Zkouškové po porodu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Já porodila v červenci, v srpnu jsem měla mít státnice z jednoho předmětu a musela jsem si je posunout, protože jsem dostala zánět v prsu a horečky.
S mimčem se to zvládnout dá, ale záleží na tobě, jestli budeš mít sílu a energii, já třeba neměla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tehulka2520 píše: Více
S prvním ditetem je to po porodu jizda. Taky si neumim predstavit, jak to zvladnes.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Představa je jedna věc, ale realita je věc druhá. Pokud ti má kdo pomoct - že bude postaráno o dítě a v případě, že budeš v rámci možností použitelná, budeš moct řešit školu, bylo by to fajn. Ale jak se zde píše, je to po porodu docela jízda a jelikoz jsme každá jiná a stejně tak i dítě, opravdu těžko říct, jak to pak bude u tebe a s tebou vypadat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Raději bych byla připravena na variantu, že to nepujde. Jednak můžeš porodit klidně až 14 dní po termínu. A ten začátek je fakt mazec, nevyspání, hormony. Ale třeba budeš mít hodné spavé miminko a zvládneš to. Každopádně bych se šprtala co nejvíc teď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak je psáno hore. Teď se uč, co nejvíc to půjde. Uvidíš, jak to situace zařídí.
Držím palce, ať to vyjde podle přání
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rozhodně bych se pořádně učila už v průběhu semestru. Fyzicky jsem byla fit hned v den porodu, ale malý je hodně kontaktní, dopoledne celkem dospávám, takže bych se učit moc nestihla. Kdybych musela, tak asi jo (už jsem v tomhle ohledu zlenivěla, mám už po VŠ). Myslím si, že bych to zvládla (ale já přesně tohle cíleně nechtěla). Ale dopředu to nikdy nevíš. Třeba tři dny po propuštění nás znovu na dva dny hospitalizovali kvůli žloutence, takže i to by mohla být časová komplikace.
Také záleží, jak daleko musíš jet na zkoušku. Já třeba dojížděla hodinu (autem), hodinu a půl (autobusem) + cesta přes město, takže bych nechtěla od novorozence odjet na 3 a více hodin (i kvůli kojení). Ale klidně můžeš mít už po šestinedělí. Já měla termín 16. (a 18.) 12. A malý se narodil 29. 11. A nebo rodit začátkem května.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Měla jsem. Co se týká učení, tak jsem se učila buď večer nebo většinou při kojení. A zkoušky - to hlídal ten, kdo měl zrovna čas, tj většinou babička, tatínek, ale taky jsme měli chůvu na vození kočárku, a pak byly situace, kdy mi hlídala spolužačka na chodbě, vyučující (sami se nabízeli) nebo mi dítě řvalo pod oknem, jak ho tam vozila babička
to jsem tehdy dostala známku z milosti
v budově je většinou baby room s přebalovacím pultem, mikrovlnkou, ale to jsem vyuzivala az pozdeji. Uplne male miminko jsem prebalovala na chodbe v kocarku nebo na wc a mela ho prostě ve škole na chodbe a jen na tu zkousku odevzdala. To je vetsinou do pul hodiny hotove, nekdy za 10 minut, takze rychlovka. Cili nejvic jsem potřebovala hlidani na to učení se. Bez pomoci to podle me nejde. Protože dítě bezpečně vycítí, kdy se člověk musí učit a tím víc se budí a potřebuje nosit atd
takže je fajn, když někdo vezme miminko do kočárku. Jo a během zkouškového jsem nevařila ani moc neuklizela, to všechno buď musí zajistit nekdo jiný nebo já si to řešila dopředu. Byl to fičák, ale zase to bylo hezké, člověk si odpočine od těch mateřských povinností. Ale ještě jednou zdůrazňuju, že bez pomoci to podle mě nejde. Ono novorozenec je v pohodě. Já chodila i na přednášky se šátkem. Ale potom kojenec už nikde nevydrží, chce lozit, doma potřebuje interakce a tam už je to opravdu o tom, kdo si ho vezme aspoň na tu hodinu a půl. Já si na to právě sjednala chůvu, která chodila vozit kočárek a později brala batole na písek před dům. Přerušila jsem až u druhého dítěte a to hlavně proto, že máme hodně praxí a to už opravdu s dítětem odchodit nejde. Tak hodně štěstí a ať se daří ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemusí to mít tragedie. Já měla spavý dítě a do jeho půl roku jsem se doma vyloženě nudila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liška32 píše: Více
Teda to bych si netroufla na přednášky s miminkem. Malý je celkem klidný, ale kolikrát ze spaní zaječí jak když ho na nože berou (chvilkový diskomfort), za pár vteřin zase klidně spí. To by nám přednášející a ostatní studenti asi neodpustili
. Dělá to i v šátku, i když je v něm dost klidný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My jsme měli x ročníkových miminek (na bakaláři i magisterském, oboje kombinované). Buď babička nebo tatínek vozil kočár a mamka byla s přednášky odvolaná jen na krmení.
V budově jim dali některou volnou třídu, ať mají soukromí. Prostě se jezdilo do školy i s dítětem a doprovodem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AnnieTRoj píše: Více
Upřímně, já jsem byla nejdřív nervózní. Malá sice spinkala, ale dělala ty novorozenecké zvuky jako prdění a různé mlaskání a škrouchání, pak sem tam začala plakat, tak to už jsem odcházela, takže hodně jsem si přednášky nahrávala, protože jsem se nemohla moc soustředit. A přišlo mi, že i ostatní to musí rušit. Ale když jsem to komunikovala se spolužáky a vyučujícími, tak nikdo problém neměl, naopak přišlo jim to roztomilé a chtěli miminko pochovat nebo povozit
byl to jen můj nepříjemný pocit. I tak jsem se snažila si najít hlídání, už kvůli sobě. Ale někdy to postrádalo smysl tahat tatínka z práce kvůli hodinové přednášce uprostřed dne.
Každopádně ze zkoušek s dětmi mám přehršel historek, studuje se mnou celá rodina
například když jsem fakt neměla nikoho, spolužačka, kterou jsem znala pár týdnů, mi malou pohlídala před učebnou. Ani čokoládu si nechtěla vzít
![]()
Opravdu ale na ty zkoušky jsem si dítě brala s sebou. Většinou po nakojení vydrželo kolem hodiny a to bych z domova nestihla. U těch novorozenců člověk nikdy neví. Nejhorší je zima, to se mi nechtělo nikdy babičku hnát na procházku, nebo když pršelo. Naštěstí poblíž naší školy je dětská herna, kam se dá zajít i s miminkem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Každé mimčo je jine..uvidis jaké bude po porodu a jak se budeš ty cítit a zvladat…Ja musím říct že po prvním porodu jsem to měla hodně na pohodu…malá když nejedla tak furt spala, skoro vůbec neplakala, budila se pravidelně po 3h přes den a v noci po 4 -5 ze začátku takže asi 2× max 3× za noc..od konce šestinedělí spala celou noc s tím že teda usínala po 9 a vstávala v 5..ale bylo to prostě v jednom trhu…ještě později pak od 7 večer do 5 rano…takže já jsem fungovala naprosto vpohode a zvládli jsme třeba s chlapem montovat nábytek a prodělávat kuch. Linku zatímco malá vedle v pokoji spokojeně chrupala…zato druhý třeba strávil vždycky polovinu dne pricuclej na prsu a já nemohla nic (i když číst si třeba scripta bych asi zvládla) a hodně plakal..pořád chtěl nosit nebo jezdit (kočár musel jet pokud on v něm měl být v klidu a spát..jakmile se zastavilo tak do 5 minut byl vzhůru…nenechal se moc chovat od nikoho jiného a na všechny „cizí“ reagoval řevem. Takže tam by nějaké zkouzkove bylo naprosto nemyslitelné…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liška32 píše: Více
Tak já byla klasicky na prezenčním (i když jsem na navazujícím zároveň pracovala - úvazky 0,5-1,0). Asi dvě tři spolužačky také měli děti při studiu, ale na přednášky je nebraly, ani na zkoušky (asi měly hlídání nebo někoho, kdo vozil před budovou). Malý hodně pobrukuje od narození, takže by rušil asi dost. Ale nás bylo málo, takže jsme byli v klasických třídách, žádné obrovské anonymní posluchárny.
Jsem ráda, že jsem to nemusela řešit a vyšlo mi to tak, jak jsem plánovala (vztah, VŠ, stavba, práce, svatba, dítě), chci si dítě užít bez povinnosti okolo, ale také bych se musela přizpůsobit, kdyby ochrana selhala. Asi bych si domluvila s vyučujícími individuál, kombinovaně moje studium oficiálně nešlo. I kvůli práci jsem si spoustu věcí musela domluvit individuálně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tehulka2520 píše: Více
Nezapomeň si včas vyřídit uznanou dobu rodičovství, vychází ze zákona o vysokých školách. Lze už v těhotenství v době, kdy by platila klasická mateřská dovolená. Je to pro přiblížení uznání speciálních potřeb pečujícího rodiče. Zpřístupnění studia. Vyučující musí uzpůsobit harmonogram Tvým časovým možnostem.
Já jsem nastupovala s novorozencem, ale první zkoušky jsem odložila až po 5-6 měsících. Hlavně k vůli kojení. Ze začátku je časově náročné a krátké intervaly.
Držím pěsti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj maminky,
měla některá z vás zkouškové těsně po porodu? Mam termín 19.4., zkouškové mi začíná cca na začátku až v polovině května. Nechce se mi přerušovat na rok, tak to risknu, ale hodne se bojím.
Studium mam kombinovaně, povinne mam jen cvičení, ale jde dělat extra úkoly, kdyz se člověk nedostaví, takze to problém neni. Jen si furt neumím představit, jak to budu zvládat… ale risk je zisk