Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím, mám v domě novou laminátovou podlahu od Quick Stepu, řada, u které se uvádí, že je vhodná i do koupelen - voděodolná, třída 32 - vhodná i do verejných prostor… Jenže po měsíci a půl bydlení jsem si všimla, že se zvýraznily spáry mezi deskami, cítím je i po přejetí dlaní… obávám se, že se lamely budou vzdouvat. Vytírám vytíracím vysavačem kvalitní značky, uvádí, že je vhodný i pro laminát, dřevo. Vody nechává minimálně (rozhodně méně než mop!), hned ji vlastně odsává. Rady výrobce podlahy „ideální stírat na sucho, když už, pak jen jemně vlhkým hadrem 1×za 14 dnú“ mi připadají absurdní. Kolem nově postaveného domu je všude hlína, vevnitř se pořád něco dělá… někdy musím vytřít i dva dny za sebou a voda je hnědá nebo černá. Jak to řešíte vy? Známý vytírá třasňovým mopem (dost namokro) roky a laminát má ok.
My máme obyčejnou podlahu laminátovou snad tu nejlevnější co tehdy byla v obi… a vytírám leifheit mopem, ždímu tedy dost. Do toho jar a domestos (taková moje úchylka) a vytírám asi 1-2× týdně… už 7 let… podlaha je uplně v pořádku.
Ono nejde o to, kolik vody ten mop nechává, ale kolik jí primárně na tu podlahu použije. Jinak částečný rozestup spár je normální, ta podlaha pracuje. Uvidíš, co to udělá do budoucna. Jestli máte tu podlahu v celým domě, tak to není úplně rozumný. V prostorách, kde se vytírá víckrát týdně a tahá se špína z venku, by měla být dlažba.
@Janli píše:
Ono nejde o to, kolik vody ten mop nechává, ale kolik jí primárně na tu podlahu použije. Jinak částečný rozestup spár je normální, ta podlaha pracuje. Uvidíš, co to udělá do budoucna. Jestli máte tu podlahu v celým domě, tak to není úplně rozumný. V prostorách, kde se vytírá víckrát týdně a tahá se špína z venku, by měla být dlažba.
Jojo, loni jsme z tohoto důvodu udělali místo plovoucek dlažbu na chodbě a v obýváku, nejhorší to bylo kolem vstupu na terasu, od jara do pozdního podzimu je průchozí a bylo to znát..
My máme plovoucí podlahu už 20 let a zatím vypadá dobře. Vytírám klasicky švédským hadrem a používám Savo na laminát a plovoucí podlahy. Ten švédský hadr je super, protože po vykroucení je téměř suchý a podlahu krásně naleští ![]()
Když jsme vybírali podlahu, tak nás právě prodejce upozornil, že nejhorší jsou ty parní mopy a vysavače. Že možná na dlažbu dobrý, ale na laminát vůbec. Že to hrozně ničí ty podlahy. ![]()
A pak teda i desinfekci prý opatrně. Jinak, že i ta nejlepší podlaha bude do roka k vyhození.
To Savo na laminát a plovoučky není dezinfekce, je to prostředek na běžné používání…
@KeckaJ Použít na lamino parní mop je samozřejmě nesmysl. Vytírací vysavač funguje na jiném principu. Má dvě volby - koberce a tvrdá podlaha. Při té druhé je měkký váleček mokrý jen minimálné. Voda se do néj z nádržky vstřikuje. Podlaha zůstane mokrá asi tak, jako když použuju hadr z mikrovlákna. Že bude jakákolibv podlaha po roce na vyhození mi připadá jako extrémní tvrzení střelené od boku.
@Janli píše:
@Janli Vytírám víckrát týdně ve všech místnostech… ![]()
Mam obyc plovoucku asi 15 let, vytiram tak trikrat tydne Vileda mopem, podlaha je ok.
@Hypa Nevím, vytírám mopem. Pořádně vyždímám a není problém. Btw. podlahu v chodbě mám už 27 let, nic ji není. Jakože vůbec nic. I podlahář, co nám teď dělal další místnost byl překvapen, že je v tak dobrém stavu.
Jinak tohle nám řekl přímo prodejce, také jsme teď brali Quick Step. Že má každou chvíli reklamaci (je jedno jakou podlahu), ale vždy nakonec zjistí, že se jednalo o špatnou údržbu. ![]()
Přílišné používání saponátu a příliš vlhké vytírání + moc vysoká teplota. Hlavně to prý dělají ty stroje na vytírání, že je to hrůza. ![]()
Ale počítám, že mu tam s tím chodí hodně lidí. A že u některých opravdu do roka na vyhození… ![]()
Jestli vytíráš 4× do týdne tak je to extrémní zátěž a volila bych dlažbu, protože lamino tohle nevydrží. Není to na to dělané.
@KeckaJ Přece si nedám do celého domu dlažbu… Co se týče toho Qoick Stepu, konkrétně u mojí podlahy je uvedeno, že je vhodná do koupelen (plus třída použití ve veřejných prostorách…) Navíc jsem včera průzkumem netu zjistila, že mop z mikrovlákna mám (myslela jsem, že je to néco jiného, když nechává tolik vody). Tak už nevím. Třeba je pravda, jak tu někdo psal, že po nastěhování podlaha začala trochu pracovat. Mmch, ten prodejce mluvil i o robotických vysavačích?
@Hypa píše:
@KeckaJ Přece si nedám do celého domu dlažbu… Co se týče toho Qoick Stepu, konkrétně u mojí podlahy je uvedeno, že je vhodná do koupelen (plus třída použití ve veřejných prostorách…) Navíc jsem včera průzkumem netu zjistila, že mop z mikrovlákna mám (myslela jsem, že je to néco jiného, když nechává tolik vody). Tak už nevím. Třeba je pravda, jak tu někdo psal, že po nastěhování podlaha začala trochu pracovat. Mmch, ten prodejce mluvil i o robotických vysavačích?
Dlažbu máme tam, kde často chodíme v botách a tam se taky pořád vytírá. V obýváku mám plovoučku, v ložnici a pokojíku koberec. V celým domě mít dlažbu nemusíš.
Úplně normálním obyčejným hadrem, ždímu ručně, do teplé vody většinou jar, ale i sprcháč klidně. ![]()
Podlaha pořád jako nová, je přes 9 let stará, úplně ta nejlevnější tehdy z Baumaxu.
Další plovoucí podlaze je teď už cca 18 (letí to strašně), péči má stejnou, vypadá pořád jako nová. Obchod si nepamatuju. A v další místnosti máme taky plovoucí podlahu, taky z Baumaxu a taky byla mezi levnějšími, máme ji zhruba taky těch 9 let.
Takže bych z toho nedělala kovbojku.