Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý večer. Nedávno jsem si řekla, že se budu snažit o domácí čistící prostředky. Jsme s manželem ekzematici a já astmatik a máme 2 letého syna. Takže přejít na šetrnější prostředky je dobrá volba. Začala jsem si místo Sava atd vyrábět dezinfekci na povrchy(linka atd) z Alpy, vody a es. olejicku( myslíte, že to opravdu vydezinfikuje)?
Máte někdo další vychytávky? Chtěla bych účinnou dezinfekci třeba na WC a koupelnu. Děkuji za vaše rady
Soda, ocet a kyselina citronová. To se nejčastěji doporučuje na koupelny a záchody.
A ten ocet vlastně na všechno, co tak pozoruji. Jen mě teda brutálně smrdí. Nechápu, že v tom někdo i pere třeba…
@KeckaJ
To jsem taky hodně slyšela. Ale nějak si nedokážu představit, že ocet vydezinfikuje záchod nebo linku po práci třeba s masem.
@saphir píše:
@KeckaJ
To jsem taky hodně slyšela. Ale nějak si nedokážu představit, že ocet vydezinfikuje záchod nebo linku po práci třeba s masem.
A ty myslíš, že naředěná alpa s olejíčkem něco vydesifikuje? Zrovna savo je to úplně nejmenší. Spíš řeš prací prášek, aviváž atp.
Máme teď všude nábytek v bílém vysokém lesku. Nejvíc se mi osvědčila voda a dvě leštící hadry. Jedna mokrá a druhá suchá na leštění. Máme i nějaký speciální sprej na ten lesklý povrch. Ale ten používáme málo.
Pracovní desku linky myju jarem nebo mám sprej na kuchyň. Na mytí podlahy mám skoro druhý měsíc parní mop. Tam se taky dává pouze čistá voda.
Takže chemie mi zůstala na mytí oken, že tam dávám trochu jaru a ocet, pracovní desku linky nebo koupelny a WC. Tam si mytí bez prostředků představit neumím.
Co bych ocenila, kdyby se můj muž odnaučil používat ty čistící ubrousky. Kupuje je pořád v Lidlu. Nejraději by tím šudlal vše. A mi tím vytáčí. Naštěstí mu výrobce nábytku kázal, že bílý vysoký lesk opravdu nee, interiérové dveře nee. To jsem mu minulý týden nadávala, když tím šel utřít kliky, ať to nedělá. Byl u nás trochu neopatrný dělník, který několik dveří úplně zašpinil.
Tak to mi připomnělo, že musím koupit ocet, věrného pomocníka. Ty převoněné čističe mi nevyhovují.
@saphir ale obsahuje ho 60% a ty ji navíc zředíš. Běžné desinfekce ho mají i kolem 80%. Podle mě je to hloupost a nemůže to mít účinek. Já ale osobně linku nedesinfikuji, vystačím si s obyčejným čističem na kuchyně.
Desinfekci linky nač, proboha? Stačí horká voda. Přehnaným desinfikovanim můžeš zadelat na pěkné problémy i dítěti. Stačí udržovat normální čistotu. Používám běžné jen jar, na hodně osahane dveře třeba mýdlo a sodu. Savo jen na záchod, občas. Jar fakt stačí. Anebo tedy mýdlo a soda, ale pak se musí všechno ještě umýt čistou vodou a vytřít do sucha. Máme lesklou bílou kuchyň.
@saphir A co přírodního a eko to podle tebe zvládne? Tohle jsou prostě klasické čističe ještě našich babiček. Pokud chceš desinfekci kup si desinfekční čistič.
Všechny přírodní prostředky budou pokulhávat.
Já bych se hlavně oprostila od myšlenky, že jak nebude všechno sterilní, tak se stane něco strašlivého. Pokud ti ocet smrdí (chápu), tak kyselinu citronovou. Jinak nějaký šetrný saponát tam, kde potřebuješ odmašťovat (Sonett, Tierra Verde), horkou vodu, mikrovláknovou utěrku.
Na praní mýdlový sliz z přírodního mýdla a prací sody, aviváž vynech (ano, místo té se dává ten ocet na vyrovnání pH z pracího prostředku - ale dává se ho troška, ani ne půl deci, po vytažení z pračky už to cítit není, případně taky se dá použít v pohodě ta kys. citronová rozpuštěná ve vodě).
Doma nic netvorim, neni to moje hobby, ale pouzivam eko prostredky od Sonettu. Mam jenom par cisticu: gel na prani, tablety do mycky, „jar“, univerzalni cistic a cistic do zachodu.
Na spáry je opravdu super jedlá soda, kyselina citrónová a zalít horkou vodou.. na rez zase ocet a sůl.
Bílý ocet, citron, soda, normál ocet
esenciální kapky a paráda ![]()