Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Běž na ospod a tam ji vše řekni, včetně toho vyhrožování. Chlapi, někteří, jsou fakt hajzlové ![]()
To se těžko radí. Můžeš na něj poslat exekutora, když ti nebude platit… ![]()
@terinka4444 píše:
Běž na ospod a tam ji vše řekni, včetně toho vyhrožování. Chlapi, někteří, jsou fakt hajzlové
jojo taky jsem o tom přemýšlela že to znova dám k soudu a ještě bych vzala to co mi psal na facebooku a at to rozhodne přesně jak a kdy ho má mít.
Jestli je dítě malé, tak jeho život bude stát za starou bačkoru, protože může mít exekutory za zadkem pořád a nebude smět nic vlastnit, nic si legálně vydělat, nikde oficiálně, ale i neoficiálně bydlet, takže by to dost draze zaplatil.
Vyhrožování zabitím doporučuji si nahrát, u případů domácího násilí jsou nahrávky i bez vědomí nahrávaného často jako důkaz přijaty. Tam už je na hranici trestného činu nebezpečného vyhrožování (ale je tam myslím potřeba ještě náznak, že to myslí vážně). A pozor na vzájemné domácí násilí, na to se hledí pak jinak.
Jestli si syna nebere při neurčeném styku, tak záleží přesně na znění rozsudku, pořádně si to přečti, co je tvou povinností a tu dodržuj striktně. Slevu na výživném z titulu cestování uplatnit nemůže, protože by to mělo být zohledněno ve výměře výživného.
Pokus se sehnat co nejvíc důkazů o jeho závadném chování, s těmi důkazy informuj OSPOD a požádej o pomoc. Pokud by to nepomohlo, pak bys asi musela přes soud navrhnout pevnou úpravu styku.
@Táta Pavel píše:
Jestli je dítě malé, tak jeho život bude stát za starou bačkoru, protože může mít exekutory za zadkem pořád a nebude smět nic vlastnit, nic si legálně vydělat, nikde oficiálně, ale i neoficiálně bydlet, takže by to dost draze zaplatil.
Vyhrožování zabitím doporučuji si nahrát, u případů domácího násilí jsou nahrávky i bez vědomí nahrávaného často jako důkaz přijaty. Tam už je na hranici trestného činu nebezpečného vyhrožování (ale je tam myslím potřeba ještě náznak, že to myslí vážně). A pozor na vzájemné domácí násilí, na to se hledí pak jinak.
Jestli si syna nebere při neurčeném styku, tak záleží přesně na znění rozsudku, pořádně si to přečti, co je tvou povinností a tu dodržuj striktně. Slevu na výživném z titulu cestování uplatnit nemůže, protože by to mělo být zohledněno ve výměře výživného.
Pokus se sehnat co nejvíc důkazů o jeho závadném chování, s těmi důkazy informuj OSPOD a požádej o pomoc. Pokud by to nepomohlo, pak bys asi musela přes soud navrhnout pevnou úpravu styku.
no a jak by to bylo s tím, kdyby byl od ledna bez práce a dělal někde na černo?
@aneetka píše:
no a jak by to bylo s tím, kdyby byl od ledna bez práce a dělal někde na černo?
Buď to budeš muset dokázat, tj. fotky, svědectví apod., pak soud bude nakloněnější vyměřit výživné na základě potenciálních příjmů (tj. vyměřit z toho, co by měl být schopen vydělat - na to mají někde u soudů i tabulky), v krajním případě může použít i vyměření z příjmu myslím teď 12,8 násobku životního minima, pokud otec nedoloží reálné příjmy. Co se týká vymáhání - pokud budeš vědět o práci na černo, tak tam pošli inspekci na toho „podnikatele“. Je potřeba mu nedat pokoj a hlídat promlčecí lhůty, je to tam komplikované, některé nároky jsou sice nepromlčitelné, ale některé mají promlčení.
Ahoj. Chci se zeptat… Mám ročního syna v péči, s otcem máme upraveno soudně výživné i styk (1× a 2× týdně po třech hodinách). S otcem jsou neustálé problémy, neustále mě slovně napadá, nerespektuje nemoc dítěte, několikrát byla volaná i policie. Minulý týden jsme byli oba pozváni na sociálku. Mě bylo řečeno do telefonu, že se bude projednávat možnost asistovaného styku, protože paní ze sociálky se moc nelíbilo jak dítě tráví s otcem jeho vymezený čas. Po příchodu na sociálku jsme byli posláni k úplně jiné pracovnici a k mému překvapení se tam projednávalo zvýšení styku s otcem. Jelo se přesně podle toho jak si otec nadiktoval, takže mě nutili k tomu, abych zvýšila styk na 2× týdně po šesti hodinách. Mimo jiné jim tam i nabulíkoval spoustu lží, například že dítě vedu k obezitě apod. Projednávali jsme tam také i to, že by měl být otec na ten styk připraven, a to například tak, že synovi bude obstarávat jídlo. Dnes jsem otci syna předávala s tím, že mu tedy naposledy dávám jídlo s sebou, příště ať už si ho zajistí sám. Na to mi od něj bylo odpovězeno, že nebude chodit s pribiňákem v ruce a že až ho bude mít na šest hodin, tak pak si to jídlo bude teprve obstarávat. Můj dotaz spočívá v tom, jestli musím přistoupit na dohodu? Já nejsem proti tomu, aby se styk zvýšil (i když syn čas od času po době stráveném s otcem pláče, nechce se ode mě hnout, v noci pláče a volá mě), ale s 2× týdně po šesti hodinách nesouhlasím. Můžu navrhnout, aby se styk zvýšil zatím na pár měsíců jen o hodinu? Následně na to bych přistoupila na další zvýšení, ale například 1× za 14 dnů sobota a neděle odpoledne? On pořád hraje na to, že je student (i když už by dávno neměl být) a má spoustu volného času. Díky! ![]()
Tak jídlo mu dávat s sebou nemusíš, ať si pribiňák koupí a na dohodu přistupovat taky myslíš, o tom rozhoduje pouze soud. A pokud se ti chování sociální pracovnice nezdá, vznes stížnost a chtěj jinou.
Dohoda je od toho dohodou, že vyhovuje oběma stranám, resp. že je přijatelná pro obě strany. Pokud s návrhem otce a OSPODu nesouhlasíte, tak s ním prostě souhlasit nemusíte, rozmyslete si ale dobře, jak to odůvodníte, kdyby došlo na soud.
Návrh na postupný náběh je dobrej. Obezitu a pribiňáky pusťte z hlavy, na mě to působí jako řečičky.
Dále bych si ujasnil, ve spisu OSPODu, jak to kdo myslel s tím asisovaným stykem.
Dále je možné požádat OSPOD o nějakou podporu ve formě mediace - když máte uzavírat spolu dohody, musíte se naučit nejdřív spolu nějak slušně vyjednávat.
Zítra mám schůzku s vedoucí OSPOD. Chci si s ní vše ujasnit… Proč máme najednou novou pracovnici, když tu minulou jsme měli dva měsíce a před tím zase jinou. Proč se nerespektuje to, že otec na mne spáchal násilí a ony se hrozně snaží abych s ním obnovila komunikaci (například brala ho s sebou na lékařské prohlídky syna apod.). A také i to, jestli je správné, že otci pracovnice řekla, že navštěvuji BKB. Myslela jsem, že je to důvěrná informace a navíc jí mám ve spisu ve složce důvěrné. S tím stykem chci dosáhnout nějakého kompromisu a doufám, že na OSPOD k tomu přistoupí. Spíš se mi zdálo, že chtějí vyhovět otci, aby už od něj měly klid. Je pro mě ale nepředstavitelné, aby syna měl 2× týdně po 6ti hodinách. Chápu, že s ním chce být co nejvíc, ale já bych tím pádem musela s dítětem pouze sedět doma…
@Naty12 píše:
A také i to, jestli je správné, že otci pracovnice řekla, že navštěvuji BKB. Myslela jsem, že je to důvěrná informace a navíc jí mám ve spisu ve složce důvěrné.
Je pro mě ale nepředstavitelné, aby syna měl 2× týdně po 6ti hodinách. Chápu, že s ním chce být co nejvíc, ale já bych tím pádem musela s dítětem pouze sedět doma…
Pokud je něco ve složce důvěrné, neměl by k tomu mít druhý rodič přístup a je to vážné pochybení sociálky. Musíš ho ale prokázat.
U ročního dítěte jsem viděl nařízenou i střídavku. Takže pokud otec má zájem, má čas, umí se postarat, dítě není kojené, může se ucházet i o to.
Ohledně snahy sociálky o rozšiřování styku, tak jednají v souladu se zákonem o SPOD, mají za povinnost chránit rodičovství.
@Naty12 píše:Určitě
Zítra mám schůzku s vedoucí OSPOD. Chci si s ní vše ujasnit… Proč …
Proč se nerespektuje to, že otec na mne spáchal násilí a ony se hrozně snaží abych s ním obnovila komunikaci (například brala ho s sebou na lékařské prohlídky syna apod.).
Jde jim o dítě. Byť se Vám to nebude líbit, násilí mezi vámi dvěma je vaše věc mezi rodiči a ony se snaží do vašeho sporu nezatahovat děcko. Pro dítě je komunikace mezi rodiči dobrou věcí.
A také i to, jestli je správné, že otci pracovnice řekla, že navštěvuji BKB. Myslela jsem, že je to důvěrná informace a navíc jí mám ve spisu ve složce důvěrné.
To by mě taky zajímalo, jak to je
S tím stykem chci dosáhnout nějakého kompromisu a doufám, že na OSPOD k tomu přistoupí. Spíš se mi zdálo, že chtějí vyhovět otci, aby už od něj měly klid.OSPOD na to nemá co přistupovat, ten to má zaregistrovat a dohodu zprostředkovat. Kdybyste nabízela styk nesmyslnej (+x za rok třeba), tak jo, ale jinak ne.
Je pro mě ale nepředstavitelné, aby syna měl 2× týdně po 6ti hodinách. Chápu, že s ním chce být co nejvíc, ale já bych tím pádem musela s dítětem pouze sedět doma…
Tomu nerozumím, proč byste měla sedět doma?
@Padre Paolo Já to chápu, že jednají v souladu se zákonem. Ale má jít přece o dohodu a ne o vyhovění pouze jedné straně.
Já tam na ně nechci dělat nějaké vážné bububu. Já jen chci, aby si uvědomovaly, že zase úplně všechno vypustit z úst nemůžou. Mají tam na otce z BKB zprávu a v ní stojí, že může být stále pro mne nebezpečný. A tím, že mu tohle vyslepičily, tak mi jen přidělaly další problémy s ním.
V kontaktu syna s jeho otcem nemám nejmenší problém. Jen on je do toho hrozně hr a nechce přistoupit ani na ten postupný náběh. Otec syna nemá svůj vlastní byt, bydlí s otcem v bytě, který pro dítě není vhodný, takže si bere malého k matce, a ta by ho nenechala aby měl syna ob týden. On není schopný mu uvařit, sám ho vykoupat, obléknout… ke všemu potřebuje sluhy… Nehledě na to, že když jsme byli na té společné schůzce na OSPOD a přišla řeč na pobyt dítěte u otce přes víkend, tak se mu to moc nelíbilo a hned to hrál do autu, že já bych mu to určitě nedovolila… Přitom pro mě by to popravdě nebyl ani moc problém.
@katalyzator Ano souhlasím, že násilí je naše věc, ale ať ho tedy na mě nepáchá před synem. Já mám strach i z pouhého předání, které trvá minutu, dvě… Chtěl by mít styk lichý týden úterý a pátek a sudý týden středa a neděle. A to i přes prázdniny. Takže na nějakou týdenní dovolenou bych mohla zapomenout.
Ahoj,1.11.2012 jsme měli soud výchova výživa, alimenty stanovili 3000 a styk bývalému s malým jsme udělali dohodou, tak, že ho bude mít 4 dny v měsíci včetně jedné noci, je to kvůli jeho práci že pravidelně volno nemá. Do teď mi ale nedal ten rozpis kdy má volno a také jsem ho pokaždé kontaktovala já kdy si syna vezme. Takže to nefunguje a dnes měl přijet ke mně domů protože syn je nastydlý, ale zase udělal velkou hádku. Vyhrožuje mi zabitím, unesením syna, to, že ho nevídá dává za vinu mě. Řekl mi, že mi dá jen 1000 kč že mi odečetl benzín který projede z pce do chrudimi a také mi řekl, že v lednu končí v práci a že bude už dělat jen na černo, takže mám po alimentech. Trvalý pobyt si dal na radnici, takže se mi vysmívá, že nemám prostě šanci ani s exekucí na plat.Jsem naprosto zoufalá, v rozsudku nemáme stanoveno, kdy si ho má brát a já nevím, co mám teď dělat. Poraďte moc prosím. Díky