Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ivabozi píše:
Dnes jsem úplně náhodou zjistila, že má kluk (5,5 roku) měsíc prošlý pas a dnes jsme chtěli vyjet do Chorvatska.
Pokud kontroluješ doklady až v den odjezdu, tak platí leda to krásné úsloví, že za blbost se holt platí. ![]()
@Hanney píše:
@ivabozi jako co chceš radit? Tak jeďte, v nejhorším vás vrátí
Já jsem chtěla jet s dětmi do Německa na výlet s jednou organizací od nás, ale nejdeme, taky mají propadlé pasy. Problém nemusí být kontroly na hranici, ale zastavení policií, pak prý se tráví čas na stanici ověřováním, že ty děti jsou fakt Tvoje a ne cizí. Já jsem to neriskla ani pár km za hranice.
@LAlezane píše:
Pokud kontroluješ doklady až v den odjezdu, tak platí leda to krásné úsloví, že za blbost se holt platí.
Tak nejak. Moc nechapu, jak muze nekdo nahodou zjistit, ze pas, ktery nechal delat pulrocnimu miminu pred 5 lety je neplatny. Btw jedna z podminek platnosti pasu je, ze fotografie musi odpovidat skutecnosti; tkz ten pas byl uz neplatny tak jako tak.
@LAlezane píše:
Pokud kontroluješ doklady až v den odjezdu, tak platí leda to krásné úsloví, že za blbost se holt platí.
Hele, já třeba měla paní, kterou jsem odbavovala na letišti v Mošnově. Dostala ode mě pokyny, voucher. Šla se odbavit na přepážku s kufrem, vnoučkem, dědou. A víš co? Jen co jsem odbavila poslední, tak za mnou přišla s brekem, že jí paní do letadla nepustí, protože má prošlý pas. Tak jsem jí říkala, nebrečte, zkusíme to vyřídit na občanku (je to cca 6 let zpátky), letěla do Bulharska. A vytáhla občanku a zjistila, že jí má taky prošlou ![]()
Tak jí říkám, paní, posílali jsme týden před odletem pokyny, četla jste je? Je tam psáno, že si máte zkontrolovat doklady. No co udělala? Nic nezkontrolovala, takže babička zůstala doma a dědeček s vnoučkem odletěli do Bulharska sami.
A souhlasím, s tebou, za BLBOST se platí.
@lucenka píše:
Hlavně tedy pokud jsi chtěla jet s pětiletým dítětem, které bylo foceno na pas jako kojenec, tak už vás stejně nemuseli pustit. Takže nakonec třeba máte štěstí, že jste se na cestu ani nevydali.
Aspoň máte poučení pro příště, že je nutné kontrolovat platnost a hlevně dětem pasy pravidelně měnit ještě před propadnutím (i dospělým, pokud se nějak výrazně změní podoba)
Není pravda. Dcera byla na pase jako holohlavý kojenec, dneska má hlavu plnou dlouhých vlasů, naprosto k nepoznání od fotky v pase. Pustili nás bez problémů. Starší dcera letos jela za námi autobusem o něco později a nějaký dobroduh se vydal do Chorvatska jen s rodným listem, neb měl propadlý pas i OP. Dcera to ještě vykomunikovávala na hranicích s HR s tou jejich milicí. Pustili je s tím, že se musí o týden později vracet tím samým přechodem. Takže bych to možná riskla, vzala prošlé pasy a rodné listy děcek, zdravotní průkazky a nějak to dopadne. Když tak se vrátí, no. Risk je zisk.
@Gába27 píše:
Není pravda. Dcera byla na pase jako holohlavý kojenec, dneska má hlavu plnou dlouhých vlasů, naprosto k nepoznání od fotky v pase. Pustili nás bez problémů. Starší dcera letos jela za námi autobusem o něco později a nějaký dobroduh se vydal do Chorvatska jen s rodným listem, neb měl propadlý pas i OP. Dcera to ještě vykomunikovávala na hranicích s HR s tou jejich milicí. Pustili je s tím, že se musí o týden později vracet tím samým přechodem. Takže bych to možná riskla, vzala prošlé pasy a rodné listy děcek, zdravotní průkazky a nějak to dopadne. Když tak se vrátí, no. Risk je zisk.
To jste měli štěstí. Taky vás na ten pas pustit nemusli
@lucenka píše:
To jste měli štěstí. Taky vás na ten pas pustit nemusli
No, pustili. Manžel sice na pase s vousama vypadá jak terorista, ale fakt nás neřešili. Akorát mu teda na zpáteční cestě „vyčinila“ Slovinka, proč má přelomený pas (nosí ho v zadní kapse kalhot, když jezdí na Slovensko). Tak jsem mu začala nadávat a raději nás pustila. ![]()
Zrovna do Chorvatska bych s prošlým pasem nejela. Ale stalo se nám to letos taky. Nemám ráda cestovky, takže dovolené zařizuji od A so Z sama. Jsem pečlivá a vše vždy několikrát kontroluji. A letos jsem zapoměla na dětské pasy. Prostě se někdy stane, kvůli tomu bych zakladatelku hned nekritizovala. Děto měli pasy prošlé asi 2 měsíce. Naštěstí mají obě dvě i občanky a ty byli platné a ty do země destinace.
Třeba je to rada pro příště, mít pro děti kromě pasů vyřízené i OP. I pečlivému se stane, že mu něco uteče a když je prošl jeden doklad, tak je v zásobě druhý.
Rozhodla bych se podle toho, jestli bych měla zaplacené ubytování. Pokud ano, holt bych to riskla. Pokud ne, zůstala bych doma, případně v Rakousku zatočila do Itálie (tam se to neřeší). ![]()
@kontramatka píše:
já bych taky rozhodně nejela. jen jsem to uvedla, že pokud nejsou „hnědí“, tak je nikdo kontrolovat nebude. Samozřejmě se může cokoliv stát během dovolené a bez pasu se s nima nikdo bavit nebude a jsou to šílené komplikace a problémy. To je bez debat.
bude. Jako ještě před pár lety bych i snad jela, na hraniciích nikdy ani noha. Ale ted ná skontrolovali za cestu tam a zpátky 4×
Rozhodne bych nejela.
Dospely at si riskuje sam za sebe, co chce, ale s ditetem bych to urcite nedelala.
Pokud si dite na fotce podobne neni, a to mimino vs. petilete dite fakt neni, tak pas opravdu platny neni.
Ze nekdo nekdy nekde nekoho takhle pustil je vec druha. Platny nebyl. ![]()
To docela naštve no
já bch to s prošlým, a s 5 letým dítětěm možná i riskla, buď vám to projde, nebo ne no ![]()
Jsem asi jedna z mala, ale pokud je zaplaceny ubytko tak bych to riskla. Vzala bych proslej pas a rodnej list. A s tim ze na pase je mimino a je teda neplatnej.Ja to resila letos, chtela jsem pro dceru novej pas a pani na urade mi zatvrzele tvrdila ze tenhle je proste platnej a musej ji na nej pustit. Nakonec jsem pro jistotu brala RL, ale nikde nikdo nemel problem a to tam fakt neni k poznani.
@Nairol píše:
Rozhodne bych nejela.
Dospely at si riskuje sam za sebe, co chce, ale s ditetem bych to urcite nedelala.Pokud si dite na fotce podobne neni, a to mimino vs. petilete dite fakt neni, tak pas opravdu platny neni.
Ze nekdo nekdy nekde nekoho takhle pustil je vec druha. Platny nebyl.
Pas dítěte je platný 5 let. Předpokládám, že zákonodárci si byli vědomi faktu, že dítě vypadá jinak v 6 měsících a jinak v pěti letech. Pokud by snad byl problém s vizáží dítěte na fotce porovnáním s realitou, mohli určit platnost dětského pasui např. na 2 roky. Tudíž, jestliže je pas platný 5 let, tak nazdar. Nebudu řešit vydání nového pasu, protože si někdo myslí, že ho nepustí. Pustili a vůbec to neřešili. Někteří totiž ještě mají pět pohromadě. Prokristapána, nebuďte ze všeho tak připo. raní. ![]()
Nejela bych, nejde jen o kontrolu na hranicích, kdyby se nedejbože něco přihodilo, tak byste mohli mít problém i při ošetření u lékaře (stalo se to kamarádce taky v Chorvatsku)