Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,moje 3,5letá dcera je na mě už od narození šíleně závislá neudělá beze mne ani krok když vidí že jsem někde odešla začne hysterický řvát,ječet-bez maminky ani ránu
a to mám v červenci rodit našeho chlapečka,to si vůbec nedokážu představit co bude u babičky vyvádět
nevíte někdo jak jí to odnaučit?Už jsem zoufalá kolikrát fakt někdy je hodná,ale jakmile chytne ten svůj záchvat „maminka“,tak je konec ![]()
No a je u babičky vůbec zvyklá? Už tam někdy spala? Jestli ne, tak musíte urychleně začít trénovat, přeci by tam nemohla být poprvé třeba na několik dnů až v době porodu ![]()
A celkově holt otužovat. Chodí do školky? Jestli ne, nemáš možnost ji dát na pár hodin do nějaké soukromé, nějakého hlídacího koutku atd?
Jinak bych rozlišovala dítě, co prochází obdobím vzdoru a řvaní ůmaminka" je jen takový kapric nebo zda je schopná si sama hrát, hrát si s vrstevníky a jen občas ji to chytne, že chce pomazlit, pochovat, to asi chce každé dítě ![]()
a neutekla si dceři někdy jako nemylsim to špatně ale třeba jestyl si jí necjtěla dát někomu někdy na hlídání a nenápadně si neodešla a dcera zjistila že seš pryč až po chvilce ? Že by se od tee tedka nehnula ze strachu že jí zase urečeš děti si hodně pamatujou a jsou na to hodně choulostivý a jinak bych začala pomalu cvičit né násilně ale pul hodka čtvrt sama s babičkou 15 min to babička zvládne i kdyby měla dcera hysterák ![]()
Jo tak to bycho mtaky potřebovali stejný prolém vyřešit, moje 4 letá ségra je to samé-. Maminka, maminka, maminka...... Nikdo jí ani kapesník podat nesmí, protože ho podává maminka… prostě maminka…
@Paikea Ona bývá u babičky i třeba sama celé dopoledne když jdu k dr a v pohodě jenže někdy začne hysterčit
ale ještě tam sama v noci nespala ![]()
Tak do čtyř let je máma opravdu tou nejhlavnější osobou v životě dítěte. Kája beze mě nebyla ani jednu noc do doby než jsem byla v porodnici (byly jí skoro tři). Nebyla tedy ubrečená, ale usínat chtěla jen se mnou a jiné lahůdky…
Navíc jsem rodila o měsíc dřív, praskla mi v noci plodovka, takže jsem se s ní ani nerozloučila a nic jsme si nevysvětlili. Myslím, že tím, jak jsem na ní myslela, jsem si ten porod na den zastavila. A ona to mrška s tátou zvládla úplně brilantně. My tedy naštěstí měli chůvu, takže přes den byla s ní a večer s tátou, takže nemusela nikam odjet, což beru jako velké plus. Taky přijela tchýně k nám, což bych u vás taky doporučovala, jestli je to jen trochu možné. Ať je alespoň ve svém prostředí. Teď na rychlo už toho asi moc nenatrénujete, ale jestli ještě u babičky sama nespala, tak to udělejte. A moje zkušenost je, že ty děti to většinou zvládnou lépe, než si myslíme. Hlavně musíš vysílat jednoznačné signály, že to, co se děje je v pořádku. Jakmile člověk uvnitř sebe pochybuje, děti to cítí a proto jsou pak uplakané.
mám taky závislačku,ale od té doby co jsem těhotná vzala na milost alespoň tatínka,jinak jí na příchod miminka připravuju,ví že musí z bříška ven a že bude chvilku spinkat bez maminky a chápe to,od malinka s ní chodím každý týden na plavání,před několika měsíci jsem chtěla aby mě zaskočil manžel,ale neprošlo to,teď už mám bazén zakázaný,řekla jsem jí že mě bolí bříško a bez problémů šla do bazénu s tátou,ta tvoje je o něco starší než moje tak už by to mohla snad pochopit
@verunka84 aha njn tak jestly to je jen někdy tak to bude spíš vzdor vztek neš stesk
a na tu noc to skuste no určitě dřív než před porodem .. když se bude něco dít tak pro dcerku dojedete no ale myslím si že s ekaždé dítě sklidní a největčí vzdory dělají před svými rodiči
A jak tady někdo psal at jí babička skusí nejdřív parkrát uspat u vás ![]()
Dcera byla taky veliký závislák, ale už trošku je to lepší. V noci nemáme možnost, aby spala jinde. Babičky nám prostě nefungují, pouze tak na návštěvu. Nutit je určitě nebudu, to mi to za to nestojí. Ale u nás stačilo, když jsme opravdu několikrát týdně pravidelně začali zavádět, že je dcera jenom s manželem, když je hezky, jsou venku i půl dne, už si na mě prý ani nevzpomene. Zezačátku se pořád ptala. Dnes byli na výletě, schválně jsem zůstala doma, aby prostě byla beze mě. A úplně v pohodě, přišli domů a byla šťastná, že mě vidí a vyprávěla mi. Budou jí tři roky.
Takže za mě, nemusí to být nutně noc. A přes den stačí opravdu i ten nejbližší, jen prostě ta maminka musí být z dohledu, ale třeba mi to někdo vyvrátí.
@novina Tak to ona chodí ráda s taťkou povenku to si taky nevzpomene
ale jakmile jí chytne ten její záchvat a já odejdu aniž jí o tom řeknu tak to je konec ![]()
@verunka84 To měla dcera ale taky, přesně jak píšeš, opravdu to přešlo. Jen jsem musela prostě vydržet, občas jsem si i v autě pobrečela, aby mě neviděla, protože to byl fakt srdceryvný hysterák, ale bylo to tak měsíc jen. Musela jsem být neskutečně tvrdá ale, i přes jakýkoliv řev prostě odejít a hlavně se nevrátit hned. Vždycky věděla kam jdu. Teda jako říkala jsem, nakoupit, k doktorovi, na cvičení a tím to asi skončilo.
@verunka84 já bych neodcházela bez rozloučení - to bych jako dítě cítila jak křivdu. Prostě mu dám pusu, řeknu že jdu pryč a že si pro něj zase přijdu a nazdar, rozloučit se, ale zbytečně to neprotahovat. No někdy holt chvíli řve no, za chvíli je klid a pak si ani nevzdechne. Jako kdyby ječela x hodin v kuse tak bych to řešila, ale kratší scénka je naprosto normální i u dětí, které jsou jinak naprosto zvyklé na pobyt bez maminky.
@novina jo jenže mám strach když budu týden v porodnici aby třeba nepřestala mluvit nebo tak něco ![]()
@verunka84 Neboj se, zvládne to. Já bych jen postupovala asi tak na tvém místě, že v době tvého pobytu v porodnici, bych ji nechala doma ve svém prostředí. Bude s ní taťka nebo prostě koho si domluvíš, ale aby byla doma. Já jsem myslela,že nepřežijeme odloučení ani jedna ve 3 měsících a v 7 měsích, vždy týden hospitalizace na jip a věř zvládly jsme to obě. Ve 3,5 letech to opravdu zvládne, ale věřím, že máš velký strach, to znám.
@verunka84 znám holky, které leží v nemocnici celé měsíce a nevidí své děti… a zvládly to všechny ![]()