Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, chtěla bych se zeptat, kdo máte podlahové topení (teplovodní) a na něm keramickou dlažbu, máte problémy s popraskáním dlažby? Slyšela jsem názory, že dlaždice musí mít rozměr nejlépe 30×30 cm nebo 15-25×45 cm maximáně, větší že popraskají. Máte s tím prosím někdo zkušenost? Zdá se mi to divné vzhledem k tomu že se vyrábějí stále větší formáty dlažeb a v těch malých je dost špatný výběr. Jelikož budeme mít podlahové topení v celém domě, musí být taky ve všech místnostech dlažba, takže bych ji chtěla v dekoru dřeva (taková ta typická dlažba do obýváku a ložnice se totiž moc nehodí) a to jaksi není v těch malých formátech k sehnání. Díky za odpovědi!
To se mi nějak nezdá
. V koupelně máme 30×30 a v pohodě, na chodbě máme větší, jsem líná měřit
s podlahovým vytápěním, a také nepraská. Ono spíše asi záleží na kvalitě dlažby jako takové. Moji rodiče měli dlažbu nádhernou, také větší rozměry, nějakou italskou a praskala sama o sobě (vytápění neměli)
Měli jsme nějakých těch 25×45 a nepraskala… a pochybuju že by praskala větší, ono je to spíš o flexibilním lepidle a o tom, že by v závislosti na velikosti plochy měly být dilatační spáry. Jo a na podlahovce nemusí být jen dlažba.
Mame vetsi a nepraska ![]()
Ale kdyz budete mit v celym byte podlahovku, uvazovala bych o necem jinem. Znami maji lino v dekoru dreva a je to super. V celym dome dlazbu bych nechtela. Kdyz se netopi, je to dost studeny…
Taky nechci dlažbu všude ale stavíme to svépomocí jen přítel a jeho otec, proto se vybírá nejjednodušší řešení aby to nedalo moc práce
(jakože jednodušší položit dlažbu než lino, navíc ta dlažba má největší tepelnou vodivost no). Laminát se zase špatně udržuje a blbě propouští to teplo..
Máme i 45×45 a nepraská.
Jinak v ložnici a dětském pokoji máme dřevěnou a pod ní podlahové topením, takže nemusíte mít jen dlažbu. ![]()
Máme dlažbu v kombinaci s podlahovým topeníma vše v pohodě, nic nepraská.
Nechtěla bych ale dlažbu v celém domě, doporučuju třeba vinylovou podlahu, je příjemná a lze ji kombinovat s podlahovým topením.
Dlažba je studená, v zimě, když se topí, tak je to příjemné, ale v ostatních obdobích, kdy se netopí, tak je to nic moc.
Máme dlažbu, velké kostky, nad podlahovým topením. Nic nepraská. Máme ji po celém domě. V mezidobí, kdy není zapnuté podlahové topení, přitápíme krbem. Co se týče dlažby, nevybrala bych jednobarevný vzor.
Mame keramicke dlaždice 50×50 po celém domě…kromě v ložnice a pokojíčku nahoře…nikdy nic nepraská..takove doby jsou davno pryc
ale pro životní jistotu mame par kousků navíc…jinak o te vodivosti je to pravda…dlažba to krasne nasaje a pak udržuje teplo…plovacka nikoli!!
Řekla bych, že nejde jen o to, že je docela neříjemné sedět na dlažbě, když se netopí (jakože s malými dětmi jsem na zemi dost často), ale taky že cokoliv na ni spadne tak se rozbije (což s malými dětmi je taky dost často).
@gina76 Tak o vodivosti je to pravda, ale vinyly a lina určená pro podlahovku se té tepelné vodivosti dlažby velmi blíží. S názorem na plovoučku souhlas.
@phoebe89 dobrý den, prosím vás to že větší formáty praskají je absolutní blbost.. Nevím kdo vám to říkal ale je to hrozný nesmysl.. To že popraskaji je vždy pouze špatně provedenou pokladkou, nedodržení předpisů atd.. Mám v místnosti dlažbu 74,5 X 74,5 cm a v pořádku, kdyby se dělo to co říkáte tak to bych opravdu hodně pěnil když 35m2 dlažby vyšlo skoro na 100 tis. Takže jestli dlažba popraska je to pouze problém položení nebo použití nekvalitních materiálů..