Do boje se zaměstnavatelem
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Rodičovská dovolená vám končí podle termínu nahlášení, máte nárok za zařazení podle pracovní smlouvy. Dohoda- 5 měsíčních platů (2 měsíce výpovědní lhůty, 3 měsíce odstupného).
Co se týče šikany, prostudujte si zákoník práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Odpovím jen na tu první část, pokud máš papír kde žádáš zaměstnavatele o RD jen do určitého data a máš potvrzené převzetí, tak tě nemůže nutit nastoupi až ve 3 letech.
Druhou část nevím, ale zkus pohledat, byla tu diskuze, kde se to řešilo, odpovídal tam myslím @eumedon a bylo tam spousta rad na co si dát pozor a jak reagovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Vážení,
potřebuji spoustu rad jak se připravit na boj se zaměstnavatelem při nástupu do práce po RD.Situace je taková, že mám nahlášenou RD ke konci měsíce, ale v tu dobu ještě nebude mít dítě, na které RD pobírám 3 roky. Prodlužovat do 3 ale nechci. A z toho plyne 1. dotaz: může mě zaměstnavatel nutit nastoupit až ve 3 letech, přestože mám podanou písemnou žádost o RD do určitého dne?
Doporučuji nastudovat Zákoník práce §196 ( v kostce- zaměstnavatel je povinen poskytnou rodičovskou dovolenou v rozsahu, o který požádáte, nejdéle do 3 let věku dítěte)
Další dotazy nejsou specifikované, ale žádám o rady co (ne)dělat při nástupu. Původně jsem se chtěla se zaměstnavatelem dohodnout na nějakém odstupném s tím, že už tedy nenastoupím. Zpět mě totiž vzít nechce, má k tomu své důvody, které respektuji. Nerespektuji však to, že když mě tam nechce, tak že „vypadnu“ dohodou bez koruny. Ohání se mimo jiné tím, že to vím. Takže jsem mu řekla, že tedy do práce nastoupím. A teď jde o to, že se mě bude snažit vytlačit. Pokud s tím máte někdo konkrétní zkušenosti, napište mi na co si mám dávat pozor.
Díky za odpovědi a jakékoliv postřehy k tématu
V pracovní smlouvě mám definovanou náplň práce, ale už teď vím, že mě ji nedá a bude se mi snažit dát práci takovou, abych měla minimální přístupy do systému (možná i žádné). Děsím se i toho, že mě první pracovní den znemožní přístup do firmy a pak dostanu důtku, že jsem nepřišla včas.
Jak správně vyhodnotit, kdy už mě šikanuje (jinou prací než uvedenou ve smlouvě) a jak se proti takovému chování bránit? Co všechno může dávat za důtky, aby mě pak vyrazil s okamžitou platností?
NN
opět vše popsáno v ZP §47 (… je zaměstnavatel povinen je zařadit na jejich původní práci a pracovniště. Není-li to možné proto, že původní práce odpadla nebo pracoviště bylo zrušeno, zařadí je zaměstnavatel podle pracovní smlouvy) Takže MUSÍ vám dát místo, které jste vykonávala před mateřskou, pokud není, pak to, co je ve smlouvě (může se shodovat). Nic víc ani míň. Pokud by vám nabízel jiné místo, pak by vám musel dát podepsat dohodu o změně pracovní smlouvy, na kterou nemusíte přistoupit. Pak ze zákona následuje odstupné podle odpracovaných let. Doporučuji opravdu přečíst v zákoníku, je běžně dostupný na internetu. Pak budete mít ucelené informace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@blecha72 zákoník práce mám jakožtakož nastudovaný, ale vím, že praxe je pak trochu jiná. Hlavně jde o to, nenechat se zmanipulovat a neudělat nějakou blbost pod tlakem…ráda bych se toho vyvarovala, takže chci být připravená na nejhorší. I tak děkuji za radu
NN
- Citovat
- Upravit
Já zaměstnavateli v podstatě dopředu řekla, že pokud mi bude dávat účelně nějaká napomenutí, tak na něj zavolám inspekci. Nakonec jsme se domluvili na odstupném.
- Citovat
- Upravit
K prvnímu dotazu - zaměstnavatel tě nemůže nutit nastoupit až ve třech letech dítěte, pokud jsi RD nahlásila do určitého data, tak následující pracovní den prostě nastupuješ.
A k tomu dalšímu - zaměstnavatel ti musí přidělit práci v souladu s pracovní smlouvou, nemůže tě jen tak ze své vůle přeřadit třeba z účetní na uklízečku. Jestli se bojíš, že ti znemožní přístup do firmy, aby ti pak mohl „zatopit“, tak si s sebou první den vezmi nějakého svědka, který ti dosvědčí, žes tam byla a chtěla pracovat. A i když to bude opruz, tak se prostě nehni z místa, dokud tě buď nepustí nebo ti nedá písemě, že do firmy nesmíš. Dohodu bez odstupného rozhodně nepodepisuj, jestli ti chce dát výpověď, tak ze zákonného důvodu, s dvouměsíční výpovědní lhůtou a odstupným. Dohodu bych podepsala jedině s odstupným odpovídajícím zákonnému + výpovědjí lhůtě a MUSÍ v ní být uvedený důvod, který ti zajistí, že ti na pracáku nezkrátí podporu. V každém případě si jakoukoliv dohodu vezmi domů k podrobnému prostudování, nepodepisuj na místě.
Jo a nástup zpět bych předem oznámila písemně, nějak jako „toho a toho dne mi končí rodičovská dovolená a od data xy nastupuji zpět na své místo a žádám o přidělení práce podle platné pracovní smlouvy“ - poslat doporučeně a uschovat podací lístek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Já zaměstnavateli v podstatě dopředu řekla, že pokud mi bude dávat účelně nějaká napomenutí, tak na něj zavolám inspekci. Nakonec jsme se domluvili na odstupném.
to jsem mu řekla taky a ohradil se, že mu vyhrožuju ![]()
NN
- Citovat
- Upravit
Rekla bych, ze zaklad je nic nepodepisovat bez dukladneho procteni a veskerou komunikaci a domluvy se zamestnavatelem vest pisemne nejlepe formou doporucenych dopisu, nebo potvrzenych prevzeti. To pisemne oznameni o nastupu do prace je dobry napad.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
to jsem mu řekla taky a ohradil se, že mu vyhrožuju
NN
Spousta lidi nechape pojem vyhrozovani- ty mu nevyhrozujes, neni to bezpravni vyhruzka, jen mu oznamujes, jak budes v pripade sporu postupovat..jinak o den navratu pozadej pisemne s dodejkou a v den nastupu si vem svedka, vypoved bez duvodu a bez odstupneho nepodepisuj.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Vážení,
potřebuji spoustu rad jak se připravit na boj se zaměstnavatelem při nástupu do práce po RD.Situace je taková, že mám nahlášenou RD ke konci měsíce, ale v tu dobu ještě nebude mít dítě, na které RD pobírám 3 roky. Prodlužovat do 3 ale nechci. A z toho plyne 1. dotaz: může mě zaměstnavatel nutit nastoupit až ve 3 letech, přestože mám podanou písemnou žádost o RD do určitého dne?
Další dotazy nejsou specifikované, ale žádám o rady co (ne)dělat při nástupu. Původně jsem se chtěla se zaměstnavatelem dohodnout na nějakém odstupném s tím, že už tedy nenastoupím. Zpět mě totiž vzít nechce, má k tomu své důvody, které respektuji. Nerespektuji však to, že když mě tam nechce, tak že „vypadnu“ dohodou bez koruny. Ohání se mimo jiné tím, že to vím. Takže jsem mu řekla, že tedy do práce nastoupím. A teď jde o to, že se mě bude snažit vytlačit. Pokud s tím máte někdo konkrétní zkušenosti, napište mi na co si mám dávat pozor.
V pracovní smlouvě mám definovanou náplň práce, ale už teď vím, že mě ji nedá a bude se mi snažit dát práci takovou, abych měla minimální přístupy do systému (možná i žádné). Děsím se i toho, že mě první pracovní den znemožní přístup do firmy a pak dostanu důtku, že jsem nepřišla včas.
Jak správně vyhodnotit, kdy už mě šikanuje (jinou prací než uvedenou ve smlouvě) a jak se proti takovému chování bránit? Co všechno může dávat za důtky, aby mě pak vyrazil s okamžitou platností?
NN
Pokud bys nastoupila ten první den a on tě pošle domů, že pro tebe nemá práci, ať přijdeš další den, tak si to nech napsat písemně. Je možné, že ti pak dá áčko a to je pro něj zelená k tomu, aby ti dal výpověď.
Příspěvek upraven 17.09.14 v 15:55
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to tak jak píše @Kassy .
Jen doplňující info: Par. 47, o kterém píše @mall1976 se týká pouze návratu po MD. Po RD Tě již nemusí zaměstnavatel zařadit na „stejnou židli“, ale jsou Ti povinni přidělovat práci dle pracovní smlouvy.
Takže hodně záleží na tom, jak máš definovanou pracovní pozici v pracovní smlouvě, jak široce a co se vše pod název pozice dá schovat.
Popis pracovního místa je totiž jednostranný právní akt (který konkretizuje pracovní zařazení), takže tam Ti může zaměstnavatel napsat cokoli, co alespoň trochu odpovídá pracovnímu zařazení ve smlouvě.
- Citovat
- Upravit
@j.a.n.i1 Hledám to. Zakladatelčin zaměstnavatel je blbec. Nemá pravdu v ničem, nač se zakladatelka ptá. Je na to i judikatura. Odpovím, strpení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
to jsem mu řekla taky a ohradil se, že mu vyhrožuju
NN
Z toho si nedělej hlavu. Já se na začátku toho všeho chtěla jen domluvit a on mi místo nějakého rozumného kompromisu nabídl práci naprosto mimo smlouvu, abych odešla sama.
- Citovat
- Upravit
Vážení,
potřebuji spoustu rad jak se připravit na boj se zaměstnavatelem při nástupu do práce po RD.
Situace je taková, že mám nahlášenou RD ke konci měsíce, ale v tu dobu ještě nebude mít dítě, na které RD pobírám 3 roky. Prodlužovat do 3 ale nechci. A z toho plyne 1. dotaz: může mě zaměstnavatel nutit nastoupit až ve 3 letech, přestože mám podanou písemnou žádost o RD do určitého dne?
NN