Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak tohle jsem nikdy neřešila. Jestli je pořízení někdo unavený a usně, tak usně. Jeho potřeba. Já řídím, já mám zotpovednost. Pokud na mě jde únava u nejbližší benzínky stavím. Kafe, záchod, bageta… no a střídačka.
Na noc nikam nikdy nejezdím. Člověk se soustředí cca 45 minut, pak už jedete hazard.
Kazdy toma jinak. Manzel nema rad, kdyz v aute vsichni spi, uspava ho to… udelala bych nekde prestavku na treba 2 hodinovy spanek. Navic zasadne neridime pres kritickou hodinu 4 a 5 ranni… ale kazdemu vyhovuje neco jineho
Když jezdíme s muzem, tak spolujezdec proste spi, když se mu chce ![]()
Nevadí mi, když spolujezdci spí. Ale na noc nejezdíme, raději vstaneme brzy a jedeme ráno.
Spící spolujezdec může působit spíš negativně, ale je to hodně individuální. Unavený spolujezdec stejně mikrospánku řidiče asi nezabrání…
My tak jezdíme často. Jeden spí, druhý řídí. Pak se vystřídáme. Bez problémů.
@Atletika píše:
Chtěla bych se zeptat, jak řešíte nebo byste řešili tuto situaci. S kamarádem se chystáme na přibližně 15 hodinovou cestu autem. Máme v plánu vyrazit na noc, abychom se vyhnuli provozu a v průběhu jízdy se střídat. Jenže jsme se úplně neshodli na tom, co je idealnější možnost. Buď bude 1 řídit a mezitím ten druhý bude spát nebo bude jeden řídit a ten druhý dávat pozor a ani jeden si úplně neodpočine, ale zase může zabránit případnému mikrospánku atd…
Jsem jediný řidič, u spolujezdce mi vadí, když spí místo navigace, jinak mi je to jedno. Přes noc bych ale dobrovolně dlouho nejela, oproti dnu je to příliš únavné a jako brýlovci mi navíc vadí protijedoucí světla.
V létě jsem se po několikadenním popojíždění 150 až 600 km naštvala a poslední cestu 1.000 km jela jen s jednou přestávkou, ale přes den, a i tak to bylo ke konci velmi únavné a jela jsem na autopilota, v noci bych to rozhodně nedala.
Znám jen málo řidičů/ i teda dvojic, co zvládnou v tahu jet 15 hodin. Je to hodně náročný a mikrospánek nebo nepozornost hrozí hodně, ještě při jízdě v noci a následující den prakticky bez spánku.
My jezdíme max. do těch 8 hodin, střídáme se, pokud je vše ok, spolujezdec chvíli zdřímne, ale spíš málo. Při delších cestách mi přijde lepší to rozdělit a někde chvíli spát.
Tak obecne bych řekla, že je rozumnější mít v autě, na dlouhé cesty, druhého řidiče. Každý má své maximum. Třeba vím, že partner zvládne jet v kuse max 2 hodiny. Já jsem vytrvalejší ale v cizích městech nesvá, v noci mám pocit, že nevidím pořádně.
Znám ale i řidiče co milují jezdit na noc.
Ja jezdim radeji pres den. Jednou jsem vyjela brzy rano a kvuli provozu se to protahlo pres pulnoc a bylo to teda fakt peklo.
Jestli nejste zvykli, tak v noci nejezdete. Kolem treti bude mega krize.
Jinak kdo ridi, musi byt odpocaty a spolujezdec at spi. Pokud ridic zacne citit, ze uz by byl problem, musi se vystridat.
@Atletika To je individuální. Mě třeba nevadí, když ostatní spí. Ale zkušenosti z misí ukazují, že ideál je, když na řidiče dohlíží osoba, která je vzhůru.
(Používá se metoda jeden řídí, druhý hlídá, třetí spí, když nemáte třetího, asi bych se řídil pocitem a řekl - teď si hodinku zdřímni, když budu potřebovat mluvit nebo něco, vzbudím tě).
Z popisu lze asi soudit, že s nočním dlouhým řízením nemáte (nebo ty nemáš) zkušenosti, pokud to tak je, zkusil bych tedy vyrazit dřív a dohodnout se třeba na tom, že pak někde na dvě hodiny úplně zastavíte a zkusíte oba spát.
Když jedeme na dovolenou, tak brzy ráno, tak abysme tam odpoledne byli. Ale většinou max 9-10h. Tj třeba 7-17. Zpátky se ještě poslední den courame a nechce se nám domů, takže vyjíždíme treba až 18-19h a navrat kolem 3-4. Občas podřimuju, když to na mě přijde, ale z větší části dávám pozor na chlapa, aby nespal on, já neřídím. A přes den musím pak obstarat děti a on dospává. Jako nechají mě už trochu dospat, že si pustí pohádku, a já dám aspoň ty 4h. Protože když přijedete ve 3, tak ono než odnosite tašky, reálně si jdete lehnout v 5, děti jsou částečně vyspaný z auta, takže dá trochu práci je přemluvit, aby ještě zalehly na chvíli…
Ani když jsem ještě jezdila víc, tak jsem moc nedávala dálnice, v noci blbě vidím. Ale to i on má do auta brýle na dálku. A taky ho uspává, když jsme všichni tuhý a nikdo ani muk. Je radši, když na něj mluvím(e). Ale už párkrát zvládl i cca 8-9h cestu s oběma dětmi. Přes den samozřejmě. To pusu nezavřely ![]()
Chtěla bych se zeptat, jak řešíte nebo byste řešili tuto situaci. S kamarádem se chystáme na přibližně 15 hodinovou cestu autem. Máme v plánu vyrazit na noc, abychom se vyhnuli provozu a v průběhu jízdy se střídat. Jenže jsme se úplně neshodli na tom, co je idealnější možnost. Buď bude 1 řídit a mezitím ten druhý bude spát nebo bude jeden řídit a ten druhý dávat pozor a ani jeden si úplně neodpočine, ale zase může zabránit případnému mikrospánku atd…