Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tu radu chci taky. Námjedno dítě vstává taky brzo, tak nějak od narození vstával mezi 4 a 5. Teď bude mít 8 let a vstává mezi 5 a 6. Ale občas se stane, že spí až do půl 7, párkrát jsem ho už i budila v 6:45 do školy, zazrak
neporadím, jak řešit brzké vstávání. Ale jak bude dítě starší, nauč ho vstávat samotný a nebudit ostatní. U nás to všechny děti začaly zvládat mezi 4. a 5. rokem. Pokid teda do té doby nezačne vstávat v nějakou normální hodinu.
@Midaku Mě právě vždycky vstwvala od narození kolem 7 i déle tak je mi to divný ale říkám si jestli není pretazena je celý den na nohou tak jestli to na ní není odpoledne dlouhé vstává ve 12 a večer usíná po 7 h no 😊
Mne zas holky chodily spat okolo 23:15 a vstavaly jedna tak v 7:15-7:30, to jeste slo, druhou jsem musela budit 6:45 (nejdriv se sourozenci do skoly/skolky, pak do jesli), takze zadne velke porce spanku, hnulo se to az ve 2r, kdy prestaly spat po obede uplne. Syn usinal 21 a vstaval pred 6. Takze nejake 10 hodinove nocni spanky fakt neznam.
edit: Ale spankove zvyky se hodne meni, muze i zpracovavat novou dovednost - chozeni, kdyz moje deti zacaly chodit, tak pak par tydnu fakt blbe spaly, ale spis, ze se porad budily
.
Příspěvek upraven 09.10.24 v 15:07
@Hobitka No ona spí víceméně v kuse ale budou se ve 4-5 ale od mala vstává kolem 7 ještě 14 dní zpět to tak bylo myslím si že je přetažená jak už chodí a je celý den na nohou asi
@moncahavlova Ja jeste upravila ten prispevek nahore, tim chozenim to byt muze, pokud jo, upravi se to zpet samo. Je to spis zmenou cinnosti mozku nez pretazenim.
Já myslím, že je to krásný. Možná posunout večerku a ono si to zas sedne. U nás se vstává i 3:30. Zkoušíme přechod na jeden spánek a spí strašně i v noci. První vstává takto brzy ještě v pěti letech. Kolem té páté je vzhůru.
Muze to být jen chvilkové je obdobi tím že více chodí…za chvíli se bude přehazovat čas a to se to dost pravděpodobně bne rozhaze uplne všem…takže zatím bych to moc neřešila…uvidíš jak to bude pak…
@Vladusxx No právě takže když mi teď vstává ve 4-5 tak mi pak bude vstávat ve 3 jo 😂 to nechci 😆
Davala bych spat pozdeji. Nam deti v tomto veku pres den nespaly, usinaly po pulnoci a vstavaly v 7. Tvoje dite spi dlouho, ale podle meho chodi spat zbytecne brzo.
@Janča6 mě dcera taky hodně spala v tomhle věku…spát chodila kolem 19-20h, spala do 7-8..v jednom trhu… a pak spala od 12 do 15h 😂 taky měla období kdy vstávala ve 4-5 ráno, ale to byla ještě malinka…ani ne půlroční…
@moncahavlova no právě proto bych to teď nechala jak to je a pak uvidíš co udělá ta změna času..abys neměnila 2× za krátkou dobu…jinak co bych zkusila já tak držet déle vzhůru dopoledne, aby spala po obědě…jak dlouho nechat spát musíš vyzkoušet…u nás třeba bylo vpohode když spala do 3. Ale jak spala déle tak pak řádila do půlnoci…a pak večer tedy taky chodit spát o něco později…kolem 8…
@moncahavlova píše: Více
Kazde dite je jine, nase od 13 mesicu pres den nespaly vubec, usinaly kdyz brzo, tak v 23:30, ale to fakt vyjimecne. Vetsinou po pulnoci. A vstava. A to nespaly v kuse, budily se tak 7×. A pak cely den na nohou, vsechny zacaly chodit driv nez v roce. Ale uznavam, ze nase deti v tomto byly nejspis extrem.
Ale proste ty si stezujes, ze vstava ve 4. Mozna kdyby se vam podarilo postupne ho davat spat v 21 (treba denne posunout o 10 minut), tak by mohl rano vstavat v 6.
Jako mne kdyby dite usnulo v 19, tak vytahuju teplomer.
@Janča6 To s tim teplomerem
, to bylo u nas tak strasne pravdive (a vzdycky tam ta potvora horecka byla). Tos mela snad jeste horsi nez my, mne ty holky do pulnoci spaly skoro vzdy (jenze prostredni previt vstaval pred tou sestou ze
).
Zdravím potřebuji radu. Dítě 19m mi už týden v kuse vstává strašně brzy ve 4 ráno, někdy v 5. Občas se stane že třeba v půl 6 ještě na hodinku usne ale to se stalo asi jednou jen. Jinak v noci spí víceméně v kuse, když se vzbudí tak nebrečí že by ji něco bolelo nebo tak prostě je jen vzhůru a chce vstávat. Přes den spí hodinu od 11 do 12h. Dříve spala hodinku a půl. A teď se teda před 14 dny hodně rozchodila je cely den na nohou. A odpoledne je 7h vzhůru dříve nám to tak vyhovovalo spala celou noc do 7. Tak si říkám jestli těch 7h není na ni dlouhý že z toho chození může být více unavená. Večer chodí spát po večerníčku. Usne do 10 min max. Ale je to na palici vstávat takhle strašně brzy ráda bych kdyby se jí to posunulo aspoň na 6-7h Nevím co s tím a nevím proč to je 🤣 Máte radu?