Dlouhodobý stres, změna práce

Anonymní
26.1.26 10:15

Dlouhodobý stres, změna práce

Ahoj,

je mi 38, mám dvě školkové děti. Mám VŠ, po RD jsem se vrátila na plný úvazek na místo, které jsem měla před dětmi. Pak jsem si úvazek zkrátila o hodinu denně z důvodu stěhování.
Problém je v tom, že moje práce mě dlouhodobě stresuje. Je dobře placená, je to analytická a metodická činnost. Ale bohužel to nezvládám psychicky (před dětmi mi to problém nedělalo). Mám úzkosti a stres, kterých se dlouhodobě ani s pomocí psycholožky nemohu zbavit. A téměř jistě mi to způsobuje právě práce.
S ohledem na obavy o svoje zdraví chci dát výpověď a řeším, co dál. Nechci dělat nic podobnému tomu, co dělám, potřebuji dělat něco klidného, nenáročného a ideálně na 0,5 - 0,75 úvazek. Když jsem koukala po pracích (jsem z Prahy), moje požadavky by odpovídaly nějaké administrativní pozici, asistentka nebo recepční.
Moje otázka zní - je tu někdo, kdo má kvalifikaci, řekněme “pěkné CV”, a dělá dobrovolně práci, na kterou taková kvalifikace není potřeba?
Mám obavu, aby mě někam vůbec vzali, aby si všude neřekli, že mě to nebude bavit a hned změním práci. Preferuji taky práci blízko bydliště, teď dojíždím 2×45 minut denně.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10760
26.1.26 10:17

Většina lidí ( i bez titulu) si napřed hledá práci a pak dá výpověď 8).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.26 10:22
@Bytsamsebou píše: Více

Já si práci hledám, už jsem byla na pohovoru. Ale stávající práci už dlouhodobě nedávám a budu muset dát výpověď co nejdříve.

• Citovat
  • Upravit
10760
26.1.26 10:37
@Anonymní píše: Více

Tak většinou je dvouměsíční výpovědní lhůta 8), takže tam ještě chvíli budeš, pokud si teda necháš napsat neschopenku na záda, jako každý, kdo chce zdrhnout dřív…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.26 10:41

Výpovědní lhůtu budu mít tak jako tak, takže čím dřív výpověď podám, tím dříve skončím. A při hledání práce je podle mě výhoda být flexibilní a moci nastoupit dříve než teprve dávat výpověď.
Ale tvým příspěvkům nerozumím, jak se týkají mého dotazu…

• Citovat
  • Upravit
10760
26.1.26 10:45
Řešíš obavy, co dál, přitom kdybys měla sehnanou práci, tak nic v tom tvém úvodním příspěvku řešit nemusíš…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.26 11:35

Kamradka má vs a dělá už několikátým rokem uklízečku v Německu. Jediný problém vidí právě v té vysoké. Zaměstnavatelé si myslí, že je jí škoda. To si myslím taky. Ale ji to baví. Naposledy jí pomohli, že uklízela v jedním zařízení.

• Citovat
  • Upravit
8454
26.1.26 11:59

Určitě se může stát, že se ti buď neozvou s termínem pohovoru anebo se tě tam zeptají, proč se hlásíš na takovou pozici se svým vzděláním/zkusenostmi. Taky můžou vzít někoho jiného, protože u tebe by byla obava, že odejdeš za lepší práci. Nikdo ti neřekne jak to bude zrovna u tebe :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.26 12:40

Děkuji za zkušenost.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.1.26 12:45
@izabe píše: Více

Já se přece neptám, jak to bude u mě. Ptám se na zkušenosti lidí, kteří dělají méně kvalifikovanou práci, než na jakou mají vzdělání.

Dámy, neberte to prosím zle - je můj příspěvek tak nesrozumitelný, že odpovídáte na něco, na co se neptám? Nebo máte nutkání prostě do jakékoli diskuze přispět, i když hodnota Vašeho příspěvku je nulová? Pokud je můj příspěvek nesrozumitelný, ráda ho přepíši, aby bylo patrné, na co se ptám.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.1.26 12:46

Jako bych četla o sobě. Jenže já jsem přes opbrovský stres a pracovní vypjetí v té práci zůstala. Nakonec mi to tělo dalo znát závažnou nemocí a stejně jsem musela skončit. Dodnes lituju, že jsem s tím nesekla dřív. Našla jsem si klidnou práci, úplně jinou, než na kterou jsem měla vzdělání a v té se našla. Beru ji jako koníček. Rozhodně ti doporučuji se stresující prací seknout včas, než tě to také semele. Uvidíš, že se najde něco jiného, co tě nebude tak stresovat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.1.26 12:50

Děkuju, tohle je přesně ono. Chci to ukončit dřív, než to na mě zanechá vážné následky a bude pozdě. Přeji pevné zdraví a život bez zbytečného stresu :kytka:

• Citovat
  • Upravit
8454
26.1.26 13:04

Ale vždyť sama uvádíš, že máš obavu, zda tě vezmou na méně kvalifikovanou práci. Práci si můžeš dělat jakou chceš, pokud tě bude bavit, to je přece jasné.
Ale pořád platí to, že můžeš mít problém najít něco, co by splňovalo tvé představy, protože při ně budeš překvalifikována :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
373
26.1.26 13:07

Zažila jsem paní s VŠ, která odešla z banky a šla pracovat k nám do firmy do skladu. Je to firma s hezkým, malým a lehkým zbožím, takže práce to byla lehká a s pěknými věcmi, nic těžkého. Vydržela asi dva roky, během kterých se tak nějak zregenerovala a odešla pak někam do administrativy. Z té banky byla úplně vyždímaná, takže ocenila práci s čistou hlavou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3084
26.1.26 13:11

Nemyslím to špatně, ale jsi si jistá, že recepční a podobná pozice bude ok pro stres?

Jinak mám kamarádku s VŠ. Roky dělá pomocnou sílu v kuchyni ve škole a je naprosto spokojená. Jinam nechce, čistá hlava domů, do práce 5 minut pěšky od - do, žádný přesčasy, volné víkendy. Finančně jí to stačí (rodinu plně zajištuje manžel).

Příspěvek upraven 26.01.26 v 13:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat