ADHD? Zklidní se časem?

Anonymní
30.8.23 11:14

ADHD? Zklidní se časem?

Mám sedmiletou dceru a už odmala je hodně neposedná, má spoustu energie a je často v pohybu. Napadlo mě, jestli nemá ADHD, sedí mi na ni některé příznaky. Na druhou stranu pozornost si myslím, že má v pořádku, tak nevím. Ale oproti mladší sestře a dětem z okolí je hodně divoká. Jsme hodně venku, ale i po celém odpoledni na hřišti není unavená a pak doma všude leze, skáče, dělá kotrmelce, atd. Zdá se mi, že se to poslední dobou stupňuje, taky o ni mám strach, aby si nepřivodila nějaký úraz. Chci se zeptat rodičů takových divokých nebo adhd dětí, jak se to vyvíjelo a jestli se děti časem alespoň trochu zklidnily? Děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
30.8.23 11:51

Život s ADHD je těžký pro okolí i pro samotného jedince. Není to jen o hyperaktivitě, je s tím spojeno spoustu dalších problémů včetně případných úzkostí nebo depresí, neschopnost navazovat vztahy, život ve vlastní bublině… Doporučuju nechat udělat diagnostiku a naučit se s tím pracovat, jak vy, tak dcera. U mě se na ADD přišlo až ve 40 letech a spoustu věcí to vysvětlilo. Řešte to s odborníky…

• Citovat
  • Upravit
15995
30.8.23 12:18

ADHD ma ruzne projevy, nekdy je dominantni hyperaktivita, nekdy je vic postizena pozornost, plus k tomu byva cela skala ruznych dalsich veci…
Nicmene vetsina lidi najde zpusob, jak s tim fungovat, pokud nemaji postizeny intelekt. At diagnozu ma nebo nema, pokud ma hodne energie, nejakou pohybovou aktivitu, kde by se vybila ale i naucila pracovat s telem, nemate moznost zaradit? Gymnastiku nebo parkour treba?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.23 12:22
@Anonymní píše: Život s ADHD je těžký pro okolí i pro samotného jedince. Není to jen o hyperaktivitě, je s tím spojeno spoustu dalších problémů včetně případných úzkostí nebo depresí, neschopnost navazovat vztahy, život ve vlastní bublině… Doporučuju nechat udělat diagnostiku a naučit se s tím pracovat, jak vy, tak dcera. U mě se na ADD přišlo až ve 40 letech a spoustu věcí to vysvětlilo. Řešte to s odborníky…

Díky za odpověď. Dcera měla taky období mírných tiků, to je ale teď v pořádku. Jinak problémy nemá, ve škole je šikovná, kamarády má, je veselá. Z adhd na ni sedí ta “pohybová část” - pořád se vrtí, skáče, někde šplhá, je divoká. Uvidíme teď, co bude ve druhé třídě..přikláním se taky k té diagnostice u odborníka. Dřív jsem si myslela, že má prostě jen přebytek energie a že se časem zklidni, ale už se mi to nějak nezdá..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.8.23 12:34
@beruska9 píše:
ADHD ma ruzne projevy, nekdy je dominantni hyperaktivita, nekdy je vic postizena pozornost, plus k tomu byva cela skala ruznych dalsich veci…
Nicmene vetsina lidi najde zpusob, jak s tim fungovat, pokud nemaji postizeny intelekt. At diagnozu ma nebo nema, pokud ma hodne energie, nejakou pohybovou aktivitu, kde by se vybila ale i naucila pracovat s telem, nemate moznost zaradit? Gymnastiku nebo parkour treba?

Ona sportuje právě hodně, na gymnastiku chodí ve škole, pak má ještě atletiku a plavání. Je pravda, že o prázdninách kroužky nejsou, tak má ted přebytek energie o to větší. Ale ven chodíme dost, na hriste, na bazen, workout a parkour hriste mame blizko a tam ji to bavi. Inteligenci ma nadprumernou, byla predloni na iq testech. Spis zacina byt problem s chovanim doma, zkousi byt drza, obcas mi prijde, ze se projevuje jak kdyby ji začínala puberta 8o

• Citovat
  • Upravit
1794
30.8.23 12:38

Mně bylo řečeno, že se ADHD časem může zhoršovat. Což je u nás pravda. Často záleží také na typu a stupni. U lehčích stačí terapie, těžší zase vyžadují léky.

Jestli nemá žádné problémy ve škole, tak bude mít tak ten lehčí stupeň, pokud ADHD mít bude. Nicméně mezi ADHD a živostí bývá tenká hranice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
30.8.23 13:12

Dítě s ADHD nevybije energii při sportu. U syna je zatím podezření, vyšetření ho čeká. A když jsme o víkendu jeli metrem směrem na Petřín, tak jsem ho musela držet za ruku. Furt se kroutil, tancoval apod.. Stát na místě byl nadlidský úkol. Co vím, tak u ADHD je problém, že při sportu je vyčerpané tělo, ale mozek ne a dochází tak k frustraci. Kdysi byl nějaký dokument, kde psycholog učil hrát děti s ADHD na klavír a mělo to dobrý efekt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.23 13:15

Pokud nemá problémy ve škole, tak bych to zatím neřešila. Aspoň podle mých zkušeností s PPP.
U nás byla zlomová třetí třída. Syn první a druhou třídu nosil „černé puntíky“ za zlobení. Neposedel, poskakoval a i doma třeba tři hodiny jen tak běhal. Teď mu je 12 a je to lenoch. Raději skládá lego, čte si, maluje…

Mladší jde do třetí a uvidíme, co nám přinese, ale třeba proti tomu, když mu bylo těch 7, tak se to zlepšilo.
Taky neustále skáče, běhá, dělá dřepy, mluví, leze po nábytku. Když jdeme do města, tak on celé 2 km skáče, popobiha, dělá běžeckou abecedu… u ničeho nevydrží ani 5 minut. Ve škole o hodině chodí, mluví, vydává zvuky… PPP neshledalo problém a psycholog taky ne.

• Citovat
  • Upravit
10425
30.8.23 13:17

ADHD ma tisic a jednu podobu a bez diagnostiky u odbornika jsou to jen dohady. Takze zacni u psychologa nebo psychiatra. Jinak existuje teorie, ze jelikoz je jedna o neuroVYVJOVOU poruchu, tak se vyvojem muze hodne zlepsit, jak mozek dozrava. Ale sazet se na to neda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.23 14:50
@Anonymní píše:
Ona sportuje právě hodně, na gymnastiku chodí ve škole, pak má ještě atletiku a plavání. Je pravda, že o prázdninách kroužky nejsou, tak má ted přebytek energie o to větší. Ale ven chodíme dost, na hriste, na bazen, workout a parkour hriste mame blizko a tam ji to bavi. Inteligenci ma nadprumernou, byla predloni na iq testech. Spis zacina byt problem s chovanim doma, zkousi byt drza, obcas mi prijde, ze se projevuje jak kdyby ji začínala puberta 8o

Cítím s dcerou. Mám diagnostikované ADHD, sice až v dospělosti, v dětství jsem jen neustále poslouchala, že jsem drzá a nevydržím v klidu. Inteligenci mám také nadprůměrnou, což bych si sama nikdy neuvědomila, ale v určitém věku mi to začalo říkat okolí, tak jsme šla na IQ testy. Jsem v pásmu nadprůměrné inteligence.

Já vydržím v klidu, jen když musím. Ale naučila jsem se to kompenzovat. Pracuji v kanceláři a prostě neustále někam chodím, pod stolem mám kompenzační pomůcky (různé balonky, ale stačí i tenisák), abych mohla pracovat s energií a přitom zvládla sedět u počítače.
V boji s vnitřním neklidem jsem se naučila zklidňovací techniky, dost mi pomáhá jóga. A samozřejmě sport celkově. Nejen, že se unavím, ale utiším tím i touhu po adrenalinu, k která k ADHD patří. Dost mi v minulosti pomohl terapeut a obracím se na něj ještě dnes, když mám pocit, že nezvládám sama sebe. Žít s hyperaktivitou je občas hodně náročné i psychicky.

Z vyšší inteligence nejsem zrovna nadšená, dost mi to komplikuje v dospělosti pracovní život. Mám svůj názor a své hodnoty a ne vždy jsou stejné s vedoucí. Musela jsem si najít práci, kde má vedoucí toto respektuje a já za to dobrovolně odvádím 2× tolik práce než „průměrný“ zaměstnanec. Prostě mám víc energie. Já mám naštěstí i vedoucí, která mě dokáže zabrzdit, když vidí, že nejsem úplně v pohodě. Ale našla jsme si práci v oblasti speciální pedagogiky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.8.23 15:47

Já byla jako dítě taky živá a přestože jsem se neučila, celou základnu jsem měla jednotky a dvojky, moje nejhorší vysvědčení byly čtyři dvojky. To nemusí nic říkat. Pak prisla střední, puberta a průs… Skoro jsem neudělala maturitu. Tehdy se ADHD neřešilo. Mami si myslela, že mě zákazy zlomí a čím víc zakazovala, tím víc jsem rebelovala. Diskotéky, kluci, alkohol, občas nějaké drogy. Navíc můžu říct, že si během dětství nepamatuju, že by se nám nějak věnovali, na kroužky jsem chodila, jen když jsem si řekla a nebyla jsem k ničemu vedena. Ono to opravdu není jednoduchý. Samotné se mi nechce věřit, že dnes žiju spořádaný život bez závislostí a relativně zdravá. Co mě trápí jsou právě úzkosti a deprese. Takže to opravdu nenech zajít tak daleko. Že je živá a nemá jiné problémy neznamená, že se časem uklidní, naopak se to může zhoršit a nevíš, jakým směrem se to vydá.

A samozřejmě může mít formu, která ji v životě vůbec neomezí. A nebo může mít jen přebytek energie.

Jen jsem chtěla poukázat na to, že ADHD není jen o hyperaktivitě…

Držím vám palce :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.8.23 17:07

Díky. Věnujeme se jí, myslím, dostatečně. Snažíme se. Ona je taky dost náročná na zabavení. Což je podle mě spojené i s tím, že je chytrá, potřebuje unavit hlavu i tělo. Doufám, že až začne škola, tak jí to prospěje a bude to lepší. V září jdeme na preventivku k dětské doktorce, tak to s ní taky proberu a uvidíme. Ve škole má super učitelku, je taková ráznější a důsledná a má autoritu, děcka se snaží. Tam je vše ok. Jinak třeba u lega dcera taky vydrží, vydrží i třeba u loutkové pohádky atd. Občas má ale den, kdy je opravdu k nezastavení.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.8.23 17:18
@Anonymní píše:
Pokud nemá problémy ve škole, tak bych to zatím neřešila. Aspoň podle mých zkušeností s PPP.
U nás byla zlomová třetí třída. Syn první a druhou třídu nosil „černé puntíky“ za zlobení. Neposedel, poskakoval a i doma třeba tři hodiny jen tak běhal. Teď mu je 12 a je to lenoch. Raději skládá lego, čte si, maluje…Mladší jde do třetí a uvidíme, co nám přinese, ale třeba proti tomu, když mu bylo těch 7, tak se to zlepšilo.
Taky neustále skáče, běhá, dělá dřepy, mluví, leze po nábytku. Když jdeme do města, tak on celé 2 km skáče, popobiha, dělá běžeckou abecedu… u ničeho nevydrží ani 5 minut. Ve škole o hodině chodí, mluví, vydává zvuky… PPP neshledalo problém a psycholog taky ne.

Tak to je dobře, že se to u vás časem lepší. A jak to zvládáte jako rodiče, nejste z toho vyčerpaní? Já se přiznám, že je toho na mě už občas moc a už se těším, až začne školní rok…Jinak mám ještě 4letou dceru a ta je od malička klidné a nenáročné dítě, umí se sama zabavit na hodiny a je spokojená. Ten kontrast a rozdíl v náročnosti rodičovství je tam dost velký. Se starší je to občas výzva, ale hlavně bych si přála, aby byla spokojená a neměla potíže.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.8.23 17:22
@Anonymní píše:
Cítím s dcerou. Mám diagnostikované ADHD, sice až v dospělosti, v dětství jsem jen neustále poslouchala, že jsem drzá a nevydržím v klidu. Inteligenci mám také nadprůměrnou, což bych si sama nikdy neuvědomila, ale v určitém věku mi to začalo říkat okolí, tak jsme šla na IQ testy. Jsem v pásmu nadprůměrné inteligence.

Já vydržím v klidu, jen když musím. Ale naučila jsem se to kompenzovat. Pracuji v kanceláři a prostě neustále někam chodím, pod stolem mám kompenzační pomůcky (různé balonky, ale stačí i tenisák), abych mohla pracovat s energií a přitom zvládla sedět u počítače.
V boji s vnitřním neklidem jsem se naučila zklidňovací techniky, dost mi pomáhá jóga. A samozřejmě sport celkově. Nejen, že se unavím, ale utiším tím i touhu po adrenalinu, k která k ADHD patří. Dost mi v minulosti pomohl terapeut a obracím se na něj ještě dnes, když mám pocit, že nezvládám sama sebe. Žít s hyperaktivitou je občas hodně náročné i psychicky.

Z vyšší inteligence nejsem zrovna nadšená, dost mi to komplikuje v dospělosti pracovní život. Mám svůj názor a své hodnoty a ne vždy jsou stejné s vedoucí. Musela jsem si najít práci, kde má vedoucí toto respektuje a já za to dobrovolně odvádím 2× tolik práce než „průměrný“ zaměstnanec. Prostě mám víc energie. Já mám naštěstí i vedoucí, která mě dokáže zabrzdit, když vidí, že nejsem úplně v pohodě. Ale našla jsme si práci v oblasti speciální pedagogiky.

Máš k tomu dobrý přístup. Je super, že tu jsou možnosti, které pomáhají. A že jsi našla práci a máš šéfovou, která ti vyhovuje. Za inteligenci buď ráda, je to velký dar. Můžu se zeptat, kolik ti je let? A držím palce, ať jsi v práci a celkově v životě spokojená. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
30.8.23 17:55
@Anonymní píše:
Mám sedmiletou dceru a už odmala je hodně neposedná, má spoustu energie a je často v pohybu. Napadlo mě, jestli nemá ADHD, sedí mi na ni některé příznaky. Na druhou stranu pozornost si myslím, že má v pořádku, tak nevím. Ale oproti mladší sestře a dětem z okolí je hodně divoká. Jsme hodně venku, ale i po celém odpoledni na hřišti není unavená a pak doma všude leze, skáče, dělá kotrmelce, atd. Zdá se mi, že se to poslední dobou stupňuje, taky o ni mám strach, aby si nepřivodila nějaký úraz. Chci se zeptat rodičů takových divokých nebo adhd dětí, jak se to vyvíjelo a jestli se děti časem alespoň trochu zklidnily? Děkuji :kytka:

Podobná diskuze ;)
https://www.emimino.cz/…nilo-505514/

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati