Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, jsem v pr. čicích. Dnes jsem úplně náhodou zjistila, že má kluk (5,5 roku) měsíc prošlý pas a dnes jsme chtěli vyjet do Chorvatska. Ani bych na to nepřišla a teď nevím, co s tím. Oba kluci se těší, jenže riskovat pokutu nebo že nás na hranicích vrátí se mi nechce. Ani to teď v pátek nijak nevyřeším… co byste dělaly?
Bez platného dokladu vůbec.
Nedávno tady paní řešila ustřihlý roh občanky - to jí pustili bez problémů. Takže se vybal. Jiná rada není.
@ivabozi to jste chtěli jet na pas, kdy dítěti nebyl ani půl rok? ![]()
Nemá občanku?
@ivabozi Nejela bych, jedině nechat udělat rychlopas ale ten ti asi dnes nikde neudělají. Tak cestu o pár dní odložit no.
Zkusila bych asi zavolat jestli jde vyřídit nějaký dočasný nebo potvrzení nebo něco místo pasu pro dítě. My jezdíme každý rok a nikdy nám pasy nekontrolovali. Uviděli české pasy a mávly „jeď“. A to jezdíme až do Bosny a dál.
@ivabozi Zkus si zavolat na úřad, třeba by se s tím dalo něco udělat.
Hlavně tedy pokud jsi chtěla jet s pětiletým dítětem, které bylo foceno na pas jako kojenec, tak už vás stejně nemuseli pustit. Takže nakonec třeba máte štěstí, že jste se na cestu ani nevydali.
Aspoň máte poučení pro příště, že je nutné kontrolovat platnost a hlevně dětem pasy pravidelně měnit ještě před propadnutím (i dospělým, pokud se nějak výrazně změní podoba)
@kontramatka No jo jenže nikdy nevíš na koho narazíš, za ty problémy to pak nestojí. Někdo jen mávne, jiný se bude třeba chtít podívat důkladně.
Namátková kontrola dokladů může být i jinde, ne jen na hranicích.
Nejela bych. Jezdíme každý rok a letos jsme po letech ty pasy fakt potřebovali.
Cesta tam Chorvatsko-Slovinská hranice - tam stačilo jen, že viděli počet pasů a lidí. Ale cesta zpátky byla výživná. Na Chorvatsko Slovinské hranici nás kontrolovali úplně (prolistoval všechny 4 pasy). Na Slovinsko Rakouské stál policajt a jen mála rukama. A v deset večer u Pasova na Rakousko Německé - policie se samopalem a některá auta kontrolovali poctivěji a některá jen odmávli.
@arinecka píše:
@ivabozi Zkus si zavolat na úřad, třeba by se s tím dalo něco udělat.
Tak třeba při pátku mají u nás v Karviné úřady zavřeno. Nebo max do 12 hodiny. Což už jaksi zakladatelka nestihne.
@arinecka píše:
@kontramatka No jo jenže nikdy nevíš na koho narazíš, za ty problémy to pak nestojí. Někdo jen mávne, jiný se bude třeba chtít podívat důkladně.Namátková kontrola dokladů může být i jinde, ne jen na hranicích.
já bych taky rozhodně nejela. jen jsem to uvedla, že pokud nejsou „hnědí“, tak je nikdo kontrolovat nebude. Samozřejmě se může cokoliv stát během dovolené a bez pasu se s nima nikdo bavit nebude a jsou to šílené komplikace a problémy. To je bez debat.
Pokusila bych se cestu o týden odložit a vyřídit rychlopas, případně bych nejela vůbec. Na hranicích kontroly jsou - zkušenost 3 týdny zpět.