Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Zdravím. Tento rok bych měla dělat přijímací zkoušky na SŠ a poohlížím se po dobrém gymnáziu. O známky bych se nebála, vysvědčení bez dvojky či trojky. Máte nějaké tipy, které gymnázium opravdu stojí za to studovat a kterému se zase naopak vyhnout? Za všechny rady moc díky. Přeji všem příjemnou středu
A co je dobré gymnázium? Každý má asi jiné představy. Někdo klade důraz na demokracii ve škole, přístup k žákům, nekdo na znalosti. Jedni upřednostnují jazyky, jiná gymnázia kladou důraz na přírodní vědy, psaný projev, eseje, projekty…
Ono jsou ta gymnázia některá s různým zaměřením, takže bych prošla prostě gymnázia v Praze, vyloučila bych třeba soukromá, vyloučila bych nějaká zaměření a z těch, která by zůstala bych dělala výběr s tím, že bych si prošla stránky školy, recenze, ale třeba i to, jestli mají dny otevřených dveří, přípravné kurzy pro deváťáky apod..Pokud mají dny otevřených dveří, tak bych na ně šla, tam člověk taky získá nějakou představu. Jinak kamarádka se kdysi rozhodovala mezi Botičem a Keplerem.
Ještě záleží, jak moc dobře na tom dítě je. Že nemá dvojky a trojky ještě neznamená, že má dobrou šanci se dostat na nejprestižnější pražská gymnázia.
Tak hlavne, aby si tam dojela mene nez za hodinu casu ![]()
Staci si je vyhledat v google maps, co jsou v okoli.
[
@Anonymní píše:
Zdravím. Tento rok bych měla dělat přijímací zkoušky na SŠ a poohlížím se po dobrém gymnáziu. O známky bych se nebála, vysvědčení bez dvojky či trojky. Máte nějaké tipy, které gymnázium opravdu stojí za to studovat a kterému se zase naopak vyhnout? Za všechny rady moc díky. Přeji všem příjemnou středu
Jana Keplera, Hellichova, Štěpánská…
Kdysi za mě
byly ty nejlepší.
Na strankach CERMATU se daji najit vysledky maturit vsech SS. Podivej se tam.
Vezmi si podle zaměření, jestli chceš nějaké konkrétní jazyky: italština - Bohnice, nebo nebo tam někde; španělština - Buďárna; fránina - Hellichovka; nějaké gymply nabízejí třeba rovnou i německou/rakouskou maturitu, což ti pomůže, kdybys pak chtěla studovat u nich (k tomu sice stačí i ta naše matura + jazyková zkouška, ale máš to bez obíhání úřadů); některé nabízejí i britskou maturitu (ta se zas hodí pro studium v UK). Tradičně dobrou pověst má Kepler (celkem lpí na matematice - ale mají tam několika úrovňovou výuku, takže ani humanitní lidi se netrápí) - navíc super lokace. Většina gymplů je na dobré úrovni, spíš je to fakt o tom, na co se chceš zaměřit, protože už to je hodně o samostudiu…
Tak to primárně záleží na tom, co tě zajímá, jaký způsob výuky ti vyhovuje, kde v praze bydlíš a jestli máte peníze na případné školné. Protože je rozdíl jestli chceš jazyky, matiku, přírodní vědy, humanitní obory, umělecké obory a podobně.
Jestli chceš spíš klasickou frontální výuku, nebo spíš něco jiného.
Zároveń vyhlášený gympl se nerovná automaticky gympl, který ti bude vyhovovat.
Takže začni tím, že si uděláš cvičené přijímačky od Cermatu. Pokud to nedáš alespoň na nějakých 75 % už teď, rozhodně nehledej gymply s velkým převisem zájemců. Tedy ty vyhlášené. A znova vyhlášený neznamená dobrý a už vůbec ne ideální zrovna pro tebe.
@Ou píše:
Tak to primárně záleží na tom, co tě zajímá, jaký způsob výuky ti vyhovuje, kde v praze bydlíš a jestli máte peníze na případné školné. Protože je rozdíl jestli chceš jazyky, matiku, přírodní vědy, humanitní obory, umělecké obory a podobně.Jestli chceš spíš klasickou frontální výuku, nebo spíš něco jiného.
Zároveń vyhlášený gympl se nerovná automaticky gympl, který ti bude vyhovovat.
Takže začni tím, že si uděláš cvičené přijímačky od Cermatu. Pokud to nedáš alespoň na nějakých 75 % už teď, rozhodně nehledej gymply s velkým převisem zájemců. Tedy ty vyhlášené. A znova vyhlášený neznamená dobrý a už vůbec ne ideální zrovna pro tebe.
Souhlas, až na ten závěr… Prvé výsledky testů byly hodně žalostné i u těch, kdo se umístil na prvých místech pražských gymnázií a měl okolo 95-100%. Tím žalostným výsledkem myslím i pod 50%. Prostě není snadné se v těch testech hned zorientovat, pochopit zadání, zvládnout v časovém limitu, pokud je neznáš.
@Lama Lama píše:
Souhlas, až na ten závěr… Prvé výsledky testů byly hodně žalostné i u těch, kdo se umístil na prvých místech pražských gymnázií a měl okolo 95-100%. Tím žalostným výsledkem myslím i pod 50%. Prostě není snadné se v těch testech hned zorientovat, pochopit zadání, zvládnout v časovém limitu, pokud je neznáš.
Přesně tak. Moje dcera dala první dva cvičné pokusy sotva na 40%… a ve finále nejenže se na obě vybraná (pražská) gymnázia dostala, ale na obou se umístila jako první v pořadí.
Prvních pár pokusů vůbec nic neznamená, je to jenom orientační ukazatel, v jakém směru se to dítě bude potřebovat připravovat… a teprve pak se ukáže, zda na to bude mít nebo je ta příprava (ať už vědomostně nebo mentálně) nad jeho síly.
Dcera mi teď nastupuje na střední. U nich ve třídě si hodně dětí dávalo přihlášku na Zatlanku nebo Keplera. Dcera se hlásila na IT obor na průmyslovku, takže já ta gymnázia moc nestudovala. A teda rovnou ti říkám, že konkurence v Praze je obrovská a je potřeba si zaplatit přípravné kurzy.
Kromě výše již jmenovaných (Kepler, Zatlanka) ještě Nad Štolou (P7), nějaké u Malostranské, Špitálská (P9), ale nevím jméno. ALe na tato opravdu TOP gymply bych dávala je zcela výjimečně nadané děti…opravdu tam jdou ti, co mají testy nad 40 bodů při prvním zkušebním testu:-) a vyhrávají olympiády a podobně. Samé 1 mají v Praze skoro všechyn děti, které se na gympl hlásí, za to nejsou skoro žádné body a není to nic výjímečného a neříká to nic o kvalitě znalopstí. Držím moc palce s přípravou a dobrým bvýběrem. Ty dobré gymply mají ještě testy všeobecných předpokladů navíc často nebo nějakou svoji část zkoušky a hlavně musíš počítat s tím mezi jakými dětmi pak bude, aby se tam netrápilo dítě.
@Aglája75 píše:
Kromě výše již jmenovaných (Kepler, Zatlanka) ještě Nad Štolou (P7), nějaké u Malostranské, Špitálská (P9), ale nevím jméno. ALe na tato opravdu TOP gymply bych dávala je zcela výjimečně nadané děti…opravdu tam jdou ti, co mají testy nad 40 bodů při prvním zkušebním testu:-) a vyhrávají olympiády a podobně. Samé 1 mají v Praze skoro všechyn děti, které se na gympl hlásí, za to nejsou skoro žádné body a není to nic výjímečného a neříká to nic o kvalitě znalopstí. Držím moc palce s přípravou a dobrým bvýběrem. Ty dobré gymply mají ještě testy všeobecných předpokladů navíc často nebo nějakou svoji část zkoušky a hlavně musíš počítat s tím mezi jakými dětmi pak bude, aby se tam netrápilo dítě.
Většina tebou zmíněných škol přijala letos studenty s méně, než 40ti body za každého předmětu ještě před odvoláním. Takže rohodně není potřeba, aby uchazeč ( úspěšný) napsal na 40 bodů test při první zkušebním testu 8 měsíců před přijímačkama. To je takové bubákování.
Se zbytkem souhlas- že bych tam hlásila spíše děti, ktere to studium žerou. A ne jen podle známek, ale je to znát na těch olympiádách, zájmech, aktivitě. Jen to nemusí to nutně kolerovat s výsledkem prvého zkušebního testu.
@Lama Lama píše:
Většina tebou zmíněných škol přijala letos studenty s méně, než 40ti body za každého předmětu ještě před odvoláním. Takže rohodně není potřeba, aby uchazeč ( úspěšný) napsal na 40 bodů test při první zkušebním testu 8 měsíců před přijímačkama. To je takové bubákování.
Se zbytkem souhlas- že bych tam hlásila spíše děti, ktere to studium žerou. A ne jen podle známek, ale je to znát na těch olympiádách, zájmech, aktivitě. Jen to nemusí to nutně kolerovat s výsledkem prvého zkušebního testu.
Jako vždy překrucuješ co jsem napsala, nepsala jsem že tak musí testy napsat…psala jsem, že děti které tam jdou většinou ty testy takto mají
a to proto, že na tato gymnázia se hlásí děti opravdu hodně nadprůměrně chytré.
Zkus na mě prosím nereagovat, já se toho budu také ráda držet. Já mám ráda pohodu, respekt a konfliktní lidé tvé povahy, co do každého ryjí s pocitem, že jen ty máš pravdu a tvých názorů mi hodně vadí. Myslím, že pocity jsou vzájemné a je to tedy korektní nabídka, kterou lze respektovat, pokud opět nepůjde o ego a vyvoláváni dusna. Předem děkuji.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.