Doma na 4 roky

Anonymní
12.12.11 07:23

Doma na 4 roky

Maminky co v tom chodíte, poraďte. Mám mateřskou na 3 roky, teda skončila, nyní mám nemocenskou. Z jistých důvodů bych chtěla požádat o to, že bych mohla být s dítětem doma do 4 let věku. Co kdyby se stalo, kdybych náhodou do té doby otěhotněla, jak je to s následnou mateřskou? Díky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
12.12.11 07:32

Odborník na toto nejsem ale myslím že když ti skončila tříletá tak nemůžeš jít ještě na rok, nebo se pletu? :think:

• Citovat
  • Upravit
5532
12.12.11 07:45

Nejsem si úplně jistá, ale myslím, že doma zůstat můžeš. Jen nebudeš dostávat žádné peníze a navíc si musíš platit zdravotní pojištění. A tuším, že při následném otěhotnění bys automaticky dostala rodičák na 4 roky. Ale úplně na 100% to nevím :think: :think: :think:
I když vlastně, pokud vím, tak podle toho nového zákona, co má začít platit od nového roku, bys mohla mít i na 3 roky (na partnera, nebo tak nějak - moc se v tom už teďka neorientuji :think: :oops: :think: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ŠárušN
12.12.11 08:05

Tak pokud vím, délka stávající rodičovské už měnit nejde, ale od nového roku budou nějaké změny k lepšímu, to chce prostudovat. A jak je to s následující mateřskou? Já jsem porodila ještě během předchozí rodičovské a nastoupila jsem automaticky na novou rodičovskou - automaticky na čtyřletou. Ta předchozí byla přerušena a začala jsem novou. Já jsem na mateřské vůbec nebyla a ani jsem si nemohla volit délku rodičovské, protože jsem nikde nepracovala a ani můj manžel si neplatí nemocenské poj., takže automaticky 4-letá varianta. Nevím jak je to u vás, ale pokud si alespoň váš partner platí nemocenské poj., budete si moct délku nové rodičovské zvolit.

• Citovat
  • Upravit
573
12.12.11 08:09

Doma zůstat můžeš a zdravotní by za tebe(dle infa z MF Dnes) do čtyř let věku dítěte měl platit stát, žádný příspěvek už ale krom toho nedostaneš. Poptej se na úřadě, budou vědět víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7251
12.12.11 08:19

Řeším něco podobného…myslela jsem, že bych přešla na 4letou variatnu dceři je teprve rok a 4měsíce, ale už to nejde. Můžeš snad do 7let dítěte být doma(žena v domácnosti)…stát by měl platit zdravotní, sociální-platit nemusíš, ale pak se to zas nezapočítá do důchodu. Jo a peníze nedostaneš žádné.

A dítě může do školky, snad jen na 4hod denně nebo 5dní v měsíci…to si, ale nejsem jistá. Nevíte někdo, prosím??? A nevíte zda si při tom můžu přivydělávat poloviční úvazek, brigáda nebo tak???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
12.12.11 08:22

V první řadě ti neplacené volno do 4 let věku dítěte musí povolit zaměstnavatel, povinnost to není, pokud nastoupíš PPM do 4 let věku prvního dítěte, bude stejná jako u prvního, pokud nastoupíš po 4 letech, tak vážně nevím, ale až se objeví J.a.n.i, tak ti to napíše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
12.12.11 08:24
Lucie*3 píše: Řeším něco podobného…myslela jsem, že bych přešla na 4letou variatnu dceři je teprve rok a 4měsíce, ale už to nejde. Můžeš snad do 7let dítěte být doma(žena v domácnosti)…stát by měl platit zdravotní, sociální-platit nemusíš, ale pak se to zas nezapočítá do důchodu. Jo a peníze nedostaneš žádné.A dítě může do školky, snad jen na 4hod denně nebo 5dní v měsíci…to si, ale nejsem jistá. Nevíte někdo, prosím??? A nevíte zda si při tom můžu přivydělávat poloviční úvazek, brigáda nebo tak???

Od nového roku si budeš moct rozložit pobírání RP na delší dobu.

Přivydělat si můžeš neomezeně. A dítě smí do kolektivu 46 hod. v měsíci a od dvou let neomezeně.

Příspěvek upraven 12.12.11 v 08:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101630
12.12.11 08:28

Tak pokud ti povolí zaměstnavatel neplacené volno, tak můžeš být i ten 4 rok doma a pokud pak nastoupíš do práce, tak podle aktuálního zákona bys měla případnou další mateřskou malou, protože by se tam započítávalo i neplacené volno, ale od nového roku už je změna a nepočítá se, takže bys případnou další mateřskou měla z toho aktuálního platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.12.11 08:31

je možné při pobírání 4.leté variany dát 3.leté dítě do školky a jít do práce a dítě nechat ve školce jakkoliv dlouho? Už to není tak že by mohlo zustat ve školce jen na 5dní v měsíci?

• Citovat
  • Upravit
mag
12862
12.12.11 08:33
Anonymní píše:
je možné při pobírání 4.leté variany dát 3.leté dítě do školky a jít do práce a dítě nechat ve školce jakkoliv dlouho? Už to není tak že by mohlo zustat ve školce jen na 5dní v měsíci?

Od nového roku ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
12.12.11 08:37

Ještě k tomu zdravotnímu, pokud je člověk doma jako pečující celodenně o dítě do 6 nebo 7 (nevim přesně) let, dostane se do kategorie L a zdravotní za něj platí stát. Pokud jsou děti dvě, je to dokonce až do 15 let … (ale tam je to omezení navštěvování školky a dítě ve škole nesmí chodit do školní družiny)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7251
12.12.11 08:40

Mag,děkuji…tak jestli jsem dobře pochopila. Můžu po novém roce zažádat o 4letou variantu? Přeci jen, alespoň nějaký peníz bude. Být žena v domácnosti by bylo asi víc náročné.
Já to řeším, protože starší dcera nastoupila loňi do školky a to byl mazec jestli tam byla za ten školkový rok měsíc je to hodně. To by v práci nešlo a hlídání bohužel nemáme.

Příspěvek upraven 12.12.11 v 08:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.12.11 08:41

Holky, když si to tak trošku shrnu:

• musím požádat zaměstnavatele o neplacené volno
  • zajít to vyřídit na zdravotní

a ještě někde?

• Citovat
  • Upravit
101630
12.12.11 08:46

Pokud budeš mít neplacené volno, tak zdravotní řeší zaměstnavatel :-) Ty mu jen napíšeš čestné prohlášení, že celodenně pečuješ o dítko do 7 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí