Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Odborník na toto nejsem ale myslím že když ti skončila tříletá tak nemůžeš jít ještě na rok, nebo se pletu? ![]()
Nejsem si úplně jistá, ale myslím, že doma zůstat můžeš. Jen nebudeš dostávat žádné peníze a navíc si musíš platit zdravotní pojištění. A tuším, že při následném otěhotnění bys automaticky dostala rodičák na 4 roky. Ale úplně na 100% to nevím
![]()
I když vlastně, pokud vím, tak podle toho nového zákona, co má začít platit od nového roku, bys mohla mít i na 3 roky (na partnera, nebo tak nějak - moc se v tom už teďka neorientuji
)
Tak pokud vím, délka stávající rodičovské už měnit nejde, ale od nového roku budou nějaké změny k lepšímu, to chce prostudovat. A jak je to s následující mateřskou? Já jsem porodila ještě během předchozí rodičovské a nastoupila jsem automaticky na novou rodičovskou - automaticky na čtyřletou. Ta předchozí byla přerušena a začala jsem novou. Já jsem na mateřské vůbec nebyla a ani jsem si nemohla volit délku rodičovské, protože jsem nikde nepracovala a ani můj manžel si neplatí nemocenské poj., takže automaticky 4-letá varianta. Nevím jak je to u vás, ale pokud si alespoň váš partner platí nemocenské poj., budete si moct délku nové rodičovské zvolit.
Doma zůstat můžeš a zdravotní by za tebe(dle infa z MF Dnes) do čtyř let věku dítěte měl platit stát, žádný příspěvek už ale krom toho nedostaneš. Poptej se na úřadě, budou vědět víc.
Řeším něco podobného…myslela jsem, že bych přešla na 4letou variatnu dceři je teprve rok a 4měsíce, ale už to nejde. Můžeš snad do 7let dítěte být doma(žena v domácnosti)…stát by měl platit zdravotní, sociální-platit nemusíš, ale pak se to zas nezapočítá do důchodu. Jo a peníze nedostaneš žádné.
A dítě může do školky, snad jen na 4hod denně nebo 5dní v měsíci…to si, ale nejsem jistá. Nevíte někdo, prosím??? A nevíte zda si při tom můžu přivydělávat poloviční úvazek, brigáda nebo tak???
V první řadě ti neplacené volno do 4 let věku dítěte musí povolit zaměstnavatel, povinnost to není, pokud nastoupíš PPM do 4 let věku prvního dítěte, bude stejná jako u prvního, pokud nastoupíš po 4 letech, tak vážně nevím, ale až se objeví J.a.n.i, tak ti to napíše.
Lucie*3 píše: Řeším něco podobného…myslela jsem, že bych přešla na 4letou variatnu dceři je teprve rok a 4měsíce, ale už to nejde. Můžeš snad do 7let dítěte být doma(žena v domácnosti)…stát by měl platit zdravotní, sociální-platit nemusíš, ale pak se to zas nezapočítá do důchodu. Jo a peníze nedostaneš žádné.A dítě může do školky, snad jen na 4hod denně nebo 5dní v měsíci…to si, ale nejsem jistá. Nevíte někdo, prosím??? A nevíte zda si při tom můžu přivydělávat poloviční úvazek, brigáda nebo tak???
Od nového roku si budeš moct rozložit pobírání RP na delší dobu.
Přivydělat si můžeš neomezeně. A dítě smí do kolektivu 46 hod. v měsíci a od dvou let neomezeně.
Příspěvek upraven 12.12.11 v 08:29
Tak pokud ti povolí zaměstnavatel neplacené volno, tak můžeš být i ten 4 rok doma a pokud pak nastoupíš do práce, tak podle aktuálního zákona bys měla případnou další mateřskou malou, protože by se tam započítávalo i neplacené volno, ale od nového roku už je změna a nepočítá se, takže bys případnou další mateřskou měla z toho aktuálního platu.
je možné při pobírání 4.leté variany dát 3.leté dítě do školky a jít do práce a dítě nechat ve školce jakkoliv dlouho? Už to není tak že by mohlo zustat ve školce jen na 5dní v měsíci?
Anonymní píše:
je možné při pobírání 4.leté variany dát 3.leté dítě do školky a jít do práce a dítě nechat ve školce jakkoliv dlouho? Už to není tak že by mohlo zustat ve školce jen na 5dní v měsíci?
Od nového roku ano.
Ještě k tomu zdravotnímu, pokud je člověk doma jako pečující celodenně o dítě do 6 nebo 7 (nevim přesně) let, dostane se do kategorie L a zdravotní za něj platí stát. Pokud jsou děti dvě, je to dokonce až do 15 let … (ale tam je to omezení navštěvování školky a dítě ve škole nesmí chodit do školní družiny)
Mag,děkuji…tak jestli jsem dobře pochopila. Můžu po novém roce zažádat o 4letou variantu? Přeci jen, alespoň nějaký peníz bude. Být žena v domácnosti by bylo asi víc náročné.
Já to řeším, protože starší dcera nastoupila loňi do školky a to byl mazec jestli tam byla za ten školkový rok měsíc je to hodně. To by v práci nešlo a hlídání bohužel nemáme.
Příspěvek upraven 12.12.11 v 08:41
Holky, když si to tak trošku shrnu:
a ještě někde?
Pokud budeš mít neplacené volno, tak zdravotní řeší zaměstnavatel
Ty mu jen napíšeš čestné prohlášení, že celodenně pečuješ o dítko do 7 let.
Maminky co v tom chodíte, poraďte. Mám mateřskou na 3 roky, teda skončila, nyní mám nemocenskou. Z jistých důvodů bych chtěla požádat o to, že bych mohla být s dítětem doma do 4 let věku. Co kdyby se stalo, kdybych náhodou do té doby otěhotněla, jak je to s následnou mateřskou? Díky.