Dodělaní studia - zdravotní problémy

Anonymní
29.12.25 06:57

Dodělaní studia - zdravotní problémy

Aktuálně se peru s doděláním navazujícího magisterského studia a asi potřebuji jen nějakou podporu nebo radu. Jen rychle uvedení do situace - začala jsem studovat magistra v tomto oboru už v roce 2021, napsala jsem diplomku, jenže pak se v posledním semestru (jaro 2023) se mnou rozešel přítel, zemřela mi babička, rozvedli se mi rodiče, no prostě najednou strašně ran a já se psychicky zhroutila a studium prostě nedodělala takto těsně před státnicemi (chyběly mi asi ještě 2 předměty), tak jsem si dala pauzu, našla si práci, procestovala svět, našla si nového přítele a po dvou letech se rozhodla se vrátit a toho magistra si dodělat - nechala jsem si uznat nějaké předměty, co šly uznat a začala se těšit na studium - jenže přišly další rány, opět rozchod, úmrtí pejska, dostali jsme nového šéfa, který dělá z práce peklo a vrátily se mi úzkosti a deprese - takže jsem ted první semestr moc nezvládala a reálně nevím, co ted dělat :( už je mi 28 let, všichni v mem okolí mají už magistra a ja stále nic a ani nevím, zda budu schopna ho dodělat, ale dodělat ho chci, ale je těžké ho skloubit s prací a take se všemi těmito životními a zdravotními problémy.
Děkuji předem za rady nebo podporu

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
232
29.12.25 07:48

Pokud ti studium způsobuje úzkosti a deprese, kašli na to. Nestojí to za to. Ja jsem nedodělala VŠ, měla jsem podobné stavy, co ty, nezvládala jsem to. Ja to teda vzdala podstatně dřív a nelituju toho.. Psychicky zdraví mame jen jedno, a nema cenu se přepínat, delat něco na sílu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28920
29.12.25 09:00

@Anora tak co jsem pochopila, úzkosti a deprese nemá ze studia, ale ze souběhu všech událostí zaráz :think: já bych to ale taky nehnala přes čáru, když to nejde, svět se nezboří. Zdraví máme jen jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
29.12.25 09:25
@Anonymní píše: Více

Vždycky budou nějaké životní rány a tím pádem i výmluvy. Nikde není napsané, že ty musíš titul Mgr mít. To je zkrátka pro lidi, co se dokážou kousnout a překonat nesnáze. Pokud mezi ně nepatříš, neznamená to, že jsi horší člověk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8790
29.12.25 09:36

Nechápu, proc jsi ted v prvním semestru. Pokud ti předtím chyběly jen státnice a 2 předměty, mohla jsi studium přerušit a ted se vratit tam, kde jsi předtím skončila. To je ted uz ale jedno.. u uznavani předmětů si dej pozor na kredity, jak se počítají, u nas na tom jednu spolužačku vyhodili… pokud ti na tom záleží, tak se kousni a studuj. Pokud to ale nezvládáš, tak skonci. Bez VŠ se svět nezhrouti, nicmene lepsi příležitost nez ted uz asi mit nebudeš. V životě se proste dějí i nepříjemné věci, málokdo se ma porad skvele. Můžeš treba dodělat semestr a přerušit, ale spis bych zapracovala na zvládání stresu, řekni si o pomoc, terapie, bude se ti to hodit i do budoucna nejen kvůli skole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2368
29.12.25 09:44

Mas potvrzeni od lekare? Muzes si nechat nastavit individualni studijni plan.
Jednak z duvodu zamestani a pripadne taky zdravotni problemy.
Dostala bys potvrzeni od psychiatra? Pres Centrum pro studenty se specifickymi potrebami je mozne zaridit ruzna specifika.

Kolik mas casu na dodelani? Kdy konci maximalni doba studia?
Za delsi studium budes platit, to asi vis.

Hlavne splnit podminky pro postup do druheho rocniku…obvykle minimum 40kr. Nevim zda se do toho pocitaji taky uznane predmety.

Zajdi na studijni at mas presne informace. Dokud Te nevyhodi, tak to zkus doklepat ;)

Diplomku uz teda mas hotovou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2368
29.12.25 09:51

@Midaku presne

S tim uznavanim predmetu byvaji potize pro postup do dalsiho rocniku.
Jako podminka pro postup byva urcite minimum kreditu (casto 40kr) ale ty uznane se do toho nezapocitavaji.

Konkretni informace je nutne zjistit na studijnim oddeleni. Kazda fakulta ma svoje podminky, dekanskou smernici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3160
29.12.25 10:11

Tohle jsou všechno problémy, se kterými se setká většina lidí. Neznám tedy rozchod a rozvod rodičů. Ale v průběhu VŠ mi zemřeli tři prarodiče (dva před nebo v průběhu zkouškového). Samozřejmě, že mi chybí, chtěla bych, abych tu byli s námi, ale prarodiče umírají, věk nikomu nestojí, tak to je.
Pokud to psychicky nezvládáš, věnovala bych se hlavně práci a na VŠ se vykašlala, máš alespoň Bc. Také jsem někdy byla se silami v koncích (v jednom období jsem z přetížení /škola, práce, stavba/ trpěla spánkovou paralýzou), ale věděla jsem, že to musím dodělat, protože nMgr. ke své práci nutně potřebuji.
Ale zase jsi procestovala svět, to se také každému nepovede. Ale kromě rozvodu rodičů tě vše může potkat znovu, možná bych zapracovala na zvyšování psychické odolnosti. Proc sis neprodloužila studium? Rok by na vzpamatování stačil, ne? Během roku ses mohla soustředit na zbylé dva předměty i na státnice. Nevím, proč jsi znovu v prvním semestru, ale teď už je pozdě bycha honit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
29.12.25 10:34
@jejjej píše: Více

Kdyby každý, kdo nezvládá studium na vysoké škole, měl dostat potvrzení od lékaře a speciální studijní podmínky, tak by asi bylo lepší ty tituly rozdávat hned při vítání občánků a každému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.25 10:46

@Midaku @jejjej @AnnieTRoj děkuji za odpovědi - jen pro upřesnění, byla jsem pak celkem dlouho hospitalizovaná na psychiatrii/docházela do denního stacionáře, bylo tam toho mnohem více než jen tyto věci, o kterých tady nechci mluvit, respektive v tu chvíli jsem opravdu neměla energii na to řešit školu a i když jsem tehdy nějak došla na studijní oddělení, tak mě odkázali na proděkana pro studijní záležitosti a ten mi tehdy řekl, že hold nemám splněné podmínky pro postup do dalšího ročníku (chybí mi ty dva předměty a tudíž i asi 5 kreditů) a nemůžu ani prodloužit a tak mě na studijním tehdy “donutili” sepsat žádost o zanechání/ukončení studia - nic o přerušení neříkali, tak jsem ani nevěděla, že je to tehdy možnost, jinak bych samozřejmě radši přerušila, ale tehdy mi to bylo řečeno takto :( že buď toho zanechám sama, nebo mi to ukončí sami na konci akademického roku…jinak na terapie už chodím a potvrzení mám, právě ještě v září jsem měla velkou motivaci ohledně studia a chuť do toho znovu jít, říjen jsem ještě zvládla, ale pak ten listopad a prosinec byl takový náročný zase, ale už mám upravené léky a měla jsem teď měsíc neschopenku v práci, takže jsem si odpočinula, spíše teď nevím, co s tou školou, když jsem ten první semestr moc nezvládla, ale jinak bych to ráda dodělala, ten obor mě baví, zajímá a než se to všechno sesypalo, tak jsem to zvládala a i jsem přemýšlela o doktorátu, jenze pak v tom posledním semestru to všechno padlo :( ale zkusím jim tam napsat teď v lednu a poradit se, co a jak, protože bych se tomu ráda věnovala i dále

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.25 10:51

@hanka.br. právě já si myslim, že jsem to do toho posledního semestru Mgr zvládala - vždyť mi i vyučující říkali, že mě vidí na doktorátu, bakalářku jsem měla oceněnou děkanem a diplomka prý na to taky měla našlápnuto, respektive co jsem ted půl roku zpátky na přijímačkách řešila, tak pro hodně vyučujících to tehdy byl šok, že jsem skončila, že zrovna u mě to prý nečekali a naopak byli rádi, že jsem se vrátila, takže si nemyslím, že vysoká škola pro mě není a nezvládám to, ale děkuji za podněty a příspěvky do diskuze - zkusím napsat na studijní a zjistit si, co a jak se může zařídit a dodělat to, protože mi na tom záleží a stojím o to

• Citovat
  • Upravit
2368
29.12.25 11:23

@hanka.br. kazdy, kdo nezvlada studium, nema zdravotni problemy

a ano, soucasny trend je podporit studenty se zavaznejsimi zdravotnimi problemy, proto temer kazda VS ma specialni centrum pro tyto studenty (individual, delsi cas na zkouseni).

Mela jsem spoluzacku po obrne, ktera mela upravene podminky u zkousek napr psani na pocitaci namisto rukou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1429
29.12.25 11:24

Tak vysoká není pro každého. Já mám dostudovano, ale taky jsem toho měla plný zuby. Jen jsem chodila na denní studium a živila se u toho sama… není to sranda, takže rovnou ze školy do práce a po nocích učení. Na paření s kamarády nebyl čas ani peníze… taky jsem se na to chtěla vybodnout, dávala věci na poněkolikáté. VŠ je prostě o tom ze to nevzdas, každý máme problémy, nikdo nežijeme v ideálu. Taky mi někdo umřel, lidi, co se nedostali na vysokou mi říkali že nechápou jak to s penezma z brigád utahnu, do toho jsem ještě to málo půjčovala v rodině, zaměstnavatel se přestěhovalna druhý konec Prahy… život je prostě náročný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
29.12.25 11:25
@jejjej píše: Více

Zakladatelka nemá obrnu. Studium prostě není pro každého. A promiň, že na ty její pohádky o tom, jak ji donutili ukončit studium, když byla současně zázračný talent, neskáču.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2368
29.12.25 11:31

Ta centra jsou urcena i pro studenty s psychiatrickymi diagnozami.
Pro vsechna zdravotni znevyhodneni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko