání… jestli je to ok a v pohodě, tak je to bezdiskuze :)

já byla jako dítě naprostý, ale naprostý opak. klidný tichý introvert, co se bál dětí, v obchodě mě zajímalo jen abychom už byli doma. Takže toto prostě nevím zda je standard nebo ne.

Jestli jo, tak fajn, a není co řešit:)

• Citovat
  • Upravit
985
12.4.25 05:16

Dle popisu dítě s chováním přiměřeným věku, prostě úplně „normální děcko“ jen ji možná víc sleduješ, protože je jedináček. Mluvím z vlastní zkušenosti. Jen to moje děťátko má už přes dvacet :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.4.25 05:57

A ty nemáš okolo sebe žádné kamarádky s dětmi, nechodíte na kroužky, cvičení s dětmi nebo už ona sama? Pak bys viděla, jak se chová normálně…naše starší dcera je taky živá, společenská, miluje sport…někdy se stydí, ale během chvilky má hned kamarády…do školky šla před 3.narozeninami, nejdéle tam byla do půl 4., ale jinak ji vyzvedávám ve 2 po školkovém kroužku a jedem na tréninky nebo jde po obědě a jdeme sportovat sami…sama si moc hrát nechce, venku je to lepší, naštěstí máme velkou zahradu a moji rodiče taky, ti mají i velký zastřešený bazén…ve školce jsem se ptala, jak se am chovat, je tam už třetí rok a tam je premiantka bez potíží…na tréninku soustředěná a dává pozor…ony to ty děti zkouší hlavně na nás mamky…máme ještě menší dítko a to mi přijde povahou klidnější :-)

• Citovat
  • Upravit
5910
12.4.25 07:11

Myslím, že jediný její problém je matka, co jí moc pozoruje a chce nacpat někam do tabulky. :roll: Kam bys ji jako chtěla s tímhle směřovat? Kdybys napsala, že třeba ve 4 hraje na klavír nebo počítá rovnice, tak bych pochopila, ale máš standartní dítě. To, že je jiné, než ty, není divu, protože každý člověk je originál. Nech ji trochu dýchat a najdi si i jiného koníčka než analyzování dcery. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17021
12.4.25 07:49

Já taky nemám co srovnávat a hlavně není ani důvod :think: Každý je jiný, má jiné tempo, jinou povahu :nevim: Proc bych měla s někým srovnávat? Sama si jen řeknu, co jsem schopna ještě brát a co ne. Třeba ta scéna v obchodě, to fakt prostě ne. Syn dost mluví, taky bych ho klidně na chvíli vypla, ale nejde to a kdo kolem jak a moc mluví je mi fakt buřt :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4166
12.4.25 08:21

Taky znam deti, co ve 4 jeste resi pliny, neschopnost se obleknout a zvladat beznou cinnost. Prece i v te skolce v satne vidis, jak se deti chovaji, od ucitelek mas info ze ok, tak nevim co resit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10928
12.4.25 08:29

Dcera 3,5, chovani dost podobný. Prijde mi to normalni. Neboj :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4051
12.4.25 12:56

To je normální dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2350
12.4.25 14:12

Ona je docela standard, to spíš vy jste nebyla - nechápejte to špatně :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15904
12.4.25 16:42

Normalni šikovná holčička, jediná neřest, ze se vzteká, coz je, ale v tomhle věku pochopitelné. Nezkoumej jí tolik, bude v pohode..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56931
12.4.25 16:49

Nic extra doma nemáš. Až bude v první třídě, dejte jí do skauta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin