Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký den přeji,
Je mi 16 let (v pubertě)
A můj problém je takový, že jsem se opět změnil k horšímu k takovýmu jaký jsem byl když jsem byl na dně.
Tím mám na mysli že jsem měl velice nízké sebevědomí, byl jsem strašně nesvůj, nedokázal jsem se s nikým normálně bavit, všemu jsem se smál falešně
Pak jsem si uvědomil že je to sebevědomím které jsem se snažil navýšit. Potom co jsem si navýšil sebevědomí
Jsem byl více produktivní, více vtipný podle mého, smál jsem se normálním věcem, dokázal jsem se bavit normálně s lidma a nebyl jsem protivný naopak pozitivní.
Po pár týdnech (aktuálně) jsem zpátky na začátku kdy jsem byl furt unavený, uražený, nic mě nebaví a protivný apod.
Chtěl jsem se tedy zeptat jestli je to normální díky změny klimatu například nebo je to nějakým způsobem například duševní nemoc
Děkuji vám moc za rady a příjemný zbytek dne ![]()
Úpně normální puberta. Proč by to mělo mít spojitost s klimatem?
To co popisuješ nezní jako vyloženě psychická nemoc, ale jako výkyvy nálady u někoho, kdo se trošku pere sám se sebou. Což je u mladých lidí celkem běžné, dětství a dospívání je dost těžkké a mnohdy složité obobí.
Zkus si vyplnit tenhle dotazník, jestli ti z toho vyleze, že už se tvoje depky přeměnili do deprese a jestli má smysl hledat psychologa.
https://www.cmhcd.cz/…va-stupnice/
Pokud ti vyjde že zatím dobrý - zkus sehnat tuhle knihu a pracovat s ní
https://www.kosmas.cz/…sami-k-sobe/#…
Zároveň - máš nějaké koníčky, které znamenají že někam jdeš a dalšími živými lidmi, co je zajímá to samé, jako tebe něco dělšá? TEdy ne jen on-line? Jak se hýbeš, věnuješ se nějakému sportu?
Oboje dost podstatně ovlivňuje ja náladu, tak sebevědomí a to přirozeně a trvale, ne jen že si řekneš že ho „navýšíš“.
@Ou píše:
To co popisuješ nezní jako vyloženě psychická nemoc, ale jako výkyvy nálady u někoho, kdo se trošku pere sám se sebou. Což je u mladých lidí celkem běžné, dětství a dospívání je dost těžkké a mnohdy složité obobí.Zkus si vyplnit tenhle dotazník, jestli ti z toho vyleze, že už se tvoje depky přeměnili do deprese a jestli má smysl hledat psychologa.
https://www.cmhcd.cz/…va-stupnice/Pokud ti vyjde že zatím dobrý - zkus sehnat tuhle knihu a pracovat s ní
https://www.kosmas.cz/…sami-k-sobe/#…Zároveň - máš nějaké koníčky, které znamenají že někam jdeš a dalšími živými lidmi, co je zajímá to samé, jako tebe něco dělšá? TEdy ne jen on-line? Jak se hýbeš, věnuješ se nějakému sportu?
Oboje dost podstatně ovlivňuje ja náladu, tak sebevědomí a to přirozeně a trvale, ne jen že si řekneš že ho „navýšíš“.
Vyšlo mi že bych měl být naprosto v pořádku. Takže to znamená že se mi vyvíjí hormony a nikoliv že jsem v depresích?
@Michalkawasaki píše: @Vyšlo mi že bych měl být naprosto v pořádku. Takže to znamená že se mi vyvíjí hormony a nikoliv že jsem v depresích?
to znamená, že nemáš psychickou poruchu a není potřeba to řešit s psychiatrem a případně v psychoterpii.
Ale zjevně ti není dobře -tak pak je otázka co s tím.
Jak to máš s těmi koníčky v realitě a se sportem? Fakt to fuguje…
@Ou píše:
to znamená, že nemáš psychickou poruchu a není potřeba to řešit s psychiatrem a případně v psychoterpii.Ale zjevně ti není dobře -tak pak je otázka co s tím.
Jak to máš s těmi koníčky v realitě a se sportem? Fakt to fuguje…
Můj nějvětší koníček je ježdění na terénní motorce ale jelikož na ní jezdim pouze přes sezonu tak přes zimu tenhle koníček nemám k dispozici. Jinak mám rád procházky ale v tom mi taky zabranuje zima protože nemám zas takovou náladu jít v chladném počasí je jít někam projít. Mám to překonat a jít?
@Michalkawasaki píše:
Můj nějvětší koníček je ježdění na terénní motorce ale jelikož na ní jezdim pouze přes sezonu tak přes zimu tenhle koníček nemám k dispozici. Jinak mám rád procházky ale v tom mi taky zabranuje zima protože nemám zas takovou náladu jít v chladném počasí je jít někam projít. Mám to překonat a jít?
procházky jsou super - a není špatn= počasí, jen špatně oblečený člověk. To bude náladě dost přidávat.
Motorky taky báječné, ale to bych chtěl nějaký trénink fyzičky i mimo sezonu, ne? Případně třeba se nabídnout jako brigádník někam do servisu, aby ses o nich naučil víc.
@Ou píše:
procházky jsou super - a není špatn= počasí, jen špatně oblečený člověk. To bude náladě dost přidávat.Motorky taky báječné, ale to bych chtěl nějaký trénink fyzičky i mimo sezonu, ne? Případně třeba se nabídnout jako brigádník někam do servisu, aby ses o nich naučil víc.
Dobře, děkuju moc řadu 🤗