Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Rýma není nemoc, nástup do školy je osvobozující v tom, že nemusíš hlídat každý zakaslani nebo smrknuti… a telocvik? Oni nez se prevlecou, nez si reknou pravidla, nauci se nastup, rozcvicka… cvicit budou vsehovsudy 20 min… hřiště, běhání po baráku nebo lítání s kamaradama o přestávce je to stejný, doma ho taky nebudeš držet na gauči pod dekou.. Pokud je mu ale tak zle, že chce odpočívat, tak nema chodit ani do školy. Proste všechno nebo nic.
@Katrinever píše: Více
To jsi vzala kde, s tim telocvikem. Bezne decka kvuli nachlazení necvici, protože treba nekaslou moc, pokud se jen normálně pohybuji nebo sedi, ale kdyz litaji, tak chrchlaji jak tuberaci.
Na tělocvik napsat omluvenku. My třeba řešíme problém krk u dcery. Není vůbec nachcípaná. Ale nemůže od minulého týdne polykat jídlo. Jakoby se tam jídlo zaseklo a podráždilo. Dětská v pátek dělala výtěr, napsala nějaké léky a smí pouze tekuté jídlo. Už jsme to řešili v jarních měsících. Na nic se nepřišlo. Teď se to stalo znovu.
Psala jsem holce dneska omluvenku pro učitelku, že má na týden zakázané od dětské lékařky zpívat. Takže prosím, omluvte trtr…, hodiny HV se účastnit bude, ale nemá týden zpívat. Děkuji.
Ke škole jsem přistupovala benevolentněji než ke školce, takže pomineme-li období covidu, kdy se někde řešila i vodová nudle při přechodu ze zimy do tepla, dítě s rýmou do školy chodí, pokud nesmrká co dvě minuty a netřeští z toho hlava. Kašel pokud není tuberácký, tak občasné odkašlání neřeším, prostě zdravý rozum, asi jako s čím jsem ještě ochotná lézt do práce. A z tělocviku jsem omlouvala, ne moc často, ale párkrát za ty roky mi prostě dítě nepřišlo ve své kůži. Ale rýma i na tělocvik v pohodě.
@ugluk píše: Více
Takže ucitelkam nepřijde teda divne, ze se omlouvá z důvodu nachlazení z tělocviku ale přitom do školy děti jdou? Já jsem z ty 1.tridy trochu vyjukana, tak nevim co je normální
@Anonymní píše: Více
Je to uplne běžné, ze decko necvici kvuli nachlazeni.
@vokishka píše: Více
Dekuju, tak já tu omluvenku napisu. Já jsem porad v závěsu školky, kdy se s rymou a kaslem do školky nesmělo, tak se bojím to “přiznat”, ale jestli je to běžné tak ho radši omluvím
@Anonymní píše: Více
jak už tu někdo psal, škola je v tomhle „osvobozující“, že nemusíš řešit každé zakašlání a zasmrkání OČRkem, a kupodivu jsou ty děti daleko zdravější, než byly ve školce
@ugluk píše: Více
Jojo, zdravý rozum, ten vídám ve školství už 20 let.
V sezóně viróz a jiných laskomin skoro denně volám rodičům, aby si přijeli pro své nemocné ratolesti (naměřena horečka, neustávající kašel apod.). Někdy se stane, že i taková osvícená matka, která zná své dítě nejlépe, pošle druhý den svoje dítko znovu do školy a voláme znovu ![]()
@Lojzísek píše: Více
Přesně, půlka třídy chodí nachlazená do školy, ti zdraví díky tomu lehnou taky.
Ještě ty matky děcka nadopují Paralenem, aby jim tu teplotu nenaměřili ![]()
Je jedno zda jde o nemocné dítě, či dospělého, první dny rýmy, kašle je člověk nejvíc infekční, tak proč nezůstat pár dni doma, než nakazit další..
Bohudík v práci už díky HO nikdo nemocný do kanclu nechodí, taky si to tam neprredavame, jako v jiných firmách
@Lojzísek píše: Více
No tak ty matky holt moc zdravého rozumu nemají. Poslat do školy dítě s horečkou nebo neustávajícím kašlem důkaz zdravého rozumu není. S běžnou rýmou chodí děti do školy běžné. Školka je jiná věc. Ale i tam mi učitelka dítě vracela s tím, že má příšernou žlutozelenou rýmu a já si byla zcela jistá, že nemá rýmu absolutně žádnou. Mohu-li soudit dle toho, že od čtyř odpoledne do osmi ráno nepoužilo jedinkrát kapesník a v noci dýchalo čisté nosem.
S normální rýmou úplně běžně. Ne samozřejmě s neutěšitelným kašlem, ve chvíli kdy mu z očí teče jak ďas a bolí hlava a nebo má teplotu.
Jako rýmu má půlka školy. ![]()
@Menton To by ty děti doma musely nechávat doma všechny rodiče. Což nehrozí. ![]()
Já dávám i s teplotou. Dám mu sebou prášky, sprej do nosu, pastylky na krk. Je to běžný, nejsem sama.
@Dollorres píše: Více
To, že ničíš zdraví svého dítěte není nic k chlubení.