Dohoda o provedení práce
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Příjem doložíš v tom čtvrtletním formuláři, kde vypisuješ příjmy… Záleží, kolik peněz s přivýdělkem budete mít, jestli vám příspěvek na bydlení zůstane nebo ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dopředu to hlásit nemusíš, ale to co si vyděláš, musíš započítat do příjmů, které každé čtvrtletí dáváš na sociálku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
DPP a student
Dobrý den
potřebovala bych radu. Manžel je OSVČ elektrikář a není plátce dph. Nyní dělá zakázku, na které by využil brigádníka na pomocné práce. Má v úmyslu si vzít synovce plnoletého studenta elektro SŠ. Chtěl by si výplatu, kterou mu bude dávat, dát do výdajů, proto s ním chce sepsat Dohodu o provedení práce. Dočetla jsem se o omezení 300h za rok max. výdělku 10.000kč. Pokud by si synovec vydělal víc(neví přesně jak dlouho ho bude přes prázdniny potřebovat), jak by to bylo se zdr. a nemocenským, platili by ho oba dva, i když je student nebo jak to přesně je? Prosím o vysvětlení děkuji za odpověď
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosím o radu: V říjnu se vracím po RD do práce. Plat v hrubém za ty necelé 3 měsíce by neměl přesáhnout 68000. Tzn. že by si i příští rok mohl manžel mě uplatnit do daní. Mám možnost jít na půl roku na brigádu na dohodu s přivýdělkem asi 3000 za měsíc. Započítává se to do mého růzoveho prohlášení - do mých příjmů?
- Citovat
- Upravit
A ještě jedna otázka. Chtěla jsem se vrátit o měsíc dřív, ale překročila bych ten limit 68000 a manžel by si mě nemohl odečíst, asi se to nedá vyřešit nějak jinak? V práci mě potřebují co nejdřív, ale zas 24.000 je dost… Nevím a jestli to tak vůbec jde. Že si mě manžel odečte a mě pak ještě budou vracet téměř celou daň za rok, jestli se nepletu. ![]()
- Citovat
- Upravit
Ano, do příjmů pro odpočet manželky se započítávají všechny příjmy, tedy jak HPP, tak dohoda, tak třeba i nemocenská.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ono pokud překročis ten limit, tak si pak sebe „odečtes“ z daní ty? Nebo se pletu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zoy píše:
Tak ono pokud překročis ten limit, tak si pak sebe „odečtes“ z daní ty? Nebo se pletu?
Co si jako odečte z daní? Jak se sebe odečte z daní? Jako slevu na poplatníka?
https://www.podnikatel.cz/…ro-rok-2018/
Základní sleva na poplatníka
Základní sleva na poplatníka činí 24 840 korun. Na slevu mají nárok všichni poplatníci (podnikatelé, zaměstnanci, starobní důchodci, matky na mateřské atd.), kteří měli alespoň po část roku zdanitelné příjmy. Sleva se vždy uplatňuje v plné roční výši, a to i v situaci, kdy výdělečná činnost trvala pouze několik měsíců.
Čili plnou slevu na poplatníka si může uplatnit, i když za celý rok nepřesáhne těch 68 000 Kč. Stačí na to to zaměstnání na konci roku.
Sleva na manžela
Definici společně hospodařící domácnosti obsahuje § 21e zákona o daních z příjmů. Manželem se pro tyto účely rozumí také partner podle zákona upravujícího registrované partnerství (ne druh a družka). Zákon umožňuje využít slevu na manželku (manžela) žijící s poplatníkem ve společné domácnosti. Sleva činí stejně jako v případě základní slevy 24 840 korun za rok… •K uplatnění slevy nesmí příjmy protějšku poplatníka přesáhnout hranici 68 000 korun za rok.
Čili - to zaměstnání na konci roku jí stačí k tomu, aby si mohla uplatnit slevu na poplatníka, ale nebrání jejímu manželovi v tom, aby si uplatnil slevu na vyživovanou manželku.
Kdyby ale vzala brigádu, tak si vydělá nějaké drobné, kterými by manželů přišel o celou slevu na vyživovanou manželku 24 840 Kč, a nic navíc by domácnost nezískala, protože slevu na poplatníka už má.
Leda by teda ta sleva na poplatníka nedosáhla odvedenou daň (protože sleva na poplatníka se uplatňuje jen do výše daně, ne jako u dětí, kde je daňový bonus). Ale 15 % daň z drobných za brigádu asi ztrátu balíku 24 000 Kč slevy na vyživovanou manželku nenahradí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A prosím ještě k tomuto…
RD mi končí v polovině října, ale potřebují mne co nejdřív. Tak pořád špekuluju, co s tím ![]()
Napadla mne varianta. Nastoupit oficiálně 1.10. ( příjem hrubého platu za měsíc by měl být max. 20.000 )
A že bych se na měsíc září domluvila na dohodu s úvazkem 80 hodin ( na jinou pozici ), dejme tomu na 100,– hodinu. Že bych jim tak vyšla max. vstříc a nepřišla o daňové zvýhodnění.
Nebo je to nesmysl? Nebo nějaké jiné nápady? Děkuji za Váš čas.
zakl.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:A co podstatného se tím změní? Nezáleží na tom, kolik máte dohod a pozic, ale jaký máte příjem za celý rok.
A prosím ještě k tomuto…
RD mi končí v polovině října, ale potřebují mne co nejdřív. Tak pořád špekuluju, co s tím
Napadla mne varianta. Nastoupit oficiálně 1.10. ( příjem hrubého platu za měsíc by měl být max. 20.000 )
A že bych se na měsíc září domluvila na dohodu s úvazkem 80 hodin ( na jinou pozici ), dejme tomu na 100,– hodinu. Že bych jim tak vyšla max. vstříc a nepřišla o daňové zvýhodnění.
Nebo je to nesmysl? Nebo nějaké jiné nápady? Děkuji za Váš čas.
zakl.
Když budete mít za celý rok příjem do 68 000 Kč včetně, tak váš manžel si může uplatnit slevu 24 840 Kč na vyživovanou manželku. A je jedno, v kolika smlouvách, pozicích a dohodách jste ten příjem dosáhla.
A když budete mít příjem 68 001 Kč nebo více, tak váš manžel o možnost uplatnění slevy 24 840 Kč na vyživovanou manželku přijde, a taky je jedno, na kolik smluv, dohod a pozic ten příjem rozdělíte.
Smysl to má jenom tehdy, když rozdíl ve vašem čistém příjmu, a to dokonce mínus náklady na dopravu do zaměstnání atd., přesáhne to, oč váš manžel přijde. Jinak vyděláte na tom, že budete doma.
A je to daňařská záležitost, ne pracovně právní, takže nejlíp vám asi poradí (například - jak přesně se ten příjem počítá) @Hanula1212 .
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To všechno chápu, spíš jestli to jde ty 2 smlouvy u jednoho zaměstnavatele atak.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
To všechno chápu, spíš jestli to jde ty 2 smlouvy u jednoho zaměstnavatele atak.
Na dvě různé činnosti (náplně či druhy práce) asi jde. Na jeden druh práce myslím ne současně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Našla jsem si přivýdělek menšího rozsahu - cca 2 - 2,5 tisíce měsíčně. Finančně jsme na tom více méně špatně, pobíráme i příspěvek na bydlení a přesto nevycházíme (velké dluhy), proto ta brigádka. Dostala jsem smlouvu - dohodu o provedení práce, musím to na sociálce hlásit? Já jen, abych nepřišla o příspěvek, bohužel nejsme v situaci, kdy bych to mohla dopustit a lépe placenou brigádu jsem nesehnala.