Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Už 4 týdny mám kašel. Nejdřív jsem měla trochu rýmu a občas jsem zakaslala - tak jsem se léčila sama. Nakonec jsem měla antibiotika, léky na kasel. Teď mám další léky na kašel a mam brát léky na astma (x let bez potíží - léky jsem měla jen pro jistotu). Při nezlepseni mám jít na alergologii, ale mají dovolenou. Už nevím, co mám dělat. Když nekaslu, tak se cítím dobře. Když kašlu, tak je to strašný, nic nepomáhá. Lehnout si s dětma, když jdou spát, znamená, že jim tam místo pohádky budu kašlat. Přejde mě ten kašel vůbec? Máte nějaké rady?
Máte ta antibiotika na základě zvýšeného CRP? Dělali vám rentgen plic? Nemůže to být reflux?
Pokud se to nezlepší, tak bych zašla na plicní.
@Sára 1 Já bych zašla do nějakého ověřeného bylinkářství a nechala si namíchat něco na odhlenění. Kašel se prostě někde usadil a kolikrát trvá dlouho, než se ho člověk zbaví.
Ja jsem takhle kaslala nekolik let, pani doktorka mi bez vysetreni diagnostikovala chronicky zanet v krku (hltanu, hrtanu ci ceho, ja uz si to nepamatuju). Po letech, kdyz jsem zmenila praktickou lekarku, me nova pani doktorka slysela kaslat v cekarne (byla jsem u ni s necim jinym). Odeslala me na plicni, alergologii a gastroskopii a zjistili mi refluxni nemoc jicnu - zaludecni stavy se mi vracely, takze pres den ne palila zaha a v okamziku, kdy jsem si lehla, se vracel „jen vzduch“, takze jsem cele noci kaslala. Dostala jsem leky, ktere tedy mam uz na cely zivot a od te doby se kasel neprojevil. U tebe to muze byt neco jineho, kazdopadne bych urcite sla na dalsi vysetreni, pokud nejsi silny kurak, tak bys asi nemela jen tak kaslat mesic v kuse.
@natyber CRP ani rentgen plic mi nedělali. Antibiotika jsem dostala na základě poslechu. Při kontrole po antibiotikách poslech čistý. O tom, že mám reflux, mi říkala, bývalá doktorka na alergologii. Měla jsem problémy s pálením žáhy. Doteď jsem nekašlala. Nová doktorka mi napsala léky na astma jen, pokud by se objevily potíže. Jinak to bylo dle vyšetření v pořádku.
@natyber Léky mám od doktorky - namíchané v lékárně. Nevím, jestli to ještě míchat s něčím dalším. Mám akorát Mullerovy pastilky.
@solip Nekouřím a nikdy jsem nekouřila. Kašlu celý den - nejen v noci. Akorát, když si lehnu, tak je to skoro jistota, že kašlat budu. Žáha mě pálí po některých jídlech - po nějakém ovoci. Jakým vyšetřením to zjistili? A jaké ti dali léky? Jaká všechna vyšetřenní ti dělali? Pořád čekám, že to přejde. Jenže někdy mi přijde, že je to už lepší a večer nebo další den je to zase horší.
@Sára 1 moc asi nepotěším, ale já kašlu už dva roky, třeba půl roku v kuse. Pomohou jen na chvíli antibiotika, pak se to zase vrátí. Prošla jsem vším možným vyšetřením, mám teda pozitivní plicní chlamydie,ale ty to prý nedělají. Důvod prostě není.
@vokishka
To mi ani neříkej. A jak moc kašleš? Dcera kašle taky často - většinou, když hodně běhá. Někdy je to lepší, někdy horší. Pořád mě na to někdo upozorňoval, tak jsem s ní párkrát zašla i k doktorce a vždy vše v pořádku.
Taky Te moc nepotesim - moje deti (2,5r a 5m) kaslou uz 3mesice v kuse. Ve dne v noci. Nikdo nevi proc. Vsechna vysetreni probehla a nikde nic. Antibiotika mely a nic.
Uz jsme z toho na palici.
@vokishka tak kdyz mas pozitivni plicni chlamydie, tak se mi nechce verit, ze to spolu nespuvisi
na plicnim jsi s tim byla? Jsou to svine a kamaradka mela atb na ne snad 8 tydnu
@Sára 1 píše:
@vokishka![]()
![]()
To mi ani neříkej. A jak moc kašleš? Dcera kašle taky často - většinou, když hodně běhá. Někdy je to lepší, někdy horší. Pořád mě na to někdo upozorňoval, tak jsem s ní párkrát zašla i k doktorce a vždy vše v pořádku.
když kašlu, tak kašlu od rána do večera, i v noci. Prostě hodně. Je jedno, jestli sedím, ležím, chodím.
@Sára 1 píše:
Už 4 týdny mám kašel. Nejdřív jsem měla trochu rýmu a občas jsem zakaslala - tak jsem se léčila sama. Nakonec jsem měla antibiotika, léky na kasel. Teď mám další léky na kašel a mam brát léky na astma (x let bez potíží - léky jsem měla jen pro jistotu). Při nezlepseni mám jít na alergologii, ale mají dovolenou. Už nevím, co mám dělat. Když nekaslu, tak se cítím dobře. Když kašlu, tak je to strašný, nic nepomáhá. Lehnout si s dětma, když jdou spát, znamená, že jim tam místo pohádky budu kašlat. Přejde mě ten kašel vůbec? Máte nějaké rady?
ja si uhnala chronicky kasel, kdyz jsem pred 6 lety zacala pracovat ve velke kancelari s klimatizaci. Svoje sehral asi i stres, bylo to dost stresujici zamestnani. Behem asi 3m jsem si vypestovala tuberacky kasel, na ktery jsem nakonec dostala ATB, ktere nezabraly (asi to nebylo bakterialniho puvodu), zabral klid na luzku 3 tydny. Nicmene kasel me neopustil jeste nejake dalsi 3m. Neco tak otravneho jsem nezazila. Suchy davici kasel, ktery me nutil pokaslavat co chvilku, nesnesitelne me lechtal v plicich ale nevykaslala jsem skoro nic. Nejhorsi zachvaty kasle jsem mela, kdyz jsem si lehla na spani. Cili, znam to moc dobre.
Me na to nepomahalo vubec nic. Trochu mi ulevilo, kdyz jsem si udelala silny hermankovy caj, prehodila si pres hlavu deku a naparovala plice. Myslim, ze castecne ten suchy kasel pochazel z podrazdeni a presuseni plic. Ono totiz jak clovek stale kasle, tak si presusuje plice. To naparovani hodne pomohlo. Bohuzel od te doby, kdykoliv jsem nachlazena a sedne mi to na plice, nasleduje zase 3m kolecko nekonciciho sucheho kasle. Je to opruz, predtim sjem to nemivala.
Stezovala jsem si moji tete doktorce a ona rekla, ze by to klidne mohlo byt i astma vyvolane tim chronickym zanetem v plicich. Nastesti skoro nebyvam nemocna, tak to nijak neresim.
@warita mozna by na to pomahala inhalace Vincentky
inhalatory se ted daji bezne kpupit (ale Ty uz nepotrebujes). Ja mela takto podrazdeny pro zmenu nosohltan, bolesti v krku a kasel, zachranila me prave az ta Vincentka, zklidnila ty sloznice (vyplach nosu konvickou plus inhalace).