Dodělat školu nebo jít do práce?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Podle mě pokud ti to cele nebo z většiny financují, tak to právo na to opravdu mají. Možná je to trochu extrémní v jejich případě, ale ty potřebuješ (předpokládám) jejich peníze ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to myslím nesmírně těžké, ale dostat se na medicínu už samo o sobě napovídá, že je nesmírná škoda takovou příležitost zahodit. Určitě zkus vydržet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Být tebou dodělám si školu, ve 22 máš pravděpodobně jen Bc. a to v dnešní době moc velké terno není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Zdravím,
je mi 22, mám hotovou jednu VŠ a nyní jsem v prvním ročníku druhé VŠ 6 leté mediny. Byl to můj celoživotní sen a tak jsem si ho chtěla splnit (samozřejmě s pomocí rodičů). Nyní dochází k tomu, že se rodiče rozvádí, každý si hrabe pro sebe, jen se špiní navzájem a bojují aby každý získal víc majetku. Rodiče se pořád hádají a svoje problémy neustále házejí na mě anebo i skrze mě komunikují. Je to opravdu psycho a to mám jít za týden na těžkou zkoušku, ale prostě v tomto se nedá učit. Takže sen na pokračování školy se dost rozplývá.
Moji otázkou je, jestli dělat dál školu a ještě dalších 5 let se dohadovat s někým doma, neustále být pod dozorem a říkat s kým jdu, kam jdu a kdy se vrátím. Já neříkám, že je špatný říkat rodičům základní info, ale výzvědy typu, že skoro chtějí popsat minutu po minutě, to je na mě moc a ještě mi určují hodinu, kdy se vrátím. (Jen bych chtěla podotknout, že nepiju). Šla jsem na zápas přítele ve fotbale a oni mi řekli, ať jsem za hodinu doma. Fotbal trvá 1,5 h a chceme třeba jít na véču potom nebo někam, ale z domova je pořád takováto buzerace (neřeknu kdyby to bylo jednou, ale je to pokaždý).
Teď je přede mnou to velké rozhodnutí jít do práce nebo dělat školu? Já nevím, ale doma se mi moc být nechce a popravdě si myslím, že školu typu mediny sama neutáhnu.
Co myslíte Vy?
Byl to snad tvůj sen, ne? Já bych školu dodělala. Pro rodiče budeš pořád dítě, zlepší se to, až se odstěhuješ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já moc nechápu ten dotaz. To přece musíš vědět ty, jaké máte doma podmínky k žití, k učení se atd. A ty sama musíš vědět, zda to zvládneš, s tím ti tady přece nikdo neporadí. Medicínu jsem nestudovala, ale kamarádi ano, a troufám si říct, že podpora rodiny, ať už finanční nebo psychická, je hodně důležitá. Takže bych si asi zkusila s rodiči promluvit, říct jim, že ti na studiu záleží, a zda by mohli problémy mezi sebou řešit “soukromě” a alespoň před zkouškami tě nechat v klidu.
A zeptala bych se jich, zda s jejich podporou po celou dobu studia mohu počítat, i když se rozvedou, odstěhují od sebe atd. Můžeš zkusit studovat ještě rok a uvidíš, jak to budeš zvládat. A ještě poznámka: je ti 22, to znamená, že musíš mít na té jiné škole “jen” bakaláře. Takže pokud bys nezvládala toto náročné studium, mohla by sis dodělat alespoň magisterské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak si s rodiči sedni, a vysvětli jim že ti je už 22, tudíž nejsi malé dítě a opravdu není nutné jim hlásit každou minutu svého volného času, ani není třeba ti určovat čas, kdy máš přijít domů. Pokud se to nezmění, tak to dalších pět let stejně nedáš ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mi by teda velmi vadilo, aby mi v tomhle věku někdo limitoval čas, kdy smím být venku a kdy se vracet domů. To je hrozná představa, že se snáší taková buzerace dalších 5-6 let. Pokud to není zase výmysl trolla. Někdo se zasekl a nedošlo mu, že dávno člověk v tomhle věku není dítě.
Takže já bych šla pracovat, abych se mohla osamostatnit a studovala bych jiný obor dálkově. A medicíny bych se musela vzdát. Ale já nesnáším příkazy, zákazy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@NinaU. píše:
Podle mě pokud ti to cele nebo z většiny financují, tak to právo na to opravdu mají. Možná je to trochu extrémní v jejich případě, ale ty potřebuješ (předpokládám) jejich peníze
A kdo jim to právo dává? Ona je dospělá, studuje, a tudíž k ní mají vyživovací povinnost. To ale přece neznamená, že jí můžou do všeho mluvit a přikazovat jí kdy má chodit domů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Oni tě doma drží na řetězu? Se sbal a odstěhuj, jako většina lidí ve tvém věku. Rodiče ať posílají výživné, a u toho chod na brigády.
Příspěvek upraven 21.06.21 v 16:02
- Citovat
- Upravit
@arinecka píše:
A kdo jim to právo dává? Ona je dospělá, studuje, a tudíž k ní mají vyživovací povinnost. To ale přece neznamená, že jí můžou do všeho mluvit a přikazovat jí kdy má chodit domů.
Kdo ji doma drží? Já jen doufám že aspoň rodiče neždímá, a přispívá na domácnost.
- Citovat
- Upravit
@mackA159 píše:
Kdo ji doma drží? Já jen doufám že aspoň rodiče neždímá, a přispívá na domácnost.
Četla jsi že studuje, a co studuje? O jakým přispívání na domácnost to mluvíš?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím,
je mi 22, mám hotovou jednu VŠ a nyní jsem v prvním ročníku druhé VŠ 6 leté mediny. Byl to můj celoživotní sen a tak jsem si ho chtěla splnit (samozřejmě s pomocí rodičů). Nyní dochází k tomu, že se rodiče rozvádí, každý si hrabe pro sebe, jen se špiní navzájem a bojují aby každý získal víc majetku. Rodiče se pořád hádají a svoje problémy neustále házejí na mě anebo i skrze mě komunikují. Je to opravdu psycho a to mám jít za týden na těžkou zkoušku, ale prostě v tomto se nedá učit. Takže sen na pokračování školy se dost rozplývá.
Moji otázkou je, jestli dělat dál školu a ještě dalších 5 let se dohadovat s někým doma, neustále být pod dozorem a říkat s kým jdu, kam jdu a kdy se vrátím. Já neříkám, že je špatný říkat rodičům základní info, ale výzvědy typu, že skoro chtějí popsat minutu po minutě, to je na mě moc a ještě mi určují hodinu, kdy se vrátím. (Jen bych chtěla podotknout, že nepiju). Šla jsem na zápas přítele ve fotbale a oni mi řekli, ať jsem za hodinu doma. Fotbal trvá 1,5 h a chceme třeba jít na véču potom nebo někam, ale z domova je pořád takováto buzerace (neřeknu kdyby to bylo jednou, ale je to pokaždý).
Teď je přede mnou to velké rozhodnutí jít do práce nebo dělat školu? Já nevím, ale doma se mi moc být nechce a popravdě si myslím, že školu typu mediny sama neutáhnu.
Co myslíte Vy?