Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim mám otázku, synovi je 21 let (v listopadu 22) a tady ten rok nastoupil na praktickou sestru maturitní obor ale nedal oprávky z matiky a úplně nevím jestli by mnel dát žádost o opakování ročníku a být zase v prváku s 15 letima nebo jít do práce a dodělat si to dálkové máte prosím někdo s tím zkušenost nebo nějakou radu? děkuji moc
Tak předpokládám, že v tomto věku už minimálně maturitu má. Tak ať jde do práce. Nebo chce dělat střední školy až do důchodu?
Domnívám se, že pokud nezvládl prvák, tak při dálkovém by nedopadl lépe. Ale je dospělý nechala bych to na něm. Doporučila bych mu buď dálkově SOU, to není tak náročný a může hledat práci v oboru a domluvit si tam praxi nebo bych volila opakování ročníku, ale bez práce. Ať se soustředí pouze na učení. Volba sanitář+ studium by bylo asi nejlepší, ale pro něj může být nemožný.
@Slunistrom píše:
Zdravim mám otázku, synovi je 21 let (v listopadu 22) a tady ten rok nastoupil na praktickou sestru maturitní obor ale nedal oprávky z matiky a úplně nevím jestli by mnel dát žádost o opakování ročníku a být zase v prváku s 15 letima nebo jít do práce a dodělat si to dálkové máte prosím někdo s tím zkušenost nebo nějakou radu? děkuji moc
Já bych se rozhodovala na základě důvodu, z jakého v tomto věku stále nemá maturitu. Opakování ročníku musí povolit škola a ta se ráda s případným problematickým žákem rozloučí.
@Slunistrom píše:
A před tím dělal jakou školu? ![]()
@Slunistrom píše:
A jaké má tedy nejvyšší dosažené vzdělání?
Od toho bych se odrazila, jelikož pochybuji že ho někde vezmou pokud má dosažené jen základní.
Sama dělám personalistiku v jedné menší firmě a i na pozici operátor výroby požadujeme alespoň výuční list.
Nebo už pro něj máte nějakou práci jistou že by nemusel hledat??
Jelikož na podporu v nezaměstnanosti také nemá nárok dle toho, co zde píšete.
@Cenarius píše:
Tak předpokládám, že v tomto věku už minimálně maturitu má. Tak ať jde do práce. Nebo chce dělat střední školy až do důchodu?
no to asi nemá, pokud už máš maturitu a děláš další školu, tak by to byly odborné předměty, ne základní, které už jednou měl.
@Slunistrom píše:
@Su601 má výuční list
tak to je lepší jít do práce, pokud bude po maturitě fakt toužit, může si ji udělat dálkově.
@Slunistrom píše:
@arinecka má výuční list prodavac
Tak v tom pripade bude lepsi, kdyz pujde do prace. Skolu si muze udelat dalkove, kdyz bude chtit maturitu.
@Slunistrom píše:
Doteď byl taky s „15 letima "a nevadilo to. Když nedal matiku, ani opravky, tak ať se na školu raději vykašle a. zůstane prodavačem.
Pokud nedal ani prvák, který ač se to možná nezdá, tak je z celého studia nejjednodušší, pochybuji, že by se mu mohlo dařit dál. Osobně jsem nikdy nechápala, jak člověk nemůže nějak projít alespoň se čtyřkou, a pokud někdo propadne už v prváku, není to dobré. Pravděpodobně by pohořel v dalších ročnících nebo u maturity.
Bohužel znám více lidí, kteří toužili po maturitě, ale nedokázali si přiznat, že na to nemají, tak opakovali pořád dokola třeba 4 roky až do aleluja - jediné, co z toho bylo, byl jejich ztracený čas, protože nakonec studium stejně vůbec nedokončili.
Na dálkové studium SŠ to bohužel také nevidím - je to složitější než prezenční forma a pokud nedal prvák v prezenční formě, kde se mohl soustředit jen na studium, pochybuji, že by zvládl studovat a pracovat dohromady.
Ve 22 být v patnáctiletými už mi taky přijde trochu jako extrém. Ale je to člověk od člověka.
Pro porovnání - mně bude na podzim 21 a byla jsem špatná z toho, že jsem se minulý rok nedostala na VŠ, tak jsem byla na jazykovce a na VŠ nastupuji o rok později - všichni budou o rok mladší než já. Ale proti vašemu synovi si teď připadám teda docela v pohodě.
Můžu se zeptat, na jaké škole se vůbec učil na toho prodavače? Nevzpomínám si, že by nějaká škola takový obor nabízela, když jsem si SŠ vybírala já. Myslela jsem si, že takový obor ani není, tak mi to přijde zajímavé.
Být ním bych šla do práce. Třeba i mimo obor, pokud nechce dělat prodavače. Třeba nakonec uvidí, že ho to naučí víc než ta škola.
@Slunistrom Mel by jít do prace a maturitu si dodělat dálkově, jsou nástavby na učňáky na 3roky.