Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jdu si sem asi hlavně pro radu nebo alespoň uklidnění, jestli se to některé z vás taky stalo. Je mi 24 let a od první menstruace ji mám nepravidelnou. Když jsem byla mladší, byla jsem u dětské gynekoložky a tam mi bylo řečeno, že se to časem srovná. Později u dospělého gynekologa zase, že pokud mě nic nebolí, tak je to v pořádku a hlavně že menstruace alespoň někdy přijde.
Potom jsem se odstěhovala do Anglie, kde gynekologie nefunguje jako u nás – člověk jde většinou jen na doporučení od praktického lékaře a pravidelné kontroly tam v podstatě neexistují.
A teď k tomu, proč píšu. V březnu se mi poprvé stalo, že menstruace trvala skoro tři týdny – prvních asi 5 dní byla silnější a potom už jen hnědé špinění. Pak byl chvíli klid. Jenže v půlce dubna jsem zase začala špinit hnědě a na začátku května se to rozjelo do normální silnější menstruace asi na 8 dní. Potom zase týden špinění, chvíli klid a teď znovu krvácím. Neřekla bych úplně silně, spíš tak, že mi stačí jedna vložka na den a vydržela by i déle.
Nic mě nebolí, nejsem ani nějak extra unavená, ale samozřejmě mě to děsí. Nevím, jestli to může být stresem – mám zkouškové, státnice, dodělávám bakalářku a do toho nám zemřel děda. Jen si zároveň říkám, jestli tohle všechno opravdu může udělat stres. A upřímně mi moc nepřidává ani čekání na gynekologii, kam už jsem objednaná. Po několika letech v zahraničí se teď vracím domů a mám trochu strach, aby se na mě doktor nedíval blbě nebo mě „neposlal někam“, když jsem tak dlouho nikam nechodila a přijdu hned s problémem.
Možná si to moc beru a zbytečně panikařím, ale budu ráda za jakoukoli zkušenost nebo uklidnění. Přeju vám hezký zbytek dne 🤍
Já mívám tohle nepravidelné špinění, krvácení a anovulační cykly vlivem PCOS. Určitě by bylo fajn konzultovat s lékaři a udělat vyšetření.
Jako malá jsem trpěla na nepravidelné, dlouhé cykly a hodně bolestivou menstruaci.
Muze to byt stres. Ale samozrejme je potreba vyloucit treba polyp delozni sliznice ci zmeny na cipku. Na tu gynekologii urcite zajdi.
Zajdi si na gyndu. Já to měla jako ty. Menstruace, špinení, chvili klid, špinění, menstruace. Měla jsem polyp na děložní sliznici, doktor mě poslal na hysteroskopii a od té doby mám klid.
Určitě se neboj, že by tě gynekolog nějak odsoudil. A pokud ano, změn ho. Řešení určitě je. Normální to není a pokud si najdeš dobrého gynekologa, tak ani jemu to nebude jedno. Hlavně teď na léto by bylo super aby se ti cyklus urovnal
no ne?
Můj doktor třeba řeší úplně všechno byť si jen lehce postěžuješ.
@Daniela458 Určitě byste se měla začít zajímat o hladiny hormonů. To, že máte MS dlohodobě nepravodelnou znamená, že nemáte stabilní řídící osu a hormony Vám kolísají. To co popisujete nyní mi připadá na dlohodobě anovulační cykly a nedostatek progesteronu. Může to také souviset s psychikou, se stravou, dlouhodobé vypětí také dokáže rozházet cyklus. Zkuste na víc jak 3 cykly bylinný doplněk drmek (pokud nemáte kontraindikace) 30 - 40 mg extraktu denně ráno, nepřetržitě celý cyklus. Drmek zabere až za 2 - 3 cykly, umí podpořit ovulaci a pokud proběhne správně ovulace, žluté tělísjo tvoří dostatek progesteronu. Každopádně začněte řádným vyšetřením.