Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, rodiče. Navštívil někdo Národní muzeum v Praze (v nedávné době) s dětmi? Jak cca staré dítě už to tam podle vás má šanci aspoň trochu ocenit?
Díky ![]()
No nevím co je považováno za nedávnou dobu, ale syn má z různých výstav, muzeí a prohlídek něco tak od 3 let, driv to nemá smysl, pokud to dítě není teda jen jako doprovod nekomu, koho to zajímá
náš mladší (2 a půl roku) vše ignoruje, vyrušuje nebo se bojí exponátů ![]()
@Terišja Co znamená malé dítě. 2 roky? 5,7 let? Podle mě tohle je zrovna muzeum, které se vyplatí až se staršími dětmi, aspoň první stupeň ZŠ. Určitě to některé zvládnou i dříve, ale přijde mi to zbytečné, vzhledem k jeho velikosti a tomu, kolik z něj byste zvládli. S mladším dítětem bych šla třeba do Zemědělského muzea, to si užila i naše tehdy 18měsíční jako doprovod starších sourozenců. Jinak naším dětem 6 a 7 let se líbilo třeba i Náprstkovo muzeum.
@Terišja jestli myslíš jít tam vyloženě kvůli dítěti…no…hodně na tom teď zamakali s těmi novými expozicemi, ale nevidím to účelné tak před 5. rokem.
Mladší dítě bych vzala do Zemědělského muzea, tam jsou expozice zaměřené hodně na malé děti a tam se dá vcelku zaujmout dítě už tak od 2 let.
Byli jsme v září na výstavě zázraky evoluce a tam byly menší děti, řekla bych tak pětiletý. Pro ty už to zajímavý je, je tam hodně zvířat. Potom jsme byli na výstavě týkající se třicetiletý války, tam byla paní s mrňousem v nosítku, tipuju že to děcko to moc nezajímalo. Další expozice byla 20.stoleti, to si myslím, že je zajímavý pro někoho, kdo něco z toho prožil, pro děti asi ne. Za mě top výstava ze všech, co jsme v NM navštívili. Byli jsme v kupoli(kopuli?) nahoře, tam je krásný výhled na centrum Prahy. Pak ještě v sále s minerály, ale to už tuplem pro děti není, to nebavilo moc ani mě. Shrnuto podtrženo - záleží kam se vydáš. Pamatuju si, že jsme byli v národním muzeu s mamkou když mi bylo asi dvanact, strávili jsme tam věčnost a po asi dvou hodinách už mě to ukrutně nebavilo
teď jsme tam s chlapem strávili možná pět hodin a byla jsem fakt nadšená.
@Terišja píše:
Zdravím, rodiče. Navštívil někdo Národní muzeum v Praze (v nedávné době) s dětmi? Jak cca staré dítě už to tam podle vás má šanci aspoň trochu ocenit?
Díky
My jsme tam chodili každé prázdniny u babičky, a bavilo mě to tak od 10ti let. To už jsme si to ségrou fakt užívaly, chodily jsme tam na celý den, s sebou jídlo, pití, když nás to přestalo bavit, tak jsme si udělaly přestávku, ale tam je toho tak strašně moc, že se člověk nemůže nudit. Milovaly jsme drahý kameny asi nejvíc a zvířata. Ale vždycky tam bývaly i expozice, který se průběžně měnily každý rok.
@Terišja Teď Zázraky evoluce, je tam hodně zvířat. Potom klasika minerály, síň slávy, numismatika… Dítě od 5 let to bude zajímat. Zázraky evoluce jsou tak pro děti od 5 let zajímavé. Potom zaujme kupole budovy.
@Hoa Mai píše:
@Terišja Co znamená malé dítě. 2 roky? 5,7 let? Podle mě tohle je zrovna muzeum, které se vyplatí až se staršími dětmi, aspoň první stupeň ZŠ. Určitě to některé zvládnou i dříve, ale přijde mi to zbytečné, vzhledem k jeho velikosti a tomu, kolik z něj byste zvládli. S mladším dítětem bych šla třeba do Zemědělského muzea, to si užila i naše tehdy 18měsíční jako doprovod starších sourozenců. Jinak naším dětem 6 a 7 let se líbilo třeba i Náprstkovo muzeum.
Prirodovedn část bude klidně bavit i tříletáka. Samo záleží na povaze.
@Lama Lama píše:
Prirodovedn část bude klidně bavit i tříletáka. Samo záleží na povaze.
Fakt, že tam chodí všichni od 0-100 let, záleží na konkrétním dítěti.