Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj, jako spousta z nás mám i já problém s ex a placením alimentů. Opustila jsem ho, když bylo synovi 10 měsíců, což bylo v únoru 2009. Od té doby ex syna neviděl, bydlí na druhém konci republiky. Soud mu určil alimenty 2000,– + 500,– jako splátku dlužných alimentů cca po dobu 2 let. Poté mi měl platit jen ty dva tisíce s tím, že soudce mi doporučil ve věku 3. let dítěte zažádat o zvýšení alimentů. Ex platil tu pětistovku navíc o rok a půl déle než měl. O zvýšení alimentů jsem nežádala, bojím se aby je naopak nesnížili, když vidím, kolik dostávají alimenty ostatní matky.
Alimenty platí vždy po splatnosti, mám je mít 15. na účtě ale každý měsíc se mu musím připomínat a chodí mi až mezi 25.-30. dnem v měsíci a vždy až po tom, co ho např. pěti SMS upozorním nebo mu pohrozím trestním oznámením pro neplacení výživného. Někdy mi dluží dva měsíce a pak to teprve pošle. V srpnu 2013 mi neposlal alimenty a dluží mi je do teď. Každý měsíc měl nějaké výmluvy a sliboval že ten dluh pošle, nabízela jsem mu že mi to může posílat např. po pětistovce. Dnes jsem se mu znovu připomněla, kdy mi pošle ten dluh ze srpna 2013 a on mi napsal, že mi posílal peníze navíc (myslí tu pětistovku) a že mi ten dluh nepošle.
Co ale já vím, tak to dle zákona není možné, ne? Vždyť to, co pošle dítěti navíc se nikam nepočítá a neopravňuje ho to k tomu, aby mi pak neposílal nic! Já za to přece nemůžu že má bordel ve svých platbách a neví co kam má platit!!!
Jinak opravdu je to hrozný bordelář co se placení týče, neví ani kde všude dluží, o svých penězích nemá přehled…
Co teď s tím? Mohu na něj podat trestní oznámení i když dluží jen jeden měsíc, ale víc jak půl roku zpětně? ![]()
Tak to, co pošle navíc se k tomu opravdu nepočítá. Posílá to ze své vůle navíc k alimentům, takže to je v uvozovkách jeho blbost, že posílal víc, když nemusel. Určitě bych to řešila, ale ne trestním oznámením, ale exekucí na plat, aby mu to automaticky strhávali ještě ke všemu, když ti to posílá jak chce, když to má určené. Zažila jsem si něco podobnýho a z mé zkušenosti řikám, že nebrat absolutně žádné ohledy. Jednou či dvakrát upozornit a když to nejde ani potom, tak to hned začít řešit.
Jestli tomu správně rozumím, tak on zaplatil omylem navíc 3.000,– Kč, což považuješ za správné a řešíš 2.000,– dluh na výživném? Já bych byla asi trochu velkorysejší a jestli jinak platí, nechala bych to být. Jinak účinnější než podávat trestní oznámení je návrh na exekuci.
@colafit Ale to je jeho blbost, že posílal něco navíc. Měl platit to, co má určené a ne že pak řekne, že jí poslal něco navíc, tak proto teď výživné platit nebude a upřímně by s tím nikde ani neuspěl, kdyby toto řekl…prostě s takovýmahle lidma dělat krátký proces a ne aby zakladatelka ještě škemrala o výživné, které má platit ![]()
@Barus20 píše:
@colafit Ale to je jeho blbost, že posílal něco navíc. Měl platit to, co má určené a ne že pak řekne, že jí poslal něco navíc, tak proto teď výživné platit nebude a upřímně by s tím nikde ani neuspěl, kdyby toto řekl…prostě s takovýmahle lidma dělat krátký proces a ne aby zakladatelka ještě škemrala o výživné, které má platit
Tak ono to úplně takto po právní stránce není
kdyby došlo na lámání chleba - podle rozsudku má hradit 2.000,–Kč, to že platil víc je sice jeho blbost, ale pokud by chtěl, měl by nárok na to, aby mu to vrátila - je to bezdůvodné obohacení-jako když omylem pošleš peníze na jiný účet (tvoje blbost, ale máš národ to dostat zpět). Takže bych mu napsala, že to „započteš“ -to co přeplatil navíc oproti tomu co neposlal v srpnu. A pokud by se zase zpozdil, dala bych to exekutorovi na zajištění „běžného“výživného.
Abych to vysvětlila, soud mu nařídil 2tis. alimenty + 500,–Kč jako splátku dluhu (celkem 12tis.), takže těch 500,– měl platit dva roky, takže dle rozsudku do ledna 2012. Teď jsem tedy detailně kontrolovala platby a tu pětistovku navíc přestal platit v květnu 2013. Po celou tu dobu jsem byla samoživitelka, kolikrát jsem si musela půjčovat abych měla aspoň na jídlo, X krát jsem ho prosila o něco navíc, abych malému mohla koupit oblečení či vybavení pokojíku (to důležité - matraci do postele, skříňku na oblečení apod.), když mi nechtěl poslat peníze, tak jsem mu napsala např. velikost oblečení co nosí a jestli by mu něco neposlal, např. k narozeninám, Vánocům apod. NIKDY nic neposlal a to i přes to, že slíbil něco poslat!
Co se pravidelnosti placení týče, jak jsem se zmínila výše, opravdu neplatí pravidelně a bezproblémově. Musím se co měsíc připomínat a v uvozovkách mu „vyhrožovat“ soudem či trestním oznámením, aby poslal alimenty. Kolikrát neposlal 2-3 měsíce, tak jsem mu napsala že když nepošle peníze např. do pátku, tak jdu v pondělí podat trestn. oznámení a tak mi v pátek poslal třeba půlku dluhu za 3 měsíce a další měsíc jsem z něj dolovala druhou půlku plus alimenty za danný měsíc…
Jinak co se týče toho, co považuji za správné, tak si myslím, že to že posílal 500,– na víc z jeho vlastní blbosti a já teď po něm chci dluh, ano považuji to za správné. Věděl, jak na tom jsme, sám žil u matky zadarmo a veškeré své peníze propil po diskotékách, když jsem se ho ptala jestli ho zajímá jeho syn, tak řekl že nemá čas na to se na něj přijet podívat, ale pak na fcb lítaly fotky z propařeného víkendu…
@kobylka_sarinka moc smysl to nemá, protože by musel dlužit za víc jak 4 m. Pokud posílá každý měsíc aspoň něco, tak na něj vesměs nejsou páky
takhle jsou nastavené české zákony…
Ale co se týče alimentů, tak to není bezdůvodné obohacení, na to se to nevztahuje, to jsem si zjišťovala. Přece kdyby jsme se osobně domluvili, že mi pošle například tisícovku na dárek k Vánocům, poslal by mi to na účet a pak by šel na soud, že to nebylo navíc, tak by přece nemohl uspět…
@kobylka_sarinka Já bych na něho prděla a začala to řešit hned, ale ne formou trestního oznámení, ale exekučně, protože jinak se peněz nedočkáš.
@kobylka_sarinka píše:
Ale co se týče alimentů, tak to není bezdůvodné obohacení, na to se to nevztahuje, to jsem si zjišťovala. Přece kdyby jsme se osobně domluvili, že mi pošle například tisícovku na dárek k Vánocům, poslal by mi to na účet a pak by šel na soud, že to nebylo navíc, tak by přece nemohl uspět…
Jenže právní nárok na tu pětistovku navíc nemáš. Právní nárok nemáš ani na dárky k vánocům, narozeninám atd…takže kdyby si našel rafana advokáta, soud by mu to z největší pravděpodobností započítal proti tomu dluhu za srpen. Takže pozor na nějakou neoprávněnou exekuci, ať se to neobrátí proti tobě. Bohužel, chápu, že je těžké z takových peněz vyžít, ale soud to tak stanovil, takže správné to není a nárok tu není.
@Keyllah Ale vždyť tou pětistovkou splácí dluh na alimentech z dřívější doby, jestli jsem to pochopila dobře.
Já jsem to taky tak měla, že 3000,– normální alimenty plus k tomu splácel 5000,– za dluh na alimentech, který se udělal než se to dostalo k soudu.
Takže radím - napiš mu oficiálně, že ten přeplatek započítáváš vůči dluhu a jste k dnešnímu dni vyrovnáni. Ale s tím, že pokud bude stále posílat alimenty opožděně, dáš to na exekuci (na PČR by jsi s tím neuspěla, jemu to už někdo určitě taky řekl, dá se to jednoduše vygooglit, takže to má nejspíš na háku). Pokud by se zase opozdil, zašla bych za exekutorem s rozsudkem s tím, že bych si vyjela z el. bankovnictví kdy a jak pozdě mi ty alimenty platí a požádala exekutora o zajištění běžného výživného dopředu. S „dluhem“ ti to bohužel nevyjde, neb to není dluh. To bych do toho raději netahala, nebo se do toho zbytečně zapleteš…
@Barus20 píše:
@Keyllah Ale vždyť tou pětistovkou splácí dluh na alimentech z dřívější doby, jestli jsem to pochopila dobře.
Jenže tu splátku na dluh, hradil dál ještě dalšího půl roku co už byl dluh splacen…