Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chci se zeptat do kdy dáváte mimču čepičku aby mu nenafoukalo do oušek?
Máme 3 měsíce, dávám malému pořád čepičku ven, ale chci se zeptat když je teplo, třeba 20 stupňů jestli je to pořád potřeba?
Projde mi, že se v ní pak paří, ale zase mě někdo straší, že mu nafouká do oušek, že by měli mít čepičku pořád venku 🙄
Díky za rady 👍🏼
@Likkik
Já jsem dávala vždy nějakou pokrývku hlavy. Když bylo už příliš teplo, tak jsem dávala letní šátečky nebo čepečky.
@Likkik píše:
Ahoj holky,
chci se zeptat do kdy dáváte mimču čepičku aby mu nenafoukalo do oušek?
Máme 3 měsíce, dávám malému pořád čepičku ven, ale chci se zeptat když je teplo, třeba 20 stupňů jestli je to pořád potřeba?
Projde mi, že se v ní pak paří, ale zase mě někdo straší, že mu nafouká do oušek, že by měli mít čepičku pořád venku 🙄
Díky za rady 👍🏼
A co se podle těch chytrých lidí stane, když „mu nafouká do oušek“? Navíc, jak se to má stát, když dítě leží v hluboké korbě kočárku, kde se nehne vzduch?
Mám první dítě v srpnu, druhé v dubnu, čepičku první nenosilo vůbec, až někdy v říjnu a druhé možná tak dva měsíce, když to přeženu.
Dcera je narozená v červnu a přes léto jsem ji čepičky moc nedávala. Ani žádnou jinou pokrývku, protože stejně byla ve stínu v kočárku
tomu jako fakt veris? Ze je to nebezpecny? Jako ze tomu verila moje jednoducha extchyne, to jsem jeste pobrala…ale dnesni mlada matka s pristupem k internetu a informacim?
Boze, to je stredovek.
Nebezpecny pro mimino je prehrati. Rozhodne ne nejaky nafoukani do ousek nebo ze je mu trochu zima.
@Likkik kluk se narodil v půlce května a čepici měl na cestu z porodnice. Teď bude mít 4 roky a už jsme konečně vyměnili čepici a nakrcnik za ksiltovky na léto. U nás se to počasí furt nějak honilo. Pokud miminu vylozene nefuci do kočáru, tak už teď odpoledne není důvod.
Kdyz je zima.
Mam dite narozene v zahranici a furt, kdyz jsem prvni pulrok posilala fotky, se mi vratilo „A kde ma cepicku?“ Jak vysvetlit rodine, ze tam to pomalu povazovali za pokus o vrazdu prehratim, zejmena davat cepicku uvnitr, jak byvalo kdysi zvykem u nas, povazovali za naprostou silenost ![]()
@unuděná píše:
A co se podle těch chytrých lidí stane, když „mu nafouká do oušek“? Navíc, jak se to má stát, když dítě leží v hluboké korbě kočárku, kde se nehne vzduch?
Mám první dítě v srpnu, druhé v dubnu, čepičku první nenosilo vůbec, až někdy v říjnu a druhé možná tak dva měsíce, když to přeženu.
Hele já mám s cepickou dobrou zkušenost, starší strasne trpěl na uši jednu dobu, a když neměl čepici a ofouklo ho, hned si stěžoval na bolest
když měl třeba i jen lehkou cepicku, byl v pohodě, a pak věkem to přešlo samozřejmě ![]()
@Semtex píše:
Hele já mám s cepickou dobrou zkušenost, starší strasne trpěl na uši jednu dobu, a když neměl čepici a ofouklo ho, hned si stěžoval na bolestkdyž měl třeba i jen lehkou cepicku, byl v pohodě, a pak věkem to přešlo samozřejmě
Jenže to asi nebyl kojenec, žejo. Miminko venku leží v kočáře, hlubokém
Starším dětem jsem pak taky čepičku dávala, tenkou bavlněnou ještě tak do 15 stupňů, ale mimčo v kočárku si zbytečně paří hlavu, což je jediná část těla, kterou se může v tom kočáře ochlazovat.
Podle pocitu
v kocare se vzduch nehne, tam bych odpoledne klidně čepici už nedala. Ráno a večer jo, nebo když by byl v nositku, tak taky. Anebo kdybych měla pocit, že je mu v čepici příjemněji. Já čepici nosím i v době, kdy ostatní chodí pomalu v tričku. Usila jsem si jednu velmi slabou právě na toto počasí. Mně když ofoukne, tak mě bolí čelisti, hlava, zuby, uši… jsem na to nějak náchylná, tak prostě nosím čepici a je mi úplně jedno, že si někdo myslí, že je už na čepici teplo. Stejně tak je do z dětí je asi po mně, pořád mrzne, tak taky nosí čepici, i když zbylé dvě už nosí kšiltovky nebo nic..
Jako ja si osobne myslim, ze kdyz ma nekdo potize v dospelosti s tim, ze ho ofoukne, je to tim, ze je proste zchoulostivelej. Muzu se plest, jasny. Ale ja jsem ze zdravotnicky rodiny. Odmala jsme byli otuzovani. Ne ze by nas nekdo hazel do studeny vody, to fakt ne ale nekonalo se zadny zbytecny navlikani a blbnuti s teplickem. Mne je petactyricet a nezazila jsem, ze bych byla nemocna, ze jsem prochladla. Virozu chytim tak jednou za dva roky.
Syn měl čepici asi 3 dny po porodu, pak za celé 2 roky ani jednou. Narodil se vlasaty a je pořád, čepice nechce, nesnese, odmítá. (Což já i jeho táta taky). V zimě jsem poslouchala od cizích lidí na ulici, že dítě nemá čepici
Tchyně dokonce nakoupila asi 10 druhů, vše ji hodil na hlavu, tak pochopila, že prostě NE
jinak foukat do uší může jak chce, nic to nezpůsobí narozdil od přehřátí hlavy ![]()
@Tarjei ono asi i genetika. My ani jako Mali jsme nebyli nemocní a ani teď nic extra. Kluk občas nějaká rýma, ale třeba na uši jsme nikdy nikdo netrpeli. Ale pamatuju sestrenku, ze te pichali uši snad ob měsíc a i v těhotenství.
Nikdy jsem na nejake nafoukani do ousek nehrala.
Cepicku jen kvuli zime, jinak ne.
Pokud se pod tim uz poti, tak ji podle me vubec mit nema.
Čepičku dáváš kvůli chladu ne kvůli nafoukání do oušek.
Hlava tvoří velkou část povrchu dětského tělíčka a je bohatě prokrvená povrchovými žílami, odvádí tudíž velké množství tělesného tepla pryč. Z tohoto důvodu se dává novorozencům a kojencům čepička. Všimni si, že ji vyfasují hned v porodnici a tam teda fakt nefouká.