Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
manžel odešel v září loňského roku pracovat do Německa. Ze začátku to byl boj, ale dnes pracuje již 6 měsíců na jednom místě, daří se.
A teď mám dilema. Dcera je bez tatínka smutná, stýská se jí, i když jezdí minimálně jednou za 14 dní domů, většinou každý víkend. Manžel umí německy, takže se tak „rozkoukal“ velmi rychle i co se týče úřadů apod. A přišel s nápadem, že bychom se tam mohli odstěhovat za ním.
JENŽE-já neumím kromě der die das ani slovo, dcera také ne. Teď tu bude začínat druhou třídu. Proto bych chtěla poprosit ty, které mají zkušenosti a stěhovali se s dětmi do Německa, jestli by mi poradily, jak to tam prakticky chodí. Jak přijímají české děti do školy, jestli by nemusela opakovat ročník, jestli by neztratila třeba rok, než by se naučila německy a podobné postřehy.
Potom je druhá možnost, že my dvě zůstaneme ještě rok dva v Čechách, začneme se učit německy, abychom tam nepřijely neschopné se domluvit a tím pádem bez možností.
Dilema je. odloučení dceraXotec nebo velmi těžký začátek hlavně pro malou?
Moc děkuji ![]()
Malá překoná jazykovou bariéru hrozně rychle. O dítě bych se v tomhle nebála, ale horší to bude pro tebe.
Otazka kam pojedes. Já si tady zatím vystačíme i s angličtinou.
Jeď!
Vůbec neváhej a začni balit. Máš jedinečnou šanci, rodina bude pospolu a jazyk se naučíš.
Malá se jazyk naučí rz dva a bude mít do života obrovské plus.
Nemčina bude všude - v radiu, televizi, určitě choď hned na nějaký kurs, dříve se pořádaly kurzy pro cizince za 1euro, nevím, jak teď, ale něco cenově dostupného se najde.
Vrátit se můžete vždycky.
Jestli tam má dlouhodobé zaměstnání, tak bych bez váhání jela. Nechtěla bych, abychom žili takhle odděleně a jednou za 14 dní spolu. Když do toho vletíš, tak se jazyk naučíš celkem snadno a manžel ti pomůže, ne? Děti to mají jednodušší, přizpůsobí se rychleji a snáz. O ni se neboj ![]()
@Everyone píše:
@HalamkaJeď!
Vůbec neváhej a začni balit. Máš jedinečnou šanci, rodina bude pospolu a jazyk se naučíš.Malá se jazyk naučí rz dva a bude mít do života obrovské plus.
Nemčina bude všude - v radiu, televizi, určitě choď hned na nějaký kurs, dříve se pořádaly kurzy pro cizince za 1euro, nevím, jak teď, ale něco cenově dostupného se najde.
Vrátit se můžete vždycky.
Souhlasim! Moje dcera se v usa naucila do roka anglicky od nuly perfektne a pro decka je to uzasne plus do zivota! Takze o dite bych se rozhodne nebala!
@Everyone @RadkaCh @Taminka
Holky díky, ve svých letech už nějak moc analyzuji a přemýšlím co by kdyby…
Je pravda, že pro malou to může být jen přínos, ale u mě je to horší, no. Ale tak snad to dám. Vidím, že tam je kromě možností i jiný systém, který funguje a chlap bude určitě oporou, protože si to přeje, abychom byli spolu tam.
Jdu se učit šprechtit ![]()
![]()
@Halamka To víš, že jo. Neváhej. Na to je ten život až moc krátkej, aby se strávil váháním a v kompromisu ![]()
Určitě do toho jdi, ale zjisti si podmínky školství konkrétní spolkové země. Mám sestru v Německu a vím, že třeba po třetí třídě rodiče určovali, na jakou školu dál dítě půjde (gympl, něco jako střední nebo učňák) a měnit to moc nešlo. Navíc pokud dítě nebylo křtěné, tak se mohlo rozloučit s gymplem a dál s vysokou atd.
@Oter píše:
Určitě do toho jdi, ale zjisti si podmínky školství konkrétní spolkové země. Mám sestru v Německu a vím, že třeba po třetí třídě rodiče určovali, na jakou školu dál dítě půjde (gympl, něco jako střední nebo učňák) a měnit to moc nešlo. Navíc pokud dítě nebylo křtěné, tak se mohlo rozloučit s gymplem a dál s vysokou atd.
Fakt jo?
Tak tohle bych zrovna v Německu asi nečekala. Tos mě teda překvapila.
@RadkaCh - Tak víš jak, oni jsou Němci dost věřící. Ročně třeba musí platit příspěvky církvi. Sestra musela třeba starší holku, která se narodila v ČR, nechat pokřtít do jejích čtyř let, aby ji vzali do školky (v okolí 40 km byly pouze církevní školky a základní školy). Ale vím, že sociální systém a i školství má opravdu každá spolková země krapet jinak.
@Oter Navíc pokud dítě nebylo křtěné, tak se mohlo rozloučit s gymplem a dál s vysokou atd.
no tak to je teda s prominutim blbost
@Oter - nevím, jak je to dlouho, určitě také záleží na spolkové zemi, jak jsi sama psala.
My konkrétně v Bavorsku - ségry syn začal chodit na gymnázium, není křťěný a úplně bez problémů. A nemusí chodit ani do hodin náboženství.
Můj syn chodí do evangelické školky, křťěný není. A ostatní 1/3 dětí ze školky také ne.
Nikdo nejsme věřící, tudíž ani neplatíme církevní daň.
Ono to asi bude i tím, že je to tu takové kosmopolitní. Podle mě tak polovina lidí jsou tu cizinci a třeba Turci, ti rozhodně nejsou křesťané a je jich tu mraky.
Určitě jeďte pokud máte možnost hned. Dcerku bych asi dala do 1. třídy znovu, ten rok jí hodně pomůže (znám tedy situace spíš cizinců u nás a běžně se dětem nabízí dát je poslední ročník opakovat kvůli dohnání jazyka), jediné, co bude v podstatě opakovat, je matematika, ale i tam si potřebuje doplnit slovní zásobu. Pokud se ty sama budeš snažit dopoledne věnovat učení jazyka, budeš taky brzy schopná domluvit se. Jela bych hned:-)