Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
mame 3tydenni holcicku a prijdu si bezradna ohledne situace doma po prochazce s kocarkem. Kdyz jsme doma, tak vse funguje dobre. Nakojim, krasne u toho usina a pak v klidu spi. Kdyz se ale vratime z prochazky, tak zacina dlouhy maraton nez v klidu usne. U kojeni byva takova nejaka nervozni, jako kdyby se ji chtelo usnout, ale zaroven to nejak nejde. Cely proces uspavani zabere nekolik hodin. Prijde mi to opravdu jako ze je unavena, ale zarovem nemuze usnout. Dnes to trva uz extra dlouho…skoro 6h. 2× na pul hodiny usla a pak zacala plakat a cucala si ruce, tak jsem dala k prsu. 2× u toho vzdy vytuhla, ale zase po pul hodine to stejne. Ted zase.. uz jen dudlikuje prso a vypada spokojene, ale bojim se, co bude, kdyz ji prenesu do postylky.
Mate prosim nekdo taky takove zkusenosti po prochazkach? Je mozne, ze je na ni jeste brzo na venek a chce v klidu spat doma?
Diky moc
@luciyes píše:
Ahoj,mame 3tydenni holcicku a prijdu si bezradna ohledne situace doma po prochazce s kocarkem. Kdyz jsme doma, tak vse funguje dobre. Nakojim, krasne u toho usina a pak v klidu spi. Kdyz se ale vratime z prochazky, tak zacina dlouhy maraton nez v klidu usne. U kojeni byva takova nejaka nervozni, jako kdyby se ji chtelo usnout, ale zaroven to nejak nejde. Cely proces uspavani zabere nekolik hodin. Prijde mi to opravdu jako ze je unavena, ale zarovem nemuze usnout. Dnes to trva uz extra dlouho…skoro 6h. 2× na pul hodiny usla a pak zacala plakat a cucala si ruce, tak jsem dala k prsu. 2× u toho vzdy vytuhla, ale zase po pul hodine to stejne. Ted zase.. uz jen dudlikuje prso a vypada spokojene, ale bojim se, co bude, kdyz ji prenesu do postylky.
Mate prosim nekdo taky takove zkusenosti po prochazkach? Je mozne, ze je na ni jeste brzo na venek a chce v klidu spat doma?
Diky moc
Může to být hodně vjemů najednou které ještě nedokáže zpracovat a tím pádem je neklidná a nemůže usnout..syn je hodně vnímavý a máme to tak, že jakmile má hodně aktivit přes den, zaručeně ho uspavam zhruba 45 minut místo 10. Malé miminka holt nedokážou díky nezralosti nervové soustavy pojmout hodně vjemů no..
Lehni si s ni do postele a koj.
Kdyz usne, nech ji spat v posteli, pri vzbuzeni si k ni zase lehni a koj.
To si sedne.
Měla jsem to samé s dcerou. Spala jen 3*denně 20min přes den.. Víc ani boha. V kočáre prořvané procházky. Doma musrla být jenom na rukách kojila jsrm jí i nekolik hodin v kuse s minimalnimi přestávkami. Houpala nosila nic nepomohlo. Taky jsem. Měla dojem že potřebuje spát.. Kočárek přes práh, šum zavinování… Bez efektu. Prostě spát nepotřebovala… Doteď spí přes den jrn minimálně v 10m přešla na jeden spánek za den a spala 35min…za celý den..
To znie dosť jednoznačne ako príliš vnemov + potom už pretazena (typické je práve že sa zobudí potom hneď po pol hodinke rovno s revom).
Skúsila by som na tú prechádzku napr prehodiť cez kočík plienku, aby moc nevidela naokolo. A záleží aj ako dlhá prechádzka, či na nej vie zaspať - skúsila by som napr skrátiť.
Prehltit novorodenca vnemami je strašne jednoduché.
Kdy jste byli prvně venku? Už krátce po příchodu z porodnice? Jak často chodíte ven?
Naopak bych čekala, že bude po procházce hodnější.
Neboli ji bříško?
Je zvyklá na procházky, že chodíte každý den třeba na dvě hodiny dvakrát denně? Nebo jdete jen občas?
@luciyes píše:
Ahoj,mame 3tydenni holcicku a prijdu si bezradna ohledne situace doma po prochazce s kocarkem. Kdyz jsme doma, tak vse funguje dobre. Nakojim, krasne u toho usina a pak v klidu spi. Kdyz se ale vratime z prochazky, tak zacina dlouhy maraton nez v klidu usne. U kojeni byva takova nejaka nervozni, jako kdyby se ji chtelo usnout, ale zaroven to nejak nejde. Cely proces uspavani zabere nekolik hodin. Prijde mi to opravdu jako ze je unavena, ale zarovem nemuze usnout. Dnes to trva uz extra dlouho…skoro 6h. 2× na pul hodiny usla a pak zacala plakat a cucala si ruce, tak jsem dala k prsu. 2× u toho vzdy vytuhla, ale zase po pul hodine to stejne. Ted zase.. uz jen dudlikuje prso a vypada spokojene, ale bojim se, co bude, kdyz ji prenesu do postylky.
Diky moc
A chodíte ven pravidelně jako součást reźimu? Nebo jen vyjímečně?
@Skaiqy taky mam ten pocit, ze to je temi vjemy. Jen proces nez v klidu usne, ktery trva i 6h, je mazec ![]()
@Ufinka87 Na male jde videt, ze spat by potrebovala, ziva, je ospala, ale zaroven uplakana a neklidna a prijde mi, ze je nemozne ji uspat
@Elfido taky mam pocit, ze je pretazena, tim ze spanek v kocarku neni tvrdy. Do kocarku jdeme zatim s placem, jak se rozjedeme, tak usne. Na jedne prochazce mi zacala plakat uz po pulhodine a neprestala, tak jsem sla domu, na dalsich prochazkach spala i 2 nebo 3 hodiny.
@lasička1 píše:
Kdy jste byli prvně venku? Už krátce po příchodu z porodnice? Jak často chodíte ven?
Naopak bych čekala, že bude po procházce hodnější.
Neboli ji bříško?
Je zvyklá na procházky, že chodíte každý den třeba na dvě hodiny dvakrát denně? Nebo jdete jen občas?
Par dni po prichodu domu a nechodime kazdy den. Nekdy jdeme dva dny po sobe a nekdy nejdeme. Brisko ji podle me neboli.
@ivašot. píše:
A chodíte ven pravidelně jako součást reźimu? Nebo jen vyjímečně?
Nektery den jdeme a nektery ne. Uprimne uz zacinam mit i strach nekam jit, protoze pak vim, co me ceka doma ![]()
Nekdy jdeme 2 dny po sobe, nekdy vynechame, treba kdyz mela blinkaci dny. Ted je ale v pohode, tak jsme byli dva dny na prochazce cca 2-3h.
Měla jsem to taky tak s dcerou. Jakmile jsem začala s ni chodit ven, nebo stačilo jet ten den k lékaři. Prostě pak byla mrzutá a nemohla spát. Sedlo si to kolem 2. měsíce.
Nicméně, já bych s tím nepřestávala. Miminka potřebují na vzduch a musí si na to zvyknout.
Chodíme už od 2. týdne po porodu. Já 6× týdně a v sobotu vozí tchyně. Ale dlouhou procházku dcera nezvládá, vydrží spát v kočárku max 1,5 hodiny.
@Markéta188 píše:
Měla jsem to taky tak s dcerou. Jakmile jsem začala s ni chodit ven, nebo stačilo jet ten den k lékaři. Prostě pak byla mrzutá a nemohla spát. Sedlo si to kolem 2. měsíce.
Nicméně, já bych s tím nepřestávala. Miminka potřebují na vzduch a musí si na to zvyknout.
Chodíme už od 2. týdne po porodu. Já 6× týdně a v sobotu vozí tchyně. Ale dlouhou procházku dcera nezvládá, vydrží spát v kočárku max 1,5 hodiny.
Jo, to je stejne.. mrzuta a nespi 🙄. U nas je to ruzne, jednou mi po pul hodne zacne brecet a uz se neuklidni a jindy je v klidu 2h a nekdy po hodine breci, ale pak dam dudlik nebo upravim teplo/zima a spi dal… Ale pak doma je to vazne zlo. Ale jo, prestat bych nemela, doma navzdy nemuzeme zustat 😁 ale jako uf…
@luciyes píše:
@Elfido taky mam pocit, ze je pretazena, tim ze spanek v kocarku neni tvrdy. Do kocarku jdeme zatim s placem, jak se rozjedeme, tak usne. Na jedne prochazce mi zacala plakat uz po pulhodine a neprestala, tak jsem sla domu, na dalsich prochazkach spala i 2 nebo 3 hodiny.
Pomohlo by ji po te pulhodine nakojit a pokracovat v prochazce?