Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chci se zeptat syn(11)se mi osypal na alergii na léky. Má brát dithiaden 1/2 tbl. ráno a 1večer, ale už to bere 3den a pořád se osypává. zabere mu to tak na pár hodin a pak opět pupínkuje. Za jak dlouho by to mělo působit??
Já dávaLA ČVTRTKU DITHIADENU MÉME SYNOVI UŽ KDYŽ MĚL 45 MĚSÍCE AQ MĚL ALERGII, VĚTŠINOU SE PAK ODPUPÍNKOVAL ÚPLNĚ asi po 5-6dnech užívání.
Dithiaden je především antihistaminikum, má prioritně z těla vyplavovat ložiska zánětů (jestli to pojmenovávám dobře…) a druhotně tlumí neadekvátní obranné reakce, mimo jiné i alergické. Má ovšem tu nevýhodu, že snižuje pozornost a navozuje spavost.
Je to ale už antihistaminikum „vyšlé z módy“ a dokonce i naše obvoďačka už říkala, že jsou i modernější léky. Pokud synovi Dithiaden zabírá- nezabírá, navštívil bych znova doktora a ptal se po jiném léku.
@Jura007 jj Jura má pravdu, pokud ty pupínky nejsou alergickou reakcí a nesvědí, většinou to ne¨pomůže, nám v nemocnici dávaly i zyrtec, ale nevím můj pediatr říkal že pro mimi je lepší dithiaden, právě i proto že zklidňuje a lkdyž dítě něco svědí a je malé neumí se poškrábat tak se vzteká a je nevrlé a ten dithiaden ho uklidní ![]()
@Gabrielaaa píše:
@Jura007 jj Jura má pravdu, pokud ty pupínky nejsou alergickou reakcí a nesvědí, většinou to ne¨pomůže, nám v nemocnici dávaly i zyrtec, ale nevím můj pediatr říkal že pro mimi je lepší dithiaden, právě i proto že zklidňuje a lkdyž dítě něco svědí a je malé neumí se poškrábat tak se vzteká a je nevrlé a ten dithiaden ho uklidní
Kluka mám v Řecku proto taky dostal atb sumamed na tři dny aby odletěl jenže po druhé dávce se osypal byli jsme na pohotovosti a tam seznámeni s odletem dávkovali takto.ono mu to zabere ale tak na těch 7hod.Prý ty ATB v těle zůstávají 5dní proto asi se to vrací.
Záleží jak silný je ten Sumamed. Ten jsem bral ten nejsilnější, to byly tři tobolky, braly se jednou za 7 dní… Pokud dostal nějaký slabší, třeba by to chtělo jiný…
Nevím, nejsem doktor.
Obvoďačka mně ordinovala Sumamed, když mně na horečky už nic jiného nezabíralo…
Moment, počkat, není to právě alergická reakce na ten Sumamed???
Jsem si to špatně přečetl nebo co… Samozřejmě, toto jsou hodně silná antibiotika a odbourávají se z těla moc pomalu…
Příspěvek upraven 25.06.12 v 20:30
@Jura007 píše:
Záleží jak silný je ten Sumamed. Ten jsem bral ten nejsilnější, to byly tři tobolky, braly se jednou za 7 dní… Pokud dostal nějaký slabší, třeba by to chtělo jiný…Nevím, nejsem doktor.
Obvoďačka mně ordinovala Sumamed, když mně na horečky už nic jiného nezabíralo…
Asi ten slabší dostal sirup 10ml po 24hod. nemoc je pryč, ale ta vyrážka. no lepší odletět z vyrážkou než s horečkama.
Ahojky, vyrážka bude pravd. ještě pár dní trvat. Sumamed má úč. látku azitromycin - je vyroben tak, aby se bral krátce ale působil jak norm. 7 denní atb. Tzn. na polykání je komfortnější. Síly jsou jedny - pro dosp. 500mg pro děti tuším 125mg nebo dle váhy. Norm. atb v těle mohou zůstat ještě týden po dobrání - pomalu se odbourávat.. takže bych od zač. braní počítala 7+7.. to je doba kdy by se mohla teoret. vyrážka vyskytovat. Dithiaden bych ještě brala - uvidíš… a pokud si si nejsi jistá zašla bych na pohotovost pro radu a třeba jiný anthistaminika.
Já jsem taky dceři dávala při laryng. Dith. když byla menší dobře ji zklidnilo. Nyní nám líp zabírá Fenistil kapky.
Ahoj. Obnovuji tema. Dcera(2 roky) ma tekutinu v usich, odstranene nosni mandle. 1,5 mesice brala Aerius sirup kvuli te tekutine, zda neni alergicka… Na kontrole beze zmeny. Tak ji dr. misto Aeriusu napsala Dithiaden 1/4 a to 3× denne. Vubec se mi ji to nechce davat… je ten Dithiaden silnejsi? Ma nekdo zkusenost s tou tekutinou v usich u deti, prosim? Co pomohlo? Ventilacni trubicky ji nechci nechavat dat..
@evulkanov
Syn (tehdy pres 2 roky) mel tekutinu v usich, Aerius tez nezabral, chteli ho dat na operaci nosnich mandli.
Zmenili jsme mudr. a ten nam predepsal nejaky antibioticky sirup, ktery se bral jen 3 dny, nosni mandle splaskla, aby tekutina mohla odtect. ![]()
Ahoj, syn (22m) ma koprivku, nesvedi ho to, spi klidne celou noc, pres den je vesely. Resime pricinu uz rok. Potravinova alergie se neprokazala ani z testu a ani z eliminacnich diet. Vzdycky pupence vylezou na par dni a pak je treba mesic klid. Zkusila jsem zajit na kozni. Pry jasna koprivka, ze nesvedi mi snad ani nechtela verit, od vcera mame dietu bez ovoce a zeleniny a na noc 1/4 dithiadenu. Osypal se v sobotu, to jsem mu davala fenistil kapicky a vcera ten dithiaden. Rano mel i presto pupinky a ted vecer zas uplna hruza. Myslite, ze kdyby to byla alergie, ze by byl porad tak osypany? Nebo to ma jinou pricinu, nez alergickou, kdyz mu prasek nezabral? Vubec nevim, jestli to mam do nej cpat, kdyz ho to nesvedi.. dekuju za reakce.
Syn po zavedení příkrmů reagoval snad na vše kopřivkou. Ani sledováním se nedalo určit na co. Na kožním nám řekli, ať dáváme 5 týdnů fenistil kapky, ale syn je po nich ospalý, tak nám byl předepsán zyrtec v kapkách. Po 5 týdnech užívání jsme vysadili a dodnes se mu již znovu neutvořila nová kopřivka. Těžko říct, jestli pomohl zyrtec a reakci na vše utloukl nebo si syn na příkrmy zvykl. Zkusila bych vydržet do konce týdne a pokud dáváte oboje pravidelně a nepomáhá, tak bych šla na kožní znovu. Tenkrát nám bylo řečeno, že pokud nepomůže zyrtec, tak si máme najít hodně dobrého alergologa, protože u takto malých dětí se to těžko zjišťuje (tedy ta příčina alergie). Hodně štěstí.
Nejsem lékař, ale myslím si, že dithiaden je jen na zklidnění, právě v případě, že ho to svědí, tak aby se v noci vyspal. Tu příčinu kopřivky/alergie to ale neřeší.
Dcerka se osypala po vanocnim pernicku, nesvedilo ji to, byla jinak normalni. Na detske pohotovosti nam dali dithiaden na utlumeni alergicke reakce: byla cela posypana cervenymi pupinky. Bylo to hlavne z duvodu, aby se alergicka reakce nezhorsila a neovlivnila dychani a to se nezacali dusit. Davku jsme postupne snizovali, kdyz jsme videli, ze koprivka ustupuje. Mala byla jinak v poradku, po dithiadenu ospala.