Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, měly ste některá dítě v anglické školce nebo ve školce s angličtinou?
Bylo to k něčemu?
Co vaše dítka pak uměla?
Rozhodujeme se mezi státní a anglickou…
Budu moc ráda za zkušenosti ♥️
Ahoj, syn byl od 3 do 6 let v anglicko-české třídě (1/2 učitelů anglických RM a polovina Čechů). Pak chodil na státní jazykovou školu s rozšířenou výukou angličtiny (6 hodin týdně již v 1. třídě). Když vyšel ze škollky, zdálo se mi, že to šlo tak nějak kolem něj… Řekla bych, že poměrně (v kostce) rozuměl, ale moc nechtěl mluvit. Když jsem mu tehdy říkala, aby mi něco řekl anglicky, často mě překvapilo, že ani základy nedal (nebo nechtěl dát). Pak jsme ale někdy od 3. třídy ZŠ začali chodit na filmy s titulky a já zjistila, že rozumí téměř všemu a titulky číst nemusí. Pak začal číst knížky v angličtině (v plné verzi pro mládež tak od 4. třídy), následně hrát hry s celým světem. Dnes je mu 16 let, chodí na jazykové gymnázium a anglicky mluví jako profík. Na konci 9. třídy složil zkoušky na úrovni C1, což mu otevřelo dveře na prestižní střední školu a má tak za sebou i „státnice“, bude-li to potřebovat. Bylo to pomalejší nasákávání, než kdyby začal od narození, ale vyplatilo se. Po školce jsem si ale myslela, že to byly spíš vyhozené peníe.
Ano, v bilingvní. Polovina učitelů mluví na děti anglicky a nadpoloviční část dětí jsou cizinci z různých zemí.
Jedno dítě po školce přecházelo do bilingvní ZŠ a už v tu dobu mluvilo anglicky výborně, zvládalo v ní velmi úspěšně čistě anglicky vedené hodiny.
Druhé dítě je zatím stále v MŠ (dva roky má za sebou, teď ho čeká poslední třetí) pasivní angličtinu má velmi dobrou, aktivní pomaličku začíná.
Angličtina pro nás nebyla hlavní priorita, šlo nám spíš o kvalitní výuku celkově a vstřícné a laskavé prostředí. Popravdě jsem myslela, že ta aj půjde trochu mimo, ale naučili se toho opravdu hodně, víc, než bych sama na začátku věřila.
Kamarádka měla obě děti v anglické školce, navíc tedy od malička obě chodí na Helen Doron english a ten starší si teď v 10 letech dělal 1. cambridge zkoužky
Anglicky se celkem v pohodě už domluví.
1. syn byl od 3 měsíců ve školce, jestli se tomu dá tak říkat. Bylo to v zahraničí. Věkově byl s podobnou skupinou, kojenců, batolat, až do 3 let. Pak jsme se přesunili do ČR, kde chodil do standarrdních školek. Což byla chyba. Každopádně, pak chodil na Prague British international school. Už jako školák. (1. a 2. třída) Měl výuku bez češtiny. Anglicky rozumí solidně, je to pro něj naprosto přirozené. Od září, ale měníme za klasickou základku. Ne proto, že by ta škola byla špatná, je skvělá a moc ji doporučuji, ale protože je pekelně drahá. A můj nový zaměstnavatel ji nehradí, jako ji hradil ten předchozí. To je jedinej důvod změny.
Za mě určitě bych do takové školky šla, dává to smysl a zvážila bych i pokračování na škole.
Ahoj, mne se to líbí. Ale syn nikdy v žádné anglické školce nebyl, ani škole. Ve škole tedy normální výuka angličtiny, dle osnov. No a teď je mu 12 a půl, mluví výborně, domluví se v zahraničí, kde řešil sám na recepci například zalomený klíč v zámku
👍 Rozumí písničkám, videím na YouTube v aj. Takže i tak se, myslím, neztratí 🤗
Smysl to ma pouze tehdy, kdyz se v tom pokračuje na ZŠ. Protože kdyz se jazyk nepoužívá (z aj skolky na běžnou zš), tak ho dite časem zapomene. Úroveň se postupne srovnat s vrstevníky. To se stalo kámošce. Měla první dite v mezinarodni skolce, angličtinu slusne naposlouchalo a vcelku i mluvilo. Ale pak prisla bezna základka, vyuka aj sice od první tridy, ale to jsou jen barvy, zvířátka… holka se postupne znalostmi srovnala s ostatními. My v okoli nic podobného nemame a i vyuka na ZS je příšerná, takze ja hledám asi neco jako klub anglicky mluvících kamarádů. Nas syn ani po 3 letech výuky ve skole neumi anglicky nic, z písemek 1 nebo 2, ale souvislou větu dohromady nedá. Katastrofa. Takze od letoska jedeme po vlastni ose. Kdybych věděla, jak to bude, hledala bych jine moznosti mnohem driv.
Syn chodil do klasické MŠ (tedy soukromé lesní), pak klasické ZŠ s angličtinou od první třídy (tehdy ještě někde byla od 3. třídy až) a už během ZŠ naprosto normálně četl knihy v angličtině a nemusel mít u filmů titulky. Při přijímaček na SŠ měl i část s angličtinou ( forma zkoušky od školy) a napsal ji mezi nejlepšími ze všech (ze 100 brali 10).
Hraje hry, komunikuje s kamarády v angličtině, čte, píše, domluví se… Na SŠ měli možnost skládat zkoušky. Ale jazyky ho baví, má na ně hlavu a asi i kliku. ![]()
Čistě teoreticky za mě to má smysl pokud budeš pokračovat dál i v ZŠ. Dle mého je to fajn myšlenka. ![]()
Můj starší vnuk -nyní 20let - se naučil anglicky od spoluhráčů- hrál s nimi hry, od mala, najednou rodiče zjistili, že umí anglicky, ve škole potom ho chválili, že má perfektní výslovnost. Druhý vnuk chodil do angl. školky, teď je mu 9let, je v soukromé škole s angličtinou od 1. třídy, udělal cambr. zkoušky- už jsem mu zakázala na mě mluvit anglicky
. Za mě čím dřív, tím líp se naučí.
Záleží, jestli do toho chcete (a můžete) investovat ty peníze. Pokud ano, benefity to určitě mít bude. Ale nestresovala bych se tím, že pokud by teď šel do „normální“ školy, anglicky se už nikdy nenaučí, to rozhodně ne… Kamarádka lektorka jednu dobu učila na ZŠ a říkala, že na dětech, které měly ve školce angličtinu, to bylo znát, ale časem se ty rozdíly více méně srovnaly… Většina mých vrstevníků začala s angličtinou až později na ZŠ a spousta z nich mluví perfektně, takže bych se nebála, že pokud nezačne brzy, kvalitně anglicky se nenaučí.
@el481 píše: Více
Tohle ma kazdy jinak, segra se ucila anj normalne az na zakladce, tam chodila na anglicky praktika, pak na gymplu mela anj, udelala si statnce a na gymplu uz umela anj perfektne, zivi se tlumocenim z anj do jinych jazyku v zivote nepotrebovala nic soukromeho. For je, ze rodice ji na ty praktika na zakladce nutili aby doucovala mne, ja jsem na anj tvrda..vyprdla se na me, ani ji nehlo a je cely v jazykach za hvezdu.
Já byla nesmírně spokojená, jen je to potom těžší pokud chceš dát dítě do české školy. Jiný styl hodnocení apod.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.