Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Myslím, že budeš muset počkat na novou občanku. Nedávno něco podobnýho řešil známý. Chtěl si u banky půjčit peníze, v ničem nebyl problém, pak mu ale volala paní, že má propadlou občanku, že má přijít, až bude mít vyřízenou novou, tak myslím, že to asi bude stejný ![]()
@RadkaCh To jo, ale tohle je právě než se udělá ta stálá…Tenkrát mi na ní dali i složenku, ale nevím zda tato možnost ještě je a nebo se to zrušilo…
Takhle to vypadalo
@muffinka89 hele, žádný dočasný OP neexistuje, když se stěhuješ nebo měníš příjmení, odstřihnou ti roh A nebo B a vystaví potvrzení, se kterým takto odstřižený OP platí, ale do 15 dnů musíš zažádat o nový. Pokud ti OP ukradli a jdeš na PČR, vystaví ti opět nějaké potvrzení nahrazující doklad totožnosti, ale jen dočasně, opět do 15 dnů musíš zažádat o nový OP. Pokud ti opravdu skončila platnost OP, pak je neplatný a musíš rovnou na úřad (vezmi se s sebou pro jistotu RL, někdo ho chtějí), kde tě dnes už vyfotí a nový OP máš někde i za 14 dní a dají ti potvrzení, že jsi zažádala, takže náhradní doklad totožnosti. Jinak v tomto případě doporučuji nosit cestovní pas, což je také uznávaný doklad totožnosti, jen v bance ho asi neuznávají. Pracuji na úseku Evidence osob, takže teorie a naše praxe je tato, jestli to platí všude neslibuji, ale dle zákona by mělo ![]()
@AgatkaZ píše:
@muffinka89 hele, žádný dočasný OP neexistuje, když se stěhuješ nebo měníš příjmení, odstřihnou ti roh A nebo B a vystaví potvrzení, se kterým takto odstřižený OP platí, ale do 15 dnů musíš zažádat o nový. Pokud ti OP ukradli a jdeš na PČR, vystaví ti opět nějaké potvrzení nahrazující doklad totožnosti, ale jen dočasně, opět do 15 dnů musíš zažádat o nový OP. Pokud ti opravdu skončila platnost OP, pak je neplatný a musíš rovnou na úřad (vezmi se s sebou pro jistotu RL, někdo ho chtějí), kde tě dnes už vyfotí a nový OP máš někde i za 14 dní a dají ti potvrzení, že jsi zažádala, takže náhradní doklad totožnosti. Jinak v tomto případě doporučuji nosit cestovní pas, což je také uznávaný doklad totožnosti, jen v bance ho asi neuznávají. Pracuji na úseku Evidence osob, takže teorie a naše praxe je tato, jestli to platí všude neslibuji, ale dle zákona by mělo
@muffinka89 určitě to existovalo v roce 2010 jsem si ji také nechala vystavit, ale jak je to teď to opravdu netuším, ale zkusila bych přímo na úřad zavolat a zeptat se…třeba to stále existuje nebo je něco podobného… ![]()
Pokud ti propadla občanka, tak ti vystaví takový zelený lejstro - na tom ale není fotka, takže třeba na poště s tím nic nevyřídíš. Ale já si myslím, že ta „měsíční“ občanka ještě existuje, něco za ni zaplatíš a vypadá stejně jako předchůdce těch zelených a to tato http://www.google.cz/imgres?….
Teď jsem volal na úřad a jmenuje se to měsíční občanka. Problém je, že se vydává do určitého data od neplatnosti na to já nesplňuji tak uvidím…
@muffinka89 Já jsem šla na uřad oznámila ztrátu občanského průkazu a dali mi občanku bez strojově čitelných udaju na měsíc, na tom jsem normálně odjela i do zahraničí. Zaplatila jsem za to 100 a musela dát fotku
Mi se momentálně vyřizuje občanka, bo starou jsem ztratila a prozatím mám jen takový zelený lístek s potřebnými údaji. A když jsem šla to banky, tak jsem k tomu přidala studentskou kartu, kde mám fotku a v pohodě mi to vzali.
Jinak za nový OP jsem dala 100,– a říkali, že to bude cirka za 3 týdny. Paní na úřadě se mě jinak ptala, jestli chci tu prozatímní občanku s měsíční platností, ta je do druhého dne hotová.
A pokud si půjdu vyřídit novou občanku v tom správném termínu před koncem platnosti, nechají mi ji do té doby, než bude hotová nová?
Právě ještě ne, končí jí platnost v lednu a žádat půjdu měsíc předem, už v prosinci, aby se to stihlo, takže ještě bude platná. Ale zajímá mě, jestli mi ji hned neseberou a nedají jen ten cár papíru, se kterým se nic nezařídí.
Holky nevíte zda se dá ověřit podpis na základě rodného listu?
Ahoj,
je tady někdo kdo si teď někdo nechal dělat nový občanský průkaz? Vím, že vyřízení trvá cca měsíc a chci se zeptat zda se dělá ještě„dočasný“ občanský průkaz a zda to stále stojí 100kč. Propadla mi občanka a já potřebuji notářsky ověřit podpis na plnou moc k soudu.
Děkuji