Dočasný občanský průkaz

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
muffinka89
7.12.12 10:58

dočasný občanský průkaz

Ahoj,
je tady někdo kdo si teď někdo nechal dělat nový občanský průkaz? Vím, že vyřízení trvá cca měsíc a chci se zeptat zda se dělá ještě„dočasný“ občanský průkaz a zda to stále stojí 100kč. Propadla mi občanka a já potřebuji notářsky ověřit podpis na plnou moc k soudu.
 Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Tunrida
7.12.12 11:09

Myslím, že budeš muset počkat na novou občanku. Nedávno něco podobnýho řešil známý. Chtěl si u banky půjčit peníze, v ničem nebyl problém, pak mu ale volala paní, že má propadlou občanku, že má přijít, až bude mít vyřízenou novou, tak myslím, že to asi bude stejný :nevim:

• Citovat
  • Upravit
muffinka89
7.12.12 11:14

@RadkaCh To jo, ale tohle je právě než se udělá ta stálá…Tenkrát mi na ní dali i složenku, ale nevím zda tato možnost ještě je a nebo se to zrušilo…
Takhle to vypadalo

• Citovat
  • Upravit
12801
7.12.12 11:17

@muffinka89 hele, žádný dočasný OP neexistuje, když se stěhuješ nebo měníš příjmení, odstřihnou ti roh A nebo B a vystaví potvrzení, se kterým takto odstřižený OP platí, ale do 15 dnů musíš zažádat o nový. Pokud ti OP ukradli a jdeš na PČR, vystaví ti opět nějaké potvrzení nahrazující doklad totožnosti, ale jen dočasně, opět do 15 dnů musíš zažádat o nový OP. Pokud ti opravdu skončila platnost OP, pak je neplatný a musíš rovnou na úřad (vezmi se s sebou pro jistotu RL, někdo ho chtějí), kde tě dnes už vyfotí a nový OP máš někde i za 14 dní a dají ti potvrzení, že jsi zažádala, takže náhradní doklad totožnosti. Jinak v tomto případě doporučuji nosit cestovní pas, což je také uznávaný doklad totožnosti, jen v bance ho asi neuznávají. Pracuji na úseku Evidence osob, takže teorie a naše praxe je tato, jestli to platí všude neslibuji, ale dle zákona by mělo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3164
7.12.12 11:19
@AgatkaZ píše:
@muffinka89 hele, žádný dočasný OP neexistuje, když se stěhuješ nebo měníš příjmení, odstřihnou ti roh A nebo B a vystaví potvrzení, se kterým takto odstřižený OP platí, ale do 15 dnů musíš zažádat o nový. Pokud ti OP ukradli a jdeš na PČR, vystaví ti opět nějaké potvrzení nahrazující doklad totožnosti, ale jen dočasně, opět do 15 dnů musíš zažádat o nový OP. Pokud ti opravdu skončila platnost OP, pak je neplatný a musíš rovnou na úřad (vezmi se s sebou pro jistotu RL, někdo ho chtějí), kde tě dnes už vyfotí a nový OP máš někde i za 14 dní a dají ti potvrzení, že jsi zažádala, takže náhradní doklad totožnosti. Jinak v tomto případě doporučuji nosit cestovní pas, což je také uznávaný doklad totožnosti, jen v bance ho asi neuznávají. Pracuji na úseku Evidence osob, takže teorie a naše praxe je tato, jestli to platí všude neslibuji, ale dle zákona by mělo :mrgreen:
:palec: :potlesk: :potlesk: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
muffinka89
7.12.12 11:25

@Marina8 Díky.Já vím, že v roce 2010 to existovalo

• Citovat
  • Upravit
262
7.12.12 11:44

@muffinka89 určitě to existovalo v roce 2010 jsem si ji také nechala vystavit, ale jak je to teď to opravdu netuším, ale zkusila bych přímo na úřad zavolat a zeptat se…třeba to stále existuje nebo je něco podobného… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1361
7.12.12 11:44

Pokud ti propadla občanka, tak ti vystaví takový zelený lejstro - na tom ale není fotka, takže třeba na poště s tím nic nevyřídíš. Ale já si myslím, že ta „měsíční“ občanka ještě existuje, něco za ni zaplatíš a vypadá stejně jako předchůdce těch zelených a to tato http://www.google.cz/imgres?….

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
muffinka89
7.12.12 11:53

Teď jsem volal na úřad a jmenuje se to měsíční občanka. Problém je, že se vydává do určitého data od neplatnosti na to já nesplňuji tak uvidím…

• Citovat
  • Upravit
12921
7.12.12 13:58

@muffinka89 Já jsem šla na uřad oznámila ztrátu občanského průkazu a dali mi občanku bez strojově čitelných udaju na měsíc, na tom jsem normálně odjela i do zahraničí. Zaplatila jsem za to 100 a musela dát fotku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8-D
687
7.12.12 20:28

Mi se momentálně vyřizuje občanka, bo starou jsem ztratila a prozatím mám jen takový zelený lístek s potřebnými údaji. A když jsem šla to banky, tak jsem k tomu přidala studentskou kartu, kde mám fotku a v pohodě mi to vzali.
Jinak za nový OP jsem dala 100,– a říkali, že to bude cirka za 3 týdny. Paní na úřadě se mě jinak ptala, jestli chci tu prozatímní občanku s měsíční platností, ta je do druhého dne hotová.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64981
7.12.12 21:16

A pokud si půjdu vyřídit novou občanku v tom správném termínu před koncem platnosti, nechají mi ji do té doby, než bude hotová nová?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
muffinka89
7.12.12 22:17

@vokishka Myslím si, že ne…Straá OP bude neplatná…

• Citovat
  • Upravit
64981
8.12.12 07:39

Právě ještě ne, končí jí platnost v lednu a žádat půjdu měsíc předem, už v prosinci, aby se to stihlo, takže ještě bude platná. Ale zajímá mě, jestli mi ji hned neseberou a nedají jen ten cár papíru, se kterým se nic nezařídí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
muffinka89
8.12.12 19:06

Holky nevíte zda se dá ověřit podpis na základě rodného listu?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová