Doktoři - studium

Anonymní
12.6.24 13:13

Doktoři studium

Ahoj holky mám dotaz. Potřebuji rady všechno ohledně studia medicíny.
Jak se to dá zvládnout a hlavně taky finančně. Kde jste studovaly, bydlely atd?
Děkuji předem za vaše rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12.6.24 14:30

Ahoj,

sice osobní zkušenost nemám, ale má velice dobrá kamarádka nedávno dodělala na medicíně státnice.

Co vím, tak studium se zvládnout dá. Učila se průběžně, když byly zkoušky, tak více. Mimo školu měla pravidelné zájmy a vše se dalo. Ze začátku studium náročnější a nebavilo ji to - první ročník byl navíc síto. Potom už to bylo lepší a dost se v tom našla.

Ohledně bydlení…bydlela s přítelem na bytě, blízko školy. Ale spoustu lidí z jejího ročníku bydlelo na koleji - finančně se to dalo, dost z nich chodilo i na brigády a platili se koleje + jídlo.

Kamarádka teda studovala v Olomouci a školu si pochvalovala.

Obecně se studiem byla spokojená, jak jsem psala - velmi se v tom našla, ale i tak to chtělo velkou motivaci a podporu od rodiny a přátel :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.24 14:37
@Anonymní píše: Více

Dcera je teď v prváku, učí se fakt hodně, občas jde do fitka, občas na rande. Ale oproti gymplu je volného času daleko míň. Co vím, tak některé spolužačky brigádu mají, ale spíš nárazově, nějaký větší úvazek se moc nedá.
Dcera bydlí ještě doma a teď ve zkouškovém ten mama servis docela oceňuje :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
7950
12.6.24 15:24

Já končila studium před 18 lety, takže to už může být jiné. Ale učení jsem zvládala celkem v pohodě, celou dobu jsem dělala výkonnostně sport, tréninky 5× v týdnu jsem stíhala. Nejnáročnější byly první 3 roky, od čtvrtého ročníku jsem měla víc volného času než na gymplu a učení mi přišlo v pohodě (na gymplu jsem měla pravidelně trojky, na medicíně jsem od třetího ročníku měla prospěchové stipendium) Ale měli jsme už jen klinické předměty a to mě bavilo. Ty první 3 roky tam vždy byla nějaká zkouška těžká, na kterou bylo nárazově dost učení (anatomie, histologie, patologie).
Studovala jsem 2.LF v Praze. Bydlela jsem u rodičů, takže finance jsem řešit nemusela. Brigáda by se zvládnout dala, já to řešit nemusela, měla jsem prospěchové stipendium, bydlela jsem doma.
Ale škola to je náročná a někdo se musí učit denně a hodně, někdo méně, ale bez učení to samozřejmě nelze. Já třeba byla ráda, že na rozdíl od většiny VŠ jsme nemuseli psát diplomovou práci. Měli jsme 5 státnic během celého posledního ročníku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9175
12.6.24 16:05

Ahoj,

já studovala 2. LF a ze školy jsem byla nadšená, přátelské prostředí, menší počet studentů, nebylo nutné někoho vyhazovat kvůli počtu.

Prvák a třeťák jsem se tedy skoro pořád učila, naopak ve druháku jsem měla spousty volného času, chodila jsem cvičit, s kamarády ven, doučovala jsem francouzštinu…

Bohužel patologie mě dost semlela, sice mě hrozně bavila měla jsem z ní jedničku, ale celkově moje psychika už nebyla dobrá a zhroutila jsem se. Nastoupila jsem do 4. ročníku, z něj mám většinu předmětů splněných, ale ne úplně všechny. Studium jsem opakovaně rozkládala a přerušovala, ale bohužel kvůli častým hospitalizacím jsem ho nedokončila. A dodnes mě to hrozně trápí, medicína byl můj největší smysl. Chtěla jsem dělat výzkum, ale výuka téměř všeho mě hrozně bavila.

Jinak bydlela jsem u rodičů, brigády moc ne, jen to doučování, v létě jsem jezdila jako dobrovolník na workcampy… Učebnice se dost daly půjčovat v knihovně a zbytek mi tedy kupovali naši. 1. až 3. ročník jsem měla prospěchové stipendium, 10 000 Kč na rok to tehdy bylo, ale hodilo se.

Každopádně pro mě medicína je nejzajímavější VŠ a taky jako @Lucka1111 jsem oceňovala, že se nepíše diplomka. Kdyby šel vrátit čas zas k maturitě já byla míň psychicky labilní, tak jdu na 2. LF zas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
12.6.24 16:15

Já studovala asi před 20ti lety
Ale učení šlo v pohodě, stihla jsem všechno, či jsem potřebovala- kamarády, přítele, koníčky, hospody…
Bydlela jsem na koleji, pak uz s pritelem. Finančně už to bude asi jine
Já si medicínu vybral u proto, že se tam nepsala diplomka ( jako stejnak mi to Dohnalová s disertackou)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9175
12.6.24 16:18

Jo a pokud tě zajímá něco o průběhu celého studia medicíny, tady jsou super videa na youtube od jedné medičky, teď už doktorky, je to fakt super, moc doporučuji, jeden díl tady: https://www.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.24 18:53
@Lollitka píše: Více

Holky děkuji všem na video se podívám. Můžete ještě napsat konkrétněji jestli tak víte kolik vás stála škola, jídlo a ubytování. Prostě tak měsíčně? Mám obavu že to nedám finančně.

• Citovat
  • Upravit
9175
12.6.24 19:10

Tak asi záleží, kde budeš bydlet, jestli u rodičů, na koleji, ve spolubydlení… Na cenu kolejí se můžeš podívat na netu, prý dost podražily. Spolužáci v Praze bydleli hlavně na Kajetánce, Větrníku, nebo Hvězdě. Spolubydlení mi přijde, že už je taky dost drahé. Takže ubytko ti neřeknu, kdyžtak napiš, kam bys na LF chtěla a můžu se ti třeba na ty koleje podívat, resp. znám tak nějak jen ty pražské.

Jídlo ty jo nevím, záleží, zda máš třeba nějakou dietu, nebo tak, my na obědy chodili buďto do menzy, nebo přímo do zaměstnanecké jídelny v Motole, měli jsme tam nějakou kartičku a trochu slevu, nebo už nevím, možná slevu měli jen zaměstnanci. Ale nebylo to úplně levné. A jinak záleží, jak jsi zvyklá jíst, já třeba ve zkouškovém měla vždycky takové nervy, že jsem skoro nic nejedla, tak jsem ušetřila.

A škola výdaje, ISIC karta asi 200 kč, pak pokud bys byla v Praze, tak lítačka, její nabití taky stojí na 3 měsíce cca 360 Kč, alespoň to píší na stránkách dopravního podniku u studentů 18-26 let, když doložíš potvrzení o studiu. Pak samozřejmě učebnice, ale za mě se dala většina půjčit, třeba anatomie od Čiháka 3 díly, které by vyšly na tisíce, jsem měla všechny z knihovny. Pak nějaké výdaje za kafe (toho jsem měla spotřebu), pak třeba pokud zajdete někam na pivo apod. Pak se chodí na tělocvik, tak záleží na sportu, my si mohli vybírat, tak jsem chodila na plavání, nebo pak na lezeckou stěnu, tak tam pořízení lezeckých bot.

No ta částka se asi dost vyšplhá, ale mimo Prahu to snad bude alespoň za ubytko méně.

Jinak na ISIC kartu máš spousty slev jakožto student.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9175
12.6.24 19:20

A na ta videa určitě mrkni, můžeš si přímo na youtube zadat třeba Anežka doktorka. Ta videa jsou super a pro mě hrozně inspirativní, provází celým studiem medicíny v jednotlivých dílech, já si i u většiny z nich dost poplakala, protože na mě hrozně silně působí její osobnost a zároveň to, že jsem medicínu nedokončila, protože to byl můj největší sen a cíl.

A budeš se hlásit příští rok? Máš vybráno, kam? Někdy se dá sehnat i nějaká brigáda, pokud máš ukončený předmět ošetřovatelství (ve druháku), tak můžeš v některých nemocnicích pracovat jako ošetřovatelka, i když asi se studiem to nejde během roku úplně nějak moc skloubit. Ale třeba brigády v létě, od nás někteří pracovali skoro celé léto, já upřímně bych to nedala, protože jsem byla po zkouškovém tak vyčerpaná, že jsem byla ráda, že můžu pak jezdit na chalupu, chodit do přírody…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
12.6.24 19:44

Předpokládám, že informace, že před 20ti lety jsem dostávala od rodičů 3,5 tis a něco si vydělala sama… ti bude asi k ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9175
12.6.24 19:55

Když jsme u té medicíny, zrovna na seznamu čtu, že letos veliký zájem o LF v Plzni a že budou brát jen cca 10% uchazečů. My si naopak v prváku dávali LF v Plzni jako „záchranu“, kdybychom neudělali anatomii, nebo histologii, vyhodili by nás a chtěli bychom jít na LF jinam. Časy se mění.

Tady je ten odkaz na článek na seznamu: https://www.novinky.cz/…aty-40475892#…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.24 20:04

Studovala jsem 2.LF, už je to pár let. Studium mě hodně bavilo, škola přátelská. Učila jsem se dost, hlavně první 3 roky, ve zkouškovém každý den. U toho jsem stíhala i nějaké koníčky a sem tam brigádu (úklid, letáky atd). Bydlela jsem od 2.r. s přítelem, náklady na bydlení jsme si dělili a šlo to, ale nájmy nebyly jako dnes. Měla jsem taky od 2.r. stipendium. Vyskakovat jsme si nemohli, ale šlo to. Náklady nejdou konkrétně vyčíslit- záleží, kde budeš bydlet a co si budeš dopřávat. Stran učebnic- dneska je spousta věcí online nebo lze využít knihy z druhé ruky…tím se dá ušetřit…Jsem ráda, že jsem si vybrala medicinu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.6.24 10:09

Holky já to řeším hlavně kvůli financím už dopředu. Jako matka samoživitelka to asi nedám. Když vidím toho učení co má dcera už na gymnáziu. Tak na brigádu asi při medicíně nezvládne chodit.

• Citovat
  • Upravit
9175
21.6.24 10:27

Ahoj, aha, já myslela, že to řešíš pro sebe. A jste z města, kde LF je, nebo by musela na kolej apod.? No já osobně bych brigádu při medicíně nedala, max to doučování, jak jsem psala. Ale byli u nás i lidi, kteří nějak pracovali, nebo pak přes léto, ale já třeba chtěla být na zkoušky dobře připravená, tak jsem se učila dlouho a tahala jsem zkoušky většinou do konce července, srpen jsem měla na regeneraci a na září jsem si někdy taky ještě menší zk nechala. Ale to by samozřejmě záleželo, jak by si to rozvrhla ona.

Každopádně pokud je to její sen, nepomohli by třeba prarodiče finančně? Pobíráš na ni alimenty? Já nevím, do kolika let je povinnost, aby se vyplácely, ale nešla by třeba částka zvýšit kvůli jejímu studiu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze