Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
ráda bych se dozvěděla nějaké zkušenosti a rady od těch z vás, které v nedávné době podnikly dlouhý let s cca. ročním dítětem(našla jsem tu podobnou diskuzi, ale je 2 roky stará, proto bych spíše uvítala zkušenosti z nedávné doby).Ve středu letíme na 3 týdny za manželovou rodinou do Ameriky, let je přímý z Prahy do New Yorku, trvá 10 hodin. Nemáme žádně speciální sedadlo nebo kolébku, máme zabookovaná dvě sedadla, mezi nimi jedno volné. Letíme se společností Delta Airlines. Jsem hlavně nervózní z toho, pokud nás nepustí na palubu s vodou, z které připravuji mléko. Co jiného bude pít? Co všechno jste si mohly/nemohly vzít na palubu vy? A jak jste celé hodiny vaše dítě bavily, aby vydrželo v klidu? Všem moc díky předem za názory a zkušenosti.
Neletěla jsem, ale máš můj obdiv
teda myslím, že dost záleží na dítěti, ale to naše bych teda deset hodin v klidu neudržela
podle mě potřeby na UM by pustit měli, ale asi je nejlepší informovat se přímo u aerolinek ![]()
Taak pro dítě si na palubu můžeš vzít jídlo a pití úměrně k věku a délce letu…max to před letištní kontrolou ochutnáš......
Nevím jestli mají do USA nejaké speciální nařízení, ale jinak me na Ruzyni pustili s vodou na mliko bežné. Musela jsem ji ochutnat. Jinak si myslím, ze pro roční uz by stačilo ohrat vodu, co tam oni podávají, ze nemusí byt speciálně kojenecka. Taky když budete mít sedadlo, to je myslím taky luxus. Já letěla a nemeli jsme ani to sedadlo. A já měla uz i nejake DVD, uz na to koukali, určitě čast doby prospi, letite přes den? Myslím, ze to bude ok.
přesně, jak píší holky, vodu i jídlo pro dítě si vzít do letadla můžeš, ale buď originál balenou, nebo tě to nechají ochutnat.
My teda do Ameriky letěli ještě než jsme měli děti (Londýn-San Francisko), a byli tam i s menšími dětmi. Dokonce hned za tím „kamrlíkem“ pro letušky měli i takovou cestovní postýlku. A kupodivu to ty děti snášeli dobře ![]()
Já mám taky v Americe část rodiny, ale tam cestovat s naším ročním raubířem si fakt nedovedu přestavit. Když si něco umane… nejsem si jistá, jak bychom tam s ním několik hodin zápasili
. Už se trochu hrozím i 2,5 hodinového letu na dovolenou ![]()
Tak šťastnou cestu, ať to zvládnete bez problémů.
Ahoj. Já jsem letěla se synem když mu byl rok a půl, ale teda ne 10 hodin.
A do letadla by ti měli nechat pro dítě co potřebuješ akorád to ochutnáš před nima. Přeji hodně štěstí, mi letěli jen do Londýna a stačilo nám to. ![]()
Holky nestraste ji. U nas to vzdy probehlo ok. A letos jsme leteli s prestupama 26 hodin na ceste, ja uz mam ted starsi deti, ale leteli s nami s tak rocni holcickou a v pohode.
Tak já se teda přidávám se zkušenostmi. Příbuzné máme také v Americe létáme tam každoročně se 4mi dětmi. Všechno důležité tu holky řekly, jídlo/pití buďto originál balené nebo to před nimi ochutnáš.
Měli jsme sebou několik hraček, popřípadě pohádky na DVD nebo v mobilu, děti chodily po letadle,… Nebo spolu hrály nějaké hry. Nebo to prospaly, takže pohodička. Neboj bude to v v pohodě.
@Petra Z píše:
Taak pro dítě si na palubu můžeš vzít jídlo a pití úměrně k věku a délce letu…max to před letištní kontrolou ochutnáš......
presne tak. vem si co potrebujete nebo o horkou vodu muzes pozadat letusku
No, já mám čerstvou zkušenost s letem do Londýna a zpět, let tam trvá cca 1,5h. Mému synovi jsou 2 roky a vztekal se jak blázen, když jsme ho nutili při startu a přistání letadla sedět zapásaného. Dělal nám scény na celé letadlo
No a když se pak mohl volně pohybovat, tak byl v pohodě, ale víc jak 2 hodiny by to asi nevydržel. Vzala jsem mu do letadla pastelky a papíry + hračky, aby se aspon trošku zabavil.
Jinak na Ruzyni pití moc neřešili, jenom jsem toho Kubíka musela ochutnat. Ale když jsme letěli zpět z Gatwicku, tak mi řekli, že pokud není voda v kojenecké lahvi, tak to musím vyhodit ![]()
všem moc dekuji za užitečné rady, jsem hned klidnejší! hezky večer všem
Letěla jsem (už je to teda dýl) s roční holčičkou z Tel Avivu do Londýna, cca 7 hod a letěli jsem večer. Neměla jsem žádné speciální hračky, ani sedačku, seděla mi na klíně. Letadlo narvaný, no a většinu času pochodovala uličkou tam a zpět, hrála si s věcma z mý kabelky, chodily jsem na záchod nebo ji zabavovali různě spolucestující a letušky. Pak mi až těsně před cílem usnula vyčerpáním na rameni.
Bylo to náročnější, ale dalo se to, takže když si vezmeš nějakou zábavu pro dítko, tak to určitě zvládnete. Jela bych hned a kamkoliv ![]()
letěli jsme taky s Deltou (Praha - Amsterodam - Atlanta - Tampa 28 hodin door to door, holkám bylo 8 měsíců)
vodu - jsem sice v pohodě na Ruzyni i v pronesla, v Amstru teda chtěli vidět ochutnávku, ale na palubě mi ji stejně neměli jak ohřát, takže mi prostě dala horkou v kelímku z toho jejich rezervoáru a ředila jsem jí svojí studenou kojovodou.
na sky cot je vaše malá už stejně velká, je to fakt pro mimina, ale s tím sedadlem uprostřed budete v pohodě.
určitě ti část prospí, chvíli bude koukat na film, něco jí budeš malovat, povídat, to dáte…
Ahojky. Taky jsme letěli. Dcera v té době 1,5 roku. Jídlo i pití si pro dítě vzít můžeš s tím, že to max ochutnáš. Já bych ještě poradila vzít si třeba mlíčko s kaší - to nemusíš míchat s voudou,je to už hotová porce. Navíc se dá pít i při „pokojové teplotě“. Jinak letušky nám nabízeli i tak svačinou či jídlo pro dítě, což tam měli nachystané. S tím jsme ani nepočítali. Cestou tam jsme letěli přes den, taže většinu času byla vzůru,ale hodná. Doporučuju teplé ponožky,nebo takové ty ponožko bačkůrky - boty jsme my sundali, není to pohodlné. A klima tam fouká,takže počítat s tím, zabalit teplejší oblečení, i když tam dávají deky. Nějaké hračky a zobání,co zabaví dítko. U toho vzlétání a klesání to je takové ne moc pohodlné. My jsme teda malé už dali lízátko, i když bych jí ho doma v tu dobu nedávala. Ale jednak kvůli tomu aby vydržela sedět a taky kvůli zalehnutí oušek. Jinak se doporučuje v tu dobu dát pít nebo tak.Právě kvůli tomu zalehnutí uší. Držím palce, určitě let zvládnete ![]()
Ještě si případně můžeš zdarma vyžádat baby meal na tom delším letu. Ale s tou vodou, ja psaly holky. Případně si napiš přímo na Deltu, ale pravidla jsou taková, že můžeš mít pití a jídlo pro dítě, ale můžou po Tobě chtít, abys ho ochutnala. Já sice nemám zkušenosti osobní, ale pracovala jsem s letenkama, tak kdyby něco, tak se ptej ![]()