Dlouhá cesta autem a spánek spolujezdce

Atletika
9.10.23 14:57

Dlouhá cesta autem a spánek spolujezdce

Chtěla bych se zeptat, jak řešíte nebo byste řešili tuto situaci. S kamarádem se chystáme na přibližně 15 hodinovou cestu autem. Máme v plánu vyrazit na noc, abychom se vyhnuli provozu a v průběhu jízdy se střídat. Jenže jsme se úplně neshodli na tom, co je idealnější možnost. Buď bude 1 řídit a mezitím ten druhý bude spát nebo bude jeden řídit a ten druhý dávat pozor a ani jeden si úplně neodpočine, ale zase může zabránit případnému mikrospánku atd…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7221
9.10.23 15:06

Tak tohle jsem nikdy neřešila. Jestli je pořízení někdo unavený a usně, tak usně. Jeho potřeba. Já řídím, já mám zotpovednost. Pokud na mě jde únava u nejbližší benzínky stavím. Kafe, záchod, bageta… no a střídačka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15824
9.10.23 15:09

Na noc nikam nikdy nejezdím. Člověk se soustředí cca 45 minut, pak už jedete hazard.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4398
9.10.23 15:10

Kazdy toma jinak. Manzel nema rad, kdyz v aute vsichni spi, uspava ho to… udelala bych nekde prestavku na treba 2 hodinovy spanek. Navic zasadne neridime pres kritickou hodinu 4 a 5 ranni… ale kazdemu vyhovuje neco jineho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
9.10.23 15:11

Když jezdíme s muzem, tak spolujezdec proste spi, když se mu chce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9750
9.10.23 15:16

Nevadí mi, když spolujezdci spí. Ale na noc nejezdíme, raději vstaneme brzy a jedeme ráno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
9.10.23 15:20

Spící spolujezdec může působit spíš negativně, ale je to hodně individuální. Unavený spolujezdec stejně mikrospánku řidiče asi nezabrání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
9.10.23 15:41

My tak jezdíme často. Jeden spí, druhý řídí. Pak se vystřídáme. Bez problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2519
9.10.23 15:43
@Atletika píše:
Chtěla bych se zeptat, jak řešíte nebo byste řešili tuto situaci. S kamarádem se chystáme na přibližně 15 hodinovou cestu autem. Máme v plánu vyrazit na noc, abychom se vyhnuli provozu a v průběhu jízdy se střídat. Jenže jsme se úplně neshodli na tom, co je idealnější možnost. Buď bude 1 řídit a mezitím ten druhý bude spát nebo bude jeden řídit a ten druhý dávat pozor a ani jeden si úplně neodpočine, ale zase může zabránit případnému mikrospánku atd…

Jsem jediný řidič, u spolujezdce mi vadí, když spí místo navigace, jinak mi je to jedno. Přes noc bych ale dobrovolně dlouho nejela, oproti dnu je to příliš únavné a jako brýlovci mi navíc vadí protijedoucí světla.
V létě jsem se po několikadenním popojíždění 150 až 600 km naštvala a poslední cestu 1.000 km jela jen s jednou přestávkou, ale přes den, a i tak to bylo ke konci velmi únavné a jela jsem na autopilota, v noci bych to rozhodně nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
9.10.23 15:49

Znám jen málo řidičů/ i teda dvojic, co zvládnou v tahu jet 15 hodin. Je to hodně náročný a mikrospánek nebo nepozornost hrozí hodně, ještě při jízdě v noci a následující den prakticky bez spánku.
My jezdíme max. do těch 8 hodin, střídáme se, pokud je vše ok, spolujezdec chvíli zdřímne, ale spíš málo. Při delších cestách mi přijde lepší to rozdělit a někde chvíli spát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
9.10.23 16:02

Tak obecne bych řekla, že je rozumnější mít v autě, na dlouhé cesty, druhého řidiče. Každý má své maximum. Třeba vím, že partner zvládne jet v kuse max 2 hodiny. Já jsem vytrvalejší ale v cizích městech nesvá, v noci mám pocit, že nevidím pořádně.
Znám ale i řidiče co milují jezdit na noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12121
9.10.23 16:08

Ja jezdim radeji pres den. Jednou jsem vyjela brzy rano a kvuli provozu se to protahlo pres pulnoc a bylo to teda fakt peklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
9.10.23 16:11

Jestli nejste zvykli, tak v noci nejezdete. Kolem treti bude mega krize.

Jinak kdo ridi, musi byt odpocaty a spolujezdec at spi. Pokud ridic zacne citit, ze uz by byl problem, musi se vystridat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10245
9.10.23 16:21

@Atletika To je individuální. Mě třeba nevadí, když ostatní spí. Ale zkušenosti z misí ukazují, že ideál je, když na řidiče dohlíží osoba, která je vzhůru.
(Používá se metoda jeden řídí, druhý hlídá, třetí spí, když nemáte třetího, asi bych se řídil pocitem a řekl - teď si hodinku zdřímni, když budu potřebovat mluvit nebo něco, vzbudím tě).
Z popisu lze asi soudit, že s nočním dlouhým řízením nemáte (nebo ty nemáš) zkušenosti, pokud to tak je, zkusil bych tedy vyrazit dřív a dohodnout se třeba na tom, že pak někde na dvě hodiny úplně zastavíte a zkusíte oba spát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17143
9.10.23 16:29

Když jedeme na dovolenou, tak brzy ráno, tak abysme tam odpoledne byli. Ale většinou max 9-10h. Tj třeba 7-17. Zpátky se ještě poslední den courame a nechce se nám domů, takže vyjíždíme treba až 18-19h a navrat kolem 3-4. Občas podřimuju, když to na mě přijde, ale z větší části dávám pozor na chlapa, aby nespal on, já neřídím. A přes den musím pak obstarat děti a on dospává. Jako nechají mě už trochu dospat, že si pustí pohádku, a já dám aspoň ty 4h. Protože když přijedete ve 3, tak ono než odnosite tašky, reálně si jdete lehnout v 5, děti jsou částečně vyspaný z auta, takže dá trochu práci je přemluvit, aby ještě zalehly na chvíli… :mrgreen: Ani když jsem ještě jezdila víc, tak jsem moc nedávala dálnice, v noci blbě vidím. Ale to i on má do auta brýle na dálku. A taky ho uspává, když jsme všichni tuhý a nikdo ani muk. Je radši, když na něj mluvím(e). Ale už párkrát zvládl i cca 8-9h cestu s oběma dětmi. Přes den samozřejmě. To pusu nezavřely :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí