Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My jezdili do řecka autem celkem dost, 24 hodin cesta teda netrvala ani jednou, jezdili jsme hodně chalkidiky, na zbytek bych se musela rozpomenout.
Dobrý den, obnovují diskuzi. Jedeme do Řecka autem, mohl by prosím někdo dát tipy na cestu? Nejedeme na dovolenou a potřebujeme dát celou cestu až do Atén co nejrychleji, takže poprosím o komentáře jen ty co tuto cestu absolvovali vícekrát a mají zkušenosti z cesty a hraničních přechodů. Nehledám trasu, tu mám v GPS, spíše tipy jak co nejrychleji ale také nejbezpečnější dorazit do cílové destinace. Děkuji
@MarkyPapa já radu nemám, cestu jsme nakonec do Řecka vzdaly i když je tam fakt krásně. Pak dej vědět jak jste to zvládly. Šťastnou cestu ![]()
Upřesni kudy chceš jet. Jestli do Itálie a trajektem nebo přes Srbsko. Jinak letos to nedoporučuju, řecko bude uzavírat hranice s okolními státy kvůli koronaviru bez varování. Teď jsem četla, že turisté zůstali stát na hranicích s makedonií a museli objíždět přes Bulharsko.
@Janli píše:
Upřesni kudy chceš jet. Jestli do Itálie a trajektem nebo přes Srbsko. Jinak letos to nedoporučuju, řecko bude uzavírat hranice s okolními státy kvůli koronaviru bez varování. Teď jsem četla, že turisté zůstali stát na hranicích s makedonií a museli objíždět přes Bulharsko.
Trajektem určitě ne. Spěcháme a přes Itálii a trajektem je to podle mně ještě větší coronapast než letadlem. Takže Srbsko a Makedonie. Ta zpráva co proběhla tiskem o zavření hranic s Makedonií je takový výkřik do tmy. Hranice jsou oficiálně otevřeny podle ministerstva od 1.7. s platným formulářem a kódem. Toto už máme vše vyřízeno a ověřeno, jde n čistě o cestu… Ale i tak dík
@MarkyPapa píše:
Načítámm citovaní příspěvek, Čekejte prosím…Trajektem určitě ne. Spěcháme a přes Itálii a trajektem je to podle mně ještě větší coronapast než letadlem. Takže Srbsko a Makedonie. Ta zpráva co proběhla tiskem o zavření hranic s Makedonií je takový výkřik do tmy. Hranice jsou oficiálně otevřeny podle ministerstva od 1.7. s platným formulářem a kódem. Toto už máme vše vyřízeno a ověřeno, jde n čistě o cestu… Ale i tak dík
Na těch hranicích to asi bude peklo, když otevřou jen vybrané přechody. Radši bych letěla letadlem. To máš nejrychlejší a nejpohodlnější.
Upřímně, tohle dobrodružství bych si letos odpustila. Nikdy nevíš, co bude ze dne na den a ztvrdnout v končinách, jako je jih Bulharska nebo v Srbsku bych nechtěla ani omylem. Vzpomeň si, co bylo na jaře a jaký byl problém se pro spoustu lidí vrátit z dovolených. Taky se vám může stát, že vás odvezou domů letadlem a s autem se budete moct rozloučit. Nechte si to až tahle situace pomine.
@lucenka píše:
Srbsko a Makedonie těžko. Když pozemní hranici mají otevřenou jen s Bulharskem a vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci pochybuju, že ji jen tak uvolní.
https://www.mzv.cz/…o_ceske.html
Hmmm… Nějak se nemůžu dočíst… píšou o situaci do 15.6. Já už jsem výše zmiňovala že mám ověřeno přímo na řeckém ministerstvu zahraničí že od 1.7 budou otevřeny hraniční přechody se severní Makedonií..
ptám se opravdu pouze na cestu těch, co už ji podnikli vícekrát a mohou poradit
@MarkyPapa píše:
Hmmm… Nějak se nemůžu dočíst… píšou o situaci do 15.6. Já už jsem výše zmiňovala že mám ověřeno přímo na řeckém ministerstvu zahraničí že od 1.7 budou otevřeny hraniční přechody se severní Makedonií..
už jsem to upravila. Odtoho 1.7. plánují otevřít jen pár vybraných přechodů. Na auto bych se vykašlala. Balkán zaznamenává nárůst případů, můžou ti tam uzavřít hranice během pár hodin. Nejrychlejší máš letadlo.
@MarkyPapa píše:
Jela jsem tu cesu asi dvacetkrát, dokonce i přes Bulharsko a v téhle situaci by mě tam nedostali ani párem volů. Co platí dneska, nemusí být zítra pravda. Pro mě je to až moc velký hazard.
Moc děkuji za všechny příspěvky. My opravdu musíme jet, ne všichni jezdí do zahraničí jen kvůli dovolené. Tak pokud máte nějaké tipy na cestu, čemu se vyhnout, stav silnic, benzinky,, kde koupit dálniční známky, atd., budu moc vděčná. Ostatní příspěvky mi bohužel v tomto okamžiku v ničem nepomohou. Jen bych chtěla podotknout k těm komentářům, že zůstaneme zaseknutí v Řecku, tak to opravdu nehrozí. Ani v okamžiku uzavření hranic vám nikdy nikdo nemůže zabránit v návratu do vlasti, samozřejmě může nastat situace, kdy bude po návratu povinný test či karanténa. Ale je opravdu zbytečné tady na netu šířit poplašné a hlavně nepravdivé informace.