Do divadla ve večerních šatech

2
9.10.22 22:37

Do divadla ve večerních šatech

Měla bych prosím dotaz, v úterý jdeme s manželem do státní opery na operu La traviata, kam jsme byli pozváni. Pro tuto příležitost jsem si chtěla obléci dlouhou plesovou toaletu z tmavomodrého sametu s odhalenými zády, bez rukávů po mé babičce, moc se mi líbí, a i když jsou šaty staré asi šedesát let, přijdou mi hodně dobré, narozdíl od některé dnešní konfekce, co jsem se třeba dívala v Peek & Cloppenburg. K tomu jsem si chtěla vzít štrasový narámek, náušnice a babiččinu štrasovou kabelku. Moje kamarádka mi ovšem radí, že se taková večerní róba a výraznější štrasové šperky do divadla nehodí a mám si prý raději třeba vzít nějaké jednoduché koktejlky nad kolena, prý tam chodí návštěvníci klidně i v riflích nebo teplákovce. Manžel jde ve smokingu a tak jsem k němu chtěla ladit, ale zase nechci abychom tam byli s manželem za „exoty“. Děkuji za případnou radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
9.10.22 22:57

Ty šaty si vem, jsou moc pěkné, ale stylingem je spíš shoď, protože jinak budeš overdressed.

Takže bych si je vzala snějakýma jednoduchýma lodičkama a nebo balerínkama, spíš jedoduchou kabelku a jednodušší šperky.

Velká večerní se nosí spíš na premiéry - většina lidí okolo v lepším případě bude ve malé večerní, spíš smart casual.

Smoking je rozhodně příliš, ať jde normálně v obleku.

Jestli chcete někam vytáhnout smoking a velkou róbu s velkým stylingem, tak chcete lístky na nějaký větší ples a nebo teda nějakou tu premiéru.

Stylové to bude v únoru na Šaty dělají člověka :-D

https://www.narodni-divadlo.cz/…ka-119796283

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
9.10.22 23:00

Tak raději budu v divadle za exota, který se hezky a společensky obleče. Než jít v riflích, teplácích nebo podobném nevhodném. To se hodí na dědinu na venkovní zábavu nebo na diskotéku. Barbaři. Do divadla v riflích :cert:.
Jen jim ukažte, jak se mají lidi oblékat do divadla.
Cokoli společenského, slušivého, důstojného pro místo. Kde jdete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
9.10.22 23:11
@Hanka1972 píše:
Moje kamarádka mi ovšem radí, že se taková večerní róba a výraznější štrasové šperky do divadla nehodí a mám si prý raději třeba vzít nějaké jednoduché koktejlky nad kolena, prý tam chodí návštěvníci klidně i v riflích nebo teplákovce.

Byt tebou, Máňu neposlouchej, ta vi jen to co jedna pani povidala nebo videla v divadle maximalne Pazouta. :-) Ve statni opere jsem byla nekolikrat a fakt jsem tam nikdy nikoho v teplacich ci riflich nevidela :P Ja osobne jsem zastancem dress code i kdybych v nem byla jedina :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34993
9.10.22 23:15

@Hanka1972 šaty jsou v pořádku, i když budeš vůči okolí trošku overdressed, ale to proto, že oni nebudou vhodne oblečení. Tmavě modrý samet je nadčasový :palec: Štrasove prvky bych nebrala, působí lacině, raději jednoduchý řetízek, zlatý, stříbrný, chirurgická ocel
Kabelka lodičky taky tak - jednoduché, nenapadne. Ať se to netluce a nejsi jak Id kolotoče.

Smoking je na peru akorát, ale v dnešní době je v pohodě černý nebo aspon hodně tmavě sedý oblek. Nic barevného. Ke smokingu motýl a k obleku kravatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31010
10.10.22 06:10

Šaty jsou pěkné, v teplakovce jsem ve Státní opeře a podobném pražské divadle nikoho nepotkala, to je zase jen jedna paní povídala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21964
10.10.22 06:53
@Cuddy píše: Šaty jsou pěkné, v teplakovce jsem ve Státní opeře a podobném pražské divadle nikoho nepotkala, to je zase jen jedna paní povídala.

No, já bohužel v národním divadle na baletu tu teplakovku potkala… A džíny tam jsou úplně běžné.
Jinak šaty jsou super, jen šperky a psaníčko bych vzala neutrální, jak už tady bylo napsáno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14949
10.10.22 08:19

Saty jsou samy o sobě krásné a určitě vhodne, ale dnešní doba je taková, ze i na večerní operu se takové nenosí. Ženy mají v nejlepším případě tmavě společenské nebo business saty, v ostatních případech společenské nebo business kalhoty nebo sukni s halenkou nebo svetrikem, v horších případech letní saty, o kterých se mylně domnívají, ze když jsou to saty a třeba i drahy, hodi se to do divadla vždy. Muži nosí oblek, nejlepe tmavý, nebo pak proste “nějaké” kalhoty a “nějaký” vršek - svetr, košile, vesta, separátní neformální sako nebo blejzr.

Nerikam, ze je to správně, pouze popisuji stav, jak to bývá. Ve velké večerní jsem tam potkala vždy maximálně jednu ženu :lol: možná někdy i dvě. Je to velká Škoda, kam jinam si takové saty obléci, ze? Ale když takové mas, kašli na ostatní a proste si je vem. Budeš tam jednoznačně nejhezčí divačka ;) ;) ;) já jsem si přišla jako mimoň i v honosnejsich šatech ke kolenum, mezi všemi temi pouzdrovkami, kalhotami a letními věcmi na raminkach jsem dost vycnivala😃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
10.10.22 08:34

@Kelsey Vtipné je, ze když my z města jdeme občas na vesnickou zábavu k příbuzným, připadáme si tam pomalu jako hadrníci, jak tam mají všechny holky plesové róby a chlapi myslivecké, hasičské a jiné slavnostní uniformy a přijedou naleštěným autem, i když bydlí 20m daleko. Zato do Státní opery se chodí v teplákách 🙄 a celebrity chodí ve večerních róbách i do kina…

@Hanka1972 To, že jde někdo do opery v ryflích znamená, ze je to buran a ne příklad hodný následovaní. Ty šaty si vezmi, jsou krásné a pro tu příležitost naprosto vhodné. Já bych možná volila decentní šperky, ale jestli nad ráda výrazné, tak proč ne. Nevhodné to nebude, kam jinam by si měl člověk takové šperky vzít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
10.10.22 08:59

Ty šaty jsou nádherné, na operu bych si je vzala. Dacani v riflích tam budou 100%, to ale neznamená, že se jim oblečením přizpůsobíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3855
10.10.22 09:00

V divadlech v Praze se nosí skutečně všechno, od rób až po rifle s kostkovanou košilí. Ty šaty jsou krásné, naprosto se do opery hodí. Ale mně by v nich asi byla s těmi odhalenými zády a bez rukávů zima. Ono se asi teď v těch divadlech moc topit nebude a když se sedí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22266
10.10.22 09:46

Osobně mám doslova averzi na samet, takže ty šaty považuji za naprosto příšerné, ale to je samozřejmě čistě můj problém - stylově se do Státní opery hodí velmi dobře. Jen bych vynechala ty štrasové doplňky a především si s sebou vzala něco přes ramena, protože takto ti tam bude zima.

@Cuddy píše: Šaty jsou pěkné, v teplakovce jsem ve Státní opeře a podobném pražské divadle nikoho nepotkala, to je zase jen jedna paní povídala.

Ale není, to jen Ty jsi měla zrovna štěstí… V ND, Státní opeře i Stavovském divadle se vyskytuju dost často a nejrůznější kombinace triček, tílek, džínů a značkových sportovních souprav v nich potkám pokaždé… a bohužel nejen u cizinců (u nichž by se to třeba ještě dalo ne omluvit, ale alespoň pochopit), ale i u českých návštěvníků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
10.10.22 10:39
@Kelsey píše:
Tak raději budu v divadle za exota, který se hezky a společensky obleče. Než jít v riflích, teplácích nebo podobném nevhodném. To se hodí na dědinu na venkovní zábavu nebo na diskotéku. Barbaři. Do divadla v riflích :cert:.
Jen jim ukažte, jak se mají lidi oblékat do divadla.
Cokoli společenského, slušivého, důstojného pro místo. Kde jdete.

„Jak se mají lidé oblékat do divadla“? Tak aby se cítili dobře a neuráželi svým vkusem okolí. Asi jsem buran, ale do divadla a na operu chodím po práci a neberu to jako „společenskou záležitost“, ale jako intelektuální událost. Chodím v oblečení, které jsem měla v práci. Nejsou to tedy tepláky, ale často je to něco casual. Myslím, že hra nebo opera mě mnohdy více obohatí než ty, kteří přijdou sice v různýmch kreacích (a ruku na srdce, on se ten venkovan dá mnohdy lehce poznat), ale v hlavě po skončení představení vymydleno a jediný zážitek je ten, že to „tam bylo pěkné“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14949
10.10.22 10:43
@samantafox píše:
„Jak se mají lidé oblékat do divadla“? Tak aby se cítili dobře a neuráželi svým vkusem okolí. Asi jsem buran, ale do divadla a na operu chodím po práci a neberu to jako „společenskou záležitost“, ale jako intelektuální událost. Chodím v oblečení, které jsem měla v práci. Nejsou to tedy tepláky, ale často je to něco casual. Myslím, že hra nebo opera mě mnohdy více obohatí než ty, kteří přijdou sice v různýmch kreacích (a ruku na srdce, on se ten venkovan dá mnohdy lehce poznat), ale v hlavě po skončení představení vymydleno a jediný zážitek je ten, že to „tam bylo pěkné“.

A jaký jiný zážitek z toho chceš mít? Nějaké intelektuální požitky jsem si z divadla přinášela v pubertě a adolescenci, proste během studia na konzervatoři, to jsem to fakt hodně žrala a chodila porad někam, měla permanentky snad všude, kam to šlo :lol:. Ovšem když člověk hodně žere, tak se prezere, a teď když mužu, jdu si tam proste sednout, hezky se oblecu, a když se dá na konci říct, ze je to dobre a pekne, jsem spokojena. Ne vždycky to tak bývá :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22266
10.10.22 10:46
@samantafox píše:

Jestliže chodíš do Státní opery nebo do Národního divadla „casual“ v oblečení z práce, tak ano - bohužel to jinak nazvat nelze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna zdravého obouvání

Ikona - Eva Žáková

Ing. Eva Žáková