Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj všem,
prosím řeší nebo řešil někdo problém se spaním. Trápí mě to už několik let, občas mám období že spím hezky a pak znova.
Problém je že nemůžu usnout
celé noci hledím do zdi, převaluju se, pořád mám tendenci se dívat na čas a pořád se mi hlavou honí myšlenky, co se ten den událo nebo co bude zítra a usínám až mezi 3 až 4 hodinou ranní. Což je občas problém když vstávám do práce o půl 6 nebo v 7, jsem jak praštěna než se vspamatuji. Řešil někdo něco podobného?
@Eeelllaaa mám to tak celý život.. řešení jsem nenašla. Pomáhá mi maximálně to, že si sepisu do mobilu myšlenky či nápady, nebo věci, co musím druhý den řešit. Páč se tě hlavě trochu uleví a nepřemýšlí tolik
ale jako běžné jsou dny, kdy spím třeba jen 2 hodiny ![]()
@martina.se na střední škole jsem také měla dny že jsem spala jen hodinu, dvě. Teď třeba 3,4 když se zadaři tak max. 6… Zkoušela jsem před spaním nemít mobil a TV a to jsem vždy usla a kolem půl noci byla vzhůru a neusla už vůbec
piju bylinné čaje ale to žádný efekt nemá ![]()
Nejlíp se mi spí mimo domov, to jsem zjistila už dávno že kdekoliv na dovolené, výletě spím líp.
Měla jsem to když, mám starosti třeba v práci a tak, někdo tady doporučoval šišák bajkalský, že se po něm spí dobře, já k tomu všemu mam ještě problém s tim, když bych si vzala něco na spaní a spala tvrdě a dlouho tak druhy den mam migrénu od krční páteře, jak ta páteř při tom spaní zatuhne
@Eeelllaaa jo, to tak je. Protože mimo Domov lépe vypnes. Jinak mi nepomáhá odložit mobil a pod. Takže usínám u videí na mobilu ![]()
Zkus pravidelnou meditaci, stačí 10 min denně, ale opravdu každý den. Po cca měsíci by se měly dostavit výsledky. Byla to jediná věc, která mi pomohla (plus k tomu samozřejmě takové ty věci jako žádné modré světlo z mobilu/pc před spaním, pravidelně sportovat, nejíst pár hodin před spaním atd., tyto poučky jistě znáš).
Ohledně meditace doporučuji knížku Proč je bdělá pozornost lepší než čokoláda. Dobře se to čte a jsou tam návody na základní meditaci.
Začala jsem striktním dodržováním spánkové hygieny. Zlepšení jen mírné. Pak jsem se domlluvila s doktorkou a nasadily jsme nenávykové Trittico, které obnovuje i narušený spánkový rytmus. Perfektní výsledky. Dneska už ho beru jen sezóně na jaře a na podzim pár týdnu a pak vysazuju. Kdybych věděla, to co vím dnes, vykašlala bych se na všechno možné, co jsem zkoušela šla hned na Trittico. Mimochodem se mi kvalitním spánkem zlepšily všechny zdravotní obtíže včetně chronických a zdánlivě nesouvisejících.
@lamicina píše:
Začala jsem striktním dodržováním spánkové hygieny. Zlepšení jen mírné. Pak jsem se domlluvila s doktorkou a nasadily jsme nenávykové Trittico, které obnovuje i narušený spánkový rytmus. Perfektní výsledky. Dneska už ho beru jen sezóně na jaře a na podzim pár týdnu a pak vysazuju. Kdybych věděla, to co vím dnes, vykašlala bych se na všechno možné, co jsem zkoušela šla hned na Trittico. Mimochodem se mi kvalitním spánkem zlepšily všechny zdravotní obtíže včetně chronických a zdánlivě nesouvisejících.
Taky beru Trittico. Problémy s usínáním jsem měla vlastně od dětství. Když jsem byla mladší, tak mi ten nedostatek spánku nedělal takové problém, ale čím jsem byla starší, tím to bylo horší - ráno únava, podrážděnost. Večer jsem se už pomalu bála jít lehnout, že stejně budu zas čumět do stropu. Vyzkoušela jsem všechno možné, čaje, procházky, studený vzduch, teplo v ložnici…A zlepšení žádné. Nakonec jsem dostala od doktorky trittico a taky ho beru vlastně nárazově. A je to super pocit, že se můžu těšit do postele, že vím, že během nějaké rozumné doby usnu a ráno nebudu vyřízená